Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Καμμένος φταίει - Διαταράσσει την ειρήνη στην περιοχή
27/04/2017 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Καμμένος φταίει - Διαταράσσει την ειρήνη στην περιοχή

Οχι μόνο δεν κάνει πίσω στις προκλήσεις η Τουρκία αλλά συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση τόσο για το Αγαθονήσι όσο και για την στάση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμμένου.

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ομέρ Τσελίκ πως το Αγαθονήσι είναι «τουρκικό έδαφος» καθώς και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικίρ Ισίκ, πως ο «Καμμένος έκανε σόου στο Αφαθονήσι», έρχεται η επίσημη δήλωση από τον εκπρόσωπο τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσείν Μουφτούογλου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν ανακοινωθεί και παλαιότερα στην κοινή γνώμη με διάφορες αφορμές».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

« Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα υπουργού Άμυνας που απειλεί την ειρήνη και ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Η Τουρκία πάντα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο το οποίο σέβετα. Από την άλλη, όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα με την Ελλάδα αναφορικά με την θάλασσα του Αιγαίου. Προβλήματα τα οποία συνδέονται το ένα με το άλλο.

Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Νωρίτερα η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει κατηγορηματικά τη «συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα».

imerisia.gr