Προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
02/05/2019 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Ακόμα μια δημοσκόπηση παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με την εταιρεία Palmos Analysis, που διεξήγαγε έρευνα για το Tvxs.gr, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2% αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7%, με την διάφορα των δύο κομμάτων να διαμορφώνεται στο 6,5%.

Σύμφωνα μ την ίδια έρευνα, η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί καθίζηση στο κυβερνών κόμμα καθώς στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Μακεδονία έρευνα

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της "μετέωρης ψήφου", το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%, μέγεθος που μπορεί να αλλάξει ριζικά την τελική εικόνα. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της "μετέωρης ψήφου" μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα "κανένας από τους δύο" απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.

Πηγή:capital.gr