Προανακριτική… για το θεαθήναι
10/02/2018 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προανακριτική… για το θεαθήναι

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους γύρω από το σκάνδαλο της Novartis. Ακόμη και οι ανακοινώσεις της είναι πιο ήπιες, ενώ οι συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, κι όχι μόνο, έχουν στόχο μόνο να βρεθούν τρόποι καλύτερης διαχείρισης της υπόθεσης.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έγιναν εισηγήσεις ακόμη και για «απόσυρση» της δικογραφίας από τη Βουλή διότι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε μια πρόσκαιρη νίκη καθώς σκεπάστηκαν τα πάντα από το νέο… σκάνδαλο. Ξεχάστηκε και το συλλαλητήριο, και το Μακεδονικό, και τα μνημόνια, και τα νέα μέτρα που έρχονται για όλους τους Έλληνες.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι όλος αυτός ο ορυμαγδός μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ κι επιχειρούν να «μαζέψουν» τους Ταλιμπάν που θέλουν να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Ακούγεται ότι η κυβέρνηση για δύο λόγους φαίνεται να κάνει πίσω:

Ο πρώτος είναι ότι κατάλαβε πως η δικογραφία είναι… για τα μπάζα. Δεν στέκει πουθενά κατηγορία με τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων ενώ είναι τουλάχιστον κωμικός ο τρόπος που αναφέρονται κάποια ονόματα και κάποιες υποτιθέμενες παράνομες ενέργειες.

Μάλιστα υπάρχουν και εισηγήσεις για παραγραφή των ποινικών ευθυνών για τους πολιτικούς, εκτός κι αν βρεθεί μαύρο χρήμα και προκύψει κατηγορία για ξέπλυμα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, εκτός κι αν υπάρχουν κρυφοί άσοι με λογαριασμούς, βίντεο κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση για τα περισσότερα πρόσωπα που εμπλέκονται δεν υπάρχουν στοιχεία.

Μια σαθρή κατηγορία με δικογραφία που βρίθει λαθών μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις αρχικές στοχεύσεις. Τρόμαξαν και με τις οξύτατες αντιδράσεις και τις μηνύσεις, άλλωστε μέχρι πότε θα έχουν κυβερνητική ασυλία; Και μέχρι πότε θα νομίζουν πως δεν τους βλέπουν και στο εξωτερικό, δεν βλέπουν την απάτη, την πλεκτάνη που στήθηκε;

Η δεύτερη αιτία που «μαζεύεται» κακήν κακώς η οχλαγωγία είναι ότι τώρα αντιλήφθηκαν ότι μια κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού, και μάλιστα με αστήρικτες κατηγορίες, θα παρασύρει και την κυβέρνηση. Με την Ελλάδα να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να βγει από τα μνημόνια και να υπάρξει διευθέτηση του χρέους, αλλά και με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να είναι διαταραγμένες τον τελευταίο καιρό, στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι μια κατάρρευση του συστήματος θα τινάξει και τους ίδιους στον αέρα.

Έτσι, λοιπόν, μόλις γίνει μια «γύρα» στα μέσα ενημέρωσης των στοιχείων από τη δικογραφία, γραφτούν διάφορα στόρυ και περάσουν μερικές ημέρες «Novartiάδας» θα πέσει στην επικαιρότητα και κανείς δεν θα το θυμάται. Εκτός από τους εμπλεκόμενους βεβαίως που σπιλώθηκαν ανεπανόρθωτα, που η αριστερή λάσπη τους έμεινε στο πρόσωπο και πρέπει να την ξεπλύνουν.

H συνεδρίαση που έγινε προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η τελική στάση που θα κρατηθεί θα προσδιοριστεί τη Δευτέρα. Όμως, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι η δικογραφία πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη επειδή για τα πολιτικά πρόσωπα υπάρχει παραγραφή. Το ζήτημα αυτό θα λυθεί σύντομα, αλλά είναι εμφανής η προσπάθεια να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός. Σε άλλη περίπτωση μέχρι και διάγγελμα του Τσίπρα θα είχαμε όπου θα προανήγγειλε ειδικά δικαστήρια. Τώρα, κάνουν συνεδριάσεις και συστήνουν επιτροπές ενώ «μαζεύουν» τους ακραίους οι οποίοι κρύβονται. Και κρύβονται κατ’ εντολήν Τσίπρα όλοι οι… φονταμενταλιστές της κυβέρνησης καθώς επικρατούν οι φωνές της σύνεσης.

Όμως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν χαριστική απόσυρση, δεν είναι ένοχοι κάποιοι και οι μεγαλόθυμοι αριστεροί θα τους την χαρίσουν. Είναι απλά ότι οι γκάφες και τα λάθη πληρώνονται, ενίοτε πολύ ακριβά.

Σ.Σ.Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να προτείνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία. Η επιτροπή θα κρίνει αν υπάρχουν ενδείξεις για παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.