Πως να χάσεις ένα κόμμα
12/01/2016 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως να χάσεις ένα κόμμα

Η προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι case study. Θα πρέπει να διδάσκεται στα αμφιθέατρα των πολιτικών επιστημών ως παράδειγμα προς αποφυγή. Τέτοια τακτική αντιμετώπισης των κρίσιμων καταστάσεων και της σημασίας της εκλογικής διαδικασίας δεν έχει ξαναδεί ο τόπος.

Ούτε καν ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έκανε τέτοια λάθη στην προεκλογική του εκστρατεία για την εκλογή του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι το έχουν οι... Βαγγέληδες να καταστρέφουν τους εαυτούς τους, να διαλύουν κάθε πλεονέκτημα που έχουν, να χάνουν από τα αουτσάιντερ και να είναι οι μονίμως ηττημένοι.

Για σκεφτείτε μόνο τι έχει κάνει ο Β. Μεϊμαράκης κι εκνεύρισε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε... επίτηδες να το έκανε, λες και δεν ήθελε να εκλεγεί.

Κατ' αρχάς, έξι μήνες περίπου στην αρχηγία της ΝΔ και διέλυσε το κόμμα. Συγκρούστηκε με τους πάντες, έριξε τα «γαλλικά» του σε όλους και τελικά από «αγαθός, λαϊκός, με προφίλ που πέρναγε στην κοινωνία και υπηρέτης του κόμματος», έγινε «προκλητικός, εριστικός και διχαστικός».

Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης, παρ' ότι πανίσχυρος και με τον μηχανισμό δικό του, δεν κατάφερε να συνθέσει μια πρόταση για τη ΝΔ και τη χώρα. Ούτε ένας ψηφοφόρος δεν τον ψήφισε για τις ιδέες του γιατί απλά δεν είχε. Δεν έκανε τον κόπο να αποκτήσει μια συγκροτημένη άποψη για τα πολιτικά πράγματα. Η λογική του «χαρούμενου μουστακαλή, μάγκα» «πούλησε» για μερικές εβδομάδες και μετά... το χάος. Ούτε που μάθαμε ποτέ ποιο ήταν το σχέδιό του για τη ΝΔ και για τη χώρα.

Επίσης, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος μέχρι την τελευταία ημέρα ο Βαγγέλας ασχολούταν με το πώς θα πλακωθεί με τον Παπαμιμίκο. Ο κόσμος της ΝΔ ζητούσε απαντήσεις και ο Μεϊμαράκης είχε μετατρέψει τη ΝΔ σε ρινγκ. Δεν έχει σημασία αν ήταν δίκιο αυτό που έκανε, αν ο γραμματέας είχε άδικο. Σημασία έχει ότι με ευθύνη ενός ανθρώπου που επί 40 χρόνια βρίσκεται στη ΝΔ, η παράταξη είχε γίνει περίγελος του καθενός. Για να μην πούμε για την πιο ντροπιαστική ημέρα της ΝΔ, όταν αναβλήθηκαν οι εκλογές, ένα Βατερλό που χρεώνεται και στον κ. Μεϊμαράκη.

Το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του Βαγγέλα ασφαλώς ήταν η πλήρης ταύτισή του με τον Καραμανλή. Πήγαινε να πάρει τις εκλογές απλά και μόνο με τις πλάτες του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού. Κι όπως ξέρουμε και από το ποδόσφαιρο, με τις φανέλες δεν κερδίζονται τα ματς. Χρειάζονται και καλοί παίκτες, ικανοί μπαλαδόροι.

Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να χάσει από έναν τέτοιο πολιτικό, τουλάχιστον όπως αποδείχθηκε αυτούς τους μήνες της προεκλογικής περιόδου. Ο νέος αρχηγός νίκησε γιατί διατήρησε την ψυχραιμία του όταν τον χτυπούσαν από παντού. Παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του, ακόμη κι αν αυτές ήταν αντιδημοφιλείς. Προσπέρασε την πολεμική του Μεϊμαράκη και του συστήματος Καραμανλή. Πήρε ξεκάθαρες θέσεις για ζητήματα που ακόμη και στη ΝΔ ήταν ταμπού. Διότι για παράδειγμα μπορεί στην κεντροδεξιά να μην αρέσει το σύμφωνο συμβίωσης, ωστόσο, ο Μητσοτάκης το ψήφισε. Μπορεί η ΝΔ να ψήφισε τον Προκ. Παυλόπουλο και τώρα να το μετανιώνει γιατί έγινε ο κολαούζος του Τσίπρα, αλλά ο Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε.

Μπορεί στη ΝΔ να μην έλεγαν κουβέντα για τις βαριές πολιτικές ευθύνες του Βαρουφάκη, αλλά ο Μητσοτάκης κίνησε θέμα ειδικού δικαστηρίου. Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ακόμη πρόβλημα να ασκήσουν κριτική στην καραμανλική διακυβέρνηση 2004-2008, αλλά ο Μητσοτάκης τόλμησε να το πράξει.

Όπως και τόλμησε να κλείσει συμφωνία με τον Άδωνι Γεωργιάδη χωρίς να φοβηθεί μην τον πουν... πολύ δεξιό. Αλλά και με τον Τζιτζικώστα η ανεπίσημη συμφωνία του έδωσε τη νίκη στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης πήρε λιγότερες ψήφους απ' ότι την πρώτη Κυριακή, το γεγονός ότι ο Καραμανλισμός «απέθανε» ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στις Σέρρες και το γεγονός ότι οι νεοδημοκράτες ψήφισαν με σύνεση, δείχνει ότι ο Βαγγέλας δεν είχε καμιά τύχη.

Το φιλότιμο του νεοδημοκράτη ψηφοφόρου θίχτηκε όταν κατάλαβε ότι ο Καραμανλής και η παρέα του είχαν κλείσει υπόγειο deal με το σύστημα Τσίπρα. Όταν η ίδια η Αυγή έγραφε ύμνους για τον Βαγγέλα και τον πρώην πρωθυπουργό και έβριζε τον Μητσοτάκη. Εκεί χάθηκε οριστικά το παιχνίδι για τον κ. Μεϊμαράκη. Ήταν όπως τότε που ο... τρελός Ρέλος πέταξε τον φραπέ στον Βενιζέλο κι αυτός κατήγγειλε συνωμοσία. Τότε έλαβε τέλος, κι ευτυχώς ο ψεύτικος καραμανλισμός. Η ΝΔ απελευθερώθηκε από τα δεσμά του πρώην πρωθυπουργού απλά και μόνο γιατί το φιλότιμο δεν μπορείς να το ξεριζώσεις από την καρδιά και την ψυχή του δεξιού ψηφοφόρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 11/01/2016 23:23:14

  Ακριβέστατη αποτύπωση.

 2. Νικ avatar
  Νικ 12/01/2016 01:41:56

  Σωστά αποτυπώνεται το λάθος του Μεϊμαράκη στο άρθρο σας.

  "Το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του Βαγγέλα ασφαλώς ήταν η πλήρης ταύτισή του με τον Καραμανλή. Πήγαινε να πάρει τις εκλογές απλά και μόνο με τις πλάτες του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού. Κι όπως ξέρουμε και από το ποδόσφαιρο, με τις φανέλες δεν κερδίζονται τα ματς. Χρειάζονται και καλοί παίκτες, ικανοί μπαλαδόροι."

  Η εμμονή του Βαγγέλη με τον Καραμανλή που υποστήριξε χθες και στον Χατζηνικολάου τον οδήγησε μεταξύ άλλων στην ήττα.

  Το ένα λάθος πάνω στο άλλο και η αναφορά το στο Σαμαρά ο οποίος ανοικτά δεν υποστήριξε κανένα υποψήφιο.

  Ε

 3. Νικ avatar
  Νικ 12/01/2016 01:55:14

  Ε, να μην ρίξει τώρα την ήττα του ο Βαγγέλης στον Σαμαρά;

  Ε, όχι ρε Βαγγέλη δες τι έλεγε η Καραμανλική πλευρά που σε υποστήριζε ανοικτά, ηγέτης ο Τσίπρας, να περάσουμε το ασφαλιστικό με Φέσσα και Κροκίδη, να βοηθήσουμε τον Τσίπρα να του δώσουμε το συγχωροχάρτι μήπως πάμε σε οικουμενική με τον Καραμανλή κα πολλά!

  Ο κόσμος της βάσης βρε Βαγγελη μου δεν τα ήθελε όλα αυτά δεν επιθυμούσε καμμία σχέση με την σημερινή κυβέρνηση.

  Για αυτό ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Τώρα φταίνε οι άλλοι;

  Προέχει η ενότητα ο Σαμαράς σε έκανε πρόεδρο μην ζητάς δικαιολογίες γιατί έχασες....

  Ο κόσμος της ΝΔ απλά δεν του άρεσαν τα Καραμανλικά πεπραγμένα.

  Τελεία και παύλα.

 4. Pgm avatar
  Pgm 12/01/2016 02:14:33

  Κατ' αρχάς, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στη φράση σας «αγαθός, λαϊκός, με προφίλ που πέρναγε στην κοινωνία και υπηρέτης του κόμματος» στη λέξη αγαθός και λαϊκός.

  Αγαθός: είναι 40 χρόνια στην πολιτική επιβιώνοντας και «κατακτώντας» κάθε θέση που υπάρχει ανεξαρτήτως αρχηγού. Από αγαθοσύνη δε νομίζω ότι πάσχει, από υπέρμετρη αγάπη προς την επόμενη μέρα μπορεί.

  Λαϊκός: Ο λαϊκός άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτός που μπορεί να μιλάει με κατανοητό λεξιλόγιο πέρα από το ξύλινο που υιοθετούν στην πολιτική αλλά σχετίζεται και με το περιεχόμενο του λόγου. Εάν υπήρχε λαϊκός πολιτικός θα μιλούσε αφενός απλά αλλά και με περιεχόμενο που αφορά την κοινωνία και όχι την προσωπική, έστω ετερόφωτη, παρουσία.

  Αφήνω στο τέλος το «υπηρέτης του κόμματος» διότι μέχρι να φτάσει στο σημείο ώστε να έχει την τρέχουσα περίσσεια μαγκιά δεν πέφτει καθόλου έξω από τη δική του έκφραση περί πορταδόρων. (Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Παπαμιμίκο αλλά τη δανείζομαι από το λεξιλόγιό του).

  Είναι απλά ντροπή να είσαι νεοδημοκράτης και να σε υποστηρίζει με σθένος ο Φίλης μέσω της Αυγής.

  Ο κόσμος, οι υποστηρικτές (με βάση τους ψηφοφόρους Δεκεμβρίου) της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να είναι «γερασμένος» ηλικιακά. Έχει όμως αντανακλαστικά. Αρκεί να υπάρχει η αφορμή, η αιτία που θα τα ενεργοποιήσει.

  Εάν η σπουδαία πολιτική στάση καθορίζεται από την αλαλία τότε ο θείος μου ο μουγκός έχει αδικηθεί από αυτή τη ζωή.

  Εάν από τις σκιές έχεις την ψευδαίσθηση ότι μαριονετάρεις όλον τον ελληνικό λαό και μαζί με τον Τσίπρα (+Παυλόπουλο, +Μεϊμαράκη) έχεις στήσει σκηνικό πολυετής παρουσίας επειδή μπορείς, μπορείς να ενεργοποιήσεις αυτά τα αντανακλαστικά.

  Δεν έγινε ο κόσμος της ΝΔ ξαφνικά Μητσοτακικός. Ούτε μάσησε από το #mazimetonKyriako σλόγκαν όπως θέλουν να υποστηρίζουν οι χαμένοι του γύρου ότι δήθεν ξεχάσανε τα μέλη το επώνυμο. Ο κόσμος προσπαθεί με όποιο όπλο έχει στη διάθεσή του να αποτρέψει την εξόφθαλμη κατάσταση που στήνεται στην πλάτη του. Δε μπορούν, και στη τελική δε θέλουν, να αφήσουν όλοι την πατρίδα τους, τους γονείς τους, τις περιουσίες τους στο έλεος της μοίρας τους και να φύγουν από το σιχαμένο τοπίο που 2-3 κύκλοι έχουν στήσει. Αντιδρούν όσο πιο δημοκρατικά μπορούν ελπίζοντας και με διάθεση μαχητή. Αυτή ακριβώς τη μαχητική διάθεση που, ακόμα και σε μικρή και παραγωγική ηλικία, στελέχη ή απλά μέλη του Μεϊμαρακικού συστήματος προσπαθούσαν να πνίξουν επιχειρηματολογώντας για το ότι η εκλογή πρέπει να γίνεται μόνο μέσω συνεδρίου. Δε μπορώ παρά μόνο να πω σε αυτά τα όρθια νοητικά πτώματα ότι με προσβάλουν.

  Από εδώ και πέρα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να επιβιώσουν λιποτακτικά προς τον Κυριάκο. Αυτό έχει ήδη φανεί από το πως παρουσιάζουν ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοί που τον έβριζαν. Απλά μη γελιούνται. Είναι ο ορισμός του παρασίτου. Ως παράσιτα γνώριζαν και πριν το πως θα καρπωθούν πνευματικό υλικό άλλων ικανών, αυτό θα προσπαθήσουν ξανά.

  Και εδώ έρχεται ο μαγικός ορισμός της μαγκιάς. Ο Μεϊμαράκης ήθελε να μας «διδάξει» το ότι η μαγκιά είναι τα «γαλλικά» και το πόσο «βγαλμένος» είσαι. Πολύ μπαρόκ κατάσταση, πιθανός αναπόφευκτη και από το ποιοτικό υλικό που έχει-είχε ως επιτελείο. Το να μιλάς βαριά με τον ώμο λοξά και με τη γλώσσα έξω δεν είναι μαγκιά, εγκεφαλικό αγράμματου βλάχου είναι.

  Είναι ντροπή για διευθυντικά στελέχη του εν δυνάμει πρωθυπουργού (που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο σε μια χώρα με περισσότερη επιρροή από ένα πχ Πρέσβη) να έχουν το ανάστημα πρεφαδόρου που μόλις έχουν βγει από το καφενείο αφού έχουν χουφτώσει όλες τις Βουλγάρες σερβιτόρες.

  Τα αντανακλαστικά των πραγματικά «βγαλμένων», αυτών που εάν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω επειδή έχουν οι ίδιοι κοπιάσει, μίλησαν και είπαν: «Εάν το μόνο που θέλω είναι η πάρτη μου, πάω και στον Τσίπρα, το κάνει ήδη καλύτερα. Εάν νομίζετε ότι είστε μάγκες, πείτε πρώτα ένα ευχαριστώ σε αυτούς που σας υποστήριξαν και μετά εάν νομίζετε ότι πραγματικά μαμάτε άντε έξω από το μαντρί, να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Διαφορετικά, με την πρώτη τύπου θολώματος τοπίου, επειδή δε μπορούμε να συνεχίζουμε να παρατηρούμε τον ανεκδιήγητο Τσίπρα, πάρε εσύ το μπαλάκι Κυριάκο Μητσοτάκη και μη χάσεις και αυτή την ευκαιρία, κάντο με Μαγκιά»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.