Πλήθος κόσμου για το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
31/05/2017 18:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλήθος κόσμου για το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη βουλευτή και πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αρχηγοί κομμάτων, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της γαλάζιας παράταξης, το δικαστικό σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και πρέσβεις αποχαιρέτησαν στη Μητρόπολη Αθηνών τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Γύρω από το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού βρέθηκαν νέοι-μέλη συλλόγων Κρητών από ολόκληρη την Αττική που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές τίμησαν τη μνήμη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πλήθος πολιτών κατέκλυσε τους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη.

ΚΗΔΕΊΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η σορός του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στις επτά το πρωί, καλυμμένη με τη γαλανόλευκη στη Μητρόπολη, όπου ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα.

Την υποδέχθηκαν η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη βουλευτή και πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη. Βουλευτές, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργοί, αλλά και χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στη Μητρόπολη, με τη συγκίνηση για την απώλεια του πολιτικού που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας να είναι διάχυτη σε όλα τα πρόσωπα.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κηδεία


Στην εξόδιο ακολουθία, που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

mits


Μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων. Εκεί θα την υποδεχθεί ο Όμιλος Βρακοφόρων, μέλη του οποίου στο παρελθόν είχαν μεταφέρει τις σορούς των δύο Βενιζέλων. Κοσμοσυρροή αναμένεται και κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, ενώ η προσέλευση του κόσμου θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό και αύριο το πρωί.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κηδεία


Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, στη γενέτειρά του, στα Χανιά και στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ. Ο πρώην πρωθυπουργός θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο. Την Μαρίκα Μητσοτάκη.

Π. Παυλόπουλος: Αυτές τις παρακαταθήκες μας αφήνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

"Από σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περνάει στην αιωνιότητα. Για τα έργα του πρέπει να πούμε και να θυμηθούμε. Πρέπει να διδασκόμαστε από τα έργα των μεγάλων που φεύγουν. Και είναι ευθύνη αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας αυτές της ώρας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν κορυφαίος ηγέτης. Άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο. Τέσσερις είναι οι μεγάλες παρακαταθήκες που μας αφήνει. Πρώτον, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στήριγμα της Δημοκρατίας. Το απέδειξε στη ζωή του. Και ήταν η ζωή του διαρκής αγώνας. Η στήριξη της Δημοκρατίας είναι στάση ζωής. Αυτό υπενθύμιζε. Δεύτερον, η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Ίσως ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας. Που αγόρευε χωρίς κανένα στόμφο. Και ορθώς. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάντα πολλά επιχειρήματα. Τρίτον, η ευρωπαϊκή πορεία του Τόπου. Υπήρξε πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης. Μετά τη μεταπολίτευση ήταν από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν, ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Τέταρτον, της ενότητας και της ομόνοιας. Ήξερε περισσότερο από κανέναν το τίμημα του διχασμού στον Τόπο. Και αυτήν την ενότητα και την ομόνοια τις εφάρμοσε σε όλη του την πορεία. Ήξερε πως πραγματικός ηγέτης δεν είναι αυτός που χτίζει τείχη. Αλλά αυτός που χτίζει γέφυρες και ανοίγει δρόμους”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. "Πρέπει να θυμόμαστε αυτήν την ώρα πως ο δρόμος μας είναι στην Ευρώπη. Οι καιροί που περνάει η Ευρώπη είναι δύσκολοι και η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά και σημαντικά. Και σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε”, πρόσθεσε και επεσήμανε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δικαιώθηκε εν ζωή.

Ν. Αναστασιάδης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη Ελλάδα

"Η Ελλάδα και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Σήμερα ο ελληνισμός αποχαιρετά ένα μεγάλο ηγέτη,. Ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρότυπο κοινοβουλευτικού άνδρα. Ως πολιτικός πρωταγωνίστησε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Είχε ως αξίωμα πως τα συμφέροντα της πατρίδας εξυπηρετούνται με αποφασιστικότητα και τόλμη. Η εδώ παρουσία μου ως εκπροσώπου του Κυπριακού ελληνισμού είναι η ελάχιστη αναγνώριση της αγάπης σου για την Κύπρο. Θα ήθελα να γνωρίζεις πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ πως η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Για αυτό και έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που ήταν και δικό σου όραμα. Να παραδώσω στις επόμενες γενιές μία πατρίδα ελεύθερη. Μία Κύπρο ευρωπαϊκή. Μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του. Και ίσως αυτό να μην του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε. Η απουσία σου θα είναι αισθητή. Κυριάκο, Ντόρα, Αλεξάνδρα, Κατερίνα, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του”, πρόσθεσε.

Κ. Μητσοτάκης: Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής

"Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ζωή τον γέμισε εμπειρίες. Σου έφτανε να είσαι μαζί με την Μαρίκα σου. Με θέα παντοτινή το αγαπημένο σου ακρωτήρι και συντροφιά τα Λευκά όρη. Εκεί που έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα, διδάσκοντας γενναιότητα και φρόνηση. Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε ανάμεσα σε Συμπληγάδες, αλλά δεν έμεινε ποτέ της από αντοχή. Σήμερα που η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη, τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν. Ήξερες πως η ιστορία δε γράφεται με αν. Το βλέμμα σου ήταν πάντα; εστιασμένο στο μέλλον. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής. Όπως υπήρξες κι εσύ. Το παράδειγμά σου είναι ζωντανό για όλους μας. Να λέμε την αλήθεια και να σεβόμαστε το λαό. Να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της. Και ειδικά το Κοινοβούλιο που τόσο αγάπησες. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε πως το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποχαιρετώντας τον πατέρα του.

"Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ταυτόχρονα που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκε εν ζωή. Ο λαϊκισμός, ο φθόνος, ο διχασμός παραμένουν θλιβεροί συνοδοιπόροι της εποχής μας. Τώρα στη δική μας γενιά περνάει το χρέος να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, το φθόνο, τη μισαλλοδοξία και το διχασμό. Μεγάλο το βάρος. Μεγαλύτερη η ευθύνη. Η συμβουλή σου ήταν απλή. Να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε πάντα με διάθεση πάντα να τους βοηθήσετε. Πίσω από τα πρωτόκολλα και τις τιμές, χιλιάδες θα χύσουν ένα δάκρυ βουβό...Είχες τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ, ενώ εγώ ψήλωνα, ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου. Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Και αυτό κάπως μαλακώνει τον πόνο. Αφήνεις πίσω σου μία μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια, 13 δισέγγονα και άλλα δύο που δε θα προλάβεις να γνωρίσεις. Μας έδειξες πως το αληθινό μέτρο της επιτυχίας είναι να σηκωνόμαστε ξανά, όταν πέφτουμε”, επεσήμανε.

Πηγή: Capital.gr