Πλήρη απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και πάγωμα οφειλών στην εφορία προτείνει η ΝΔ για τους πληγέντες
17/11/2017 17:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλήρη απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και πάγωμα οφειλών στην εφορία προτείνει η ΝΔ για τους πληγέντες

Πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική αναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της επίσκεψής του στις περιοχές που βρέθηκαν στο έλεος της καταστροφής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνδρομή του για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, την ώρα που η οδός Πειραιώς αναδεικνύει τα πρώτα πέντε μέτρα, που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Αυτά αφορούν:

-Στην πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
-Στο πάγωμα των οφειλών τους προς την Εφορία.
-Στη δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία.
-Στην άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
-Στην 24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ για τις απώλειες συμπολιτών μας και τις εκτεταμένες καταστροφές που έχουν συντελεσθεί. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν την Ιταλίας, όταν αυτή επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς, με τον κ. Weber να διαβεβαιώνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι με το πέρας της συνομιλίας, ο κ. Weber εξέφρασε και δημοσίως την ίδια διαβεβαίωση, δεσμευόμενος να "συμβάλλει στην προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στην Ελλάδα για την ανακούφιση των πολιτών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ε.Ε.".

Σε έτερο επίπεδο, η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επικοινώνησε με τον συντονιστή του Ε.Λ.Κ., Van Nistelrooij, ζητώντας του το θέμα της Δυτικής Αττικής να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ελλάδα να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με αυτήν της Ιταλίας. Στην οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά και την εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, που έλαβε κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση χρηματοδότηση 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του κ. Μητσοτάκη, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και των βασικών αιτιών που συνετέλεσαν σε αυτήν. Τα μέλη της επιτροπής επιφυλάχθηκαν να παραδώσουν στη Νέα Δημοκρατία μια πρώτη τεκμηριωμένη έκθεσή τους για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

capital.gr