Πέρασε το Πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους- Προσχώρηση Μεγαλοοικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ
15/01/2018 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέρασε το Πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους- Προσχώρηση Μεγαλοοικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, πέρασε το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, συγκεντρώνοντας 154 "ναι" και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Η Κυβέρνηση, όχι μόνον βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία παρά τις γκρίνιες βουλευτών για σειρά διατάξεων αλλά και ενισχυμένη πλέον, κατά μία βουλευτή.

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία ήταν ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, προσχωρεί πλέον και επισήμως ως συνεργαζόμενη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μεγαλοοικονόμου είχε υπερψηφίσει και τον Προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr, που έφεραν την Κυβέρνηση να προσβλέπει σε διεύρυνση της Κ.Ο της και στην εκ νέου υπερψήφισή νομοσχεδίου από την (πρώην ανεξάρτητη) βουλευτή.

Σύμφωνα άλλωστε με κυβερνητικό αξιωματούχο: "Φαίνεται πως όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων".

Η ίδια πηγή μάλιστα, πρόσθεσε πως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Λευκωσία, όπου θα βρεθεί αύριο για την τριμερή Ελλάδας -Κύπρου - Ιορδανίας, θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξεταστεί σε ποιες επιτροπές θα συμμετάσχει η κ. Μεγαλοοικονόμου.

Η επιστολή Τσίπρα σε Βούτση

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την ένταξη της βουλευτού Β' Πειραιά, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη.

Η ψηφοφορία

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 154 βουλευτές και κατά 141.

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν "όχι" σε όλα

- το ΚΚΕ ψήφισε "όχι" σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε "παρών"

*το Ποτάμι ψήφισε "όχι" σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε "παρών"

*Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα, ψήφισε "όχι" σε όλα και δήλωσε "παρούσα" στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

*Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε "όχι" σε όλα και "ναι" στο άρθρο για τις απεργίες

*Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και 'Αννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

*Οι κκ Βούλτεψη- Ασημακοπούλου εξέφρασαν με επιστολή τους την πρόθεση ψήφου τους, ( στη γραμμή της Ν.Δ, όχι σε όλα).

*Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι ψηφίζει "παρών" στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, "διότι παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων".

Μεγαλοοικονόμου: Επέλεξα να συστρατευτώ

Με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ. Μεγαλοοικονόμου επισημαίνει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ανέλαβε όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια", ανέφερε.

Εξηγώντας την θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, όπως είπε, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

capital.gr