Παρούσα η ΝΔ στην αυριανή ψηφοφορία, χωρίς να φτάσει στην κάλπη
20/02/2018 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρούσα η ΝΔ στην αυριανή ψηφοφορία, χωρίς να φτάσει στην κάλπη

Στα ...απόνερα της απόφασης της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για σύστασης προανακριτικής σχετικά με την υπόθεση Novartis, κινείται η Νέα Δημοκρατία.

Έχοντας ήδη εκφράσει έντονες ενστάσεις περί των δέκα καλπών (η οδός Πειραιώς επέμεινε μέχρι τελευταία στιγμή στη γραμμή της μίας κάλπης) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίζει τη στρατηγική του για την αυριανή ημέρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι "γαλάζιοι” βουλευτές, καθώς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται πως θα υιοθετήσουν ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων σφοδρών δημόσιων τοποθετήσεων.

Το μήνυμα "όλα στο φως, να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως που πρέπει”, παραμένει πάντα στην προμετωπίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στέκεται υπέρ του "ναι” στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όσον αφορά στη στάση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα εκφράσουν το "ναι” τους στη σύσταση της προανακριτικής, χωρίς, ωστόσο, να φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Πηγές της οδού Πειραιώς, σχολιάζοντας την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, τόνιζαν ότι στην υπόθεση Novartis η Νέα Δημοκρατία εξ’ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης.

"Αυτό θα πράξει και αύριο στην Βουλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα "ναι" στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους", επεσήμαναν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε άλλωστε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Capital.gr,σημειώθηκε μπαράζ "γαλάζιων" παρεμβάσεων με τις οποίες βουλευτές του κόμματος της Ν.Δ επιμένουν στην ανάγκη να τοποθετηθεί μία και όχι δέκα κάλπες για τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα με τη Novartis πρόσωπα.

"Να γίνει ψηφοφορία με μία κάλπη, γιατί είναι για ένα θέμα, χωρίς συγκεκριμένες προσωπικές κατηγορίες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το θέμα είναι ένα: πολιτικό είναι. Εφόσον λοιπόν υπάρχει θέμα, μία κάλπη, να παραπεμφθούν όλοι εάν προκύψει κάτι. Δεν θέλουμε να κρύψουμε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να καταλύσουμε την αστική δημοκρατία, διότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να καταλύσει την αστική δημοκρατία", ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ, Χρήστος Κέλλας ( Πρακτορείο FM).

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε (ΣΚΑΙ) και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ν.Δ από την ψηφοφορία, δηλώνοντας: ""θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της".

"Θεσμικό πραξικόπημα", χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη από πλευράς της, την επιμονή της κυβέρνησης να τοποθετηθούν δέκα κάλπες, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί η Ν.Δ μια τέτοια διαδικασία.

capital.gr