Παραινέσεις και συμβουλές…
28/09/2016 18:36
Του Αιρετικού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραινέσεις και συμβουλές…

Επιτρέψτε μου μια άχαρη παρατήρηση:

Όταν ο Κυριάκος μιλάει δημόσια - όχι πάντα, πάντως αρκετά συχνά – μοιάζει σαν να… δίνει εξετάσεις σε ένα αόρατο δικαστήριο «πολιτικής ορθοφροσύνης»!

Ότι «απολογείται» σε κάποιους αόρατους δικαστές «υπευθυνότητας» και σε κάποιους λογοκριτές «πολιτικής ορθότητας».

Δείχνει σαν να φοβάται ενδόμυχα «μη του πουν εκείνο ή το άλλο»…

Μια συμβουλή και μια παραίνεση…

--Η συμβουλή πρώτα: να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια όλους αυτούς τους «φαντασιακούς» λογοκριτές.

--Και η παραίνεση: να ξεπεράσει αυτό το «σύνδρομο».

Η κοινωνία τον θέλει πραγματικό και αλογόκριτο!

Όχι «απολυμασμένο» από «μικρόβια» σε «αεροστεγές περιτύλιγμα».

Σε μάχη βρίσκεται.

Όχι σε σχολικούς διαγωνισμούς «αντιλόγων» (highschooldebatecontests).

Το πραγματικό πρόβλημα με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών δεν είναι απλώς ότι «δεν έγινε διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδος»!

Είναι κι αυτό βέβαια. Αλλά το «έλασσον»…

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η Ορθοδοξία είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας (το παραδέχθηκε – σχεδόν - και ο Τσίπρας!).

Και πώς πάνε τώρα να ακρωτηριάσουν την εθνική μας ταυτότητα!

Πάνε να ξεριζώσουντην Ορθοδοξία από το εθνικό υποσυνείδητο.

Πρώτον, είναι μάταιο! Δεν θα τα καταφέρουν. Ποτέ δεν τα κατάφερε κυβέρνηση «αθέων» - στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ ή σε άλλες κοινωνίες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» - να αφαιρέσει τη θρησκευτικότητα από το λαό.

Ή πολύ περισσότερο να αφαιρέσει κομμάτι της εθνικής αυτοσυνειδησίας από λαούς που βίωσαν την ιστορική συγκρότησή τους ως «απελευθέρωσή», όχι μόνο από «αλλοεθνείς», αλλά και από «αλλόθρησκους»…

Στην Ιρλανδία ο Καθολικισμός, είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής τους ταυτότητας. Το ίδιο συμβαίνει στο Ισραήλ με το Εβραϊκό θρήσκευμα, στην Ελλάδα με την Ορθοδοξία και στην Βρετανία με την Αγγλικανική Εκκλησία (της οποίας «κεφαλή είναι παραδοσιακά ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της Βρετανίας).

Δεύτερον, είναι περιττό! Διότι σε τίποτε δεν εμπόδισε αυτή η ταύτιση της ιστορικά επικρατούσας θρησκείας με την εθνική ταυτότητα, την θεαματική πρόοδο των λαών αυτών. Σε τίποτε απολύτως! Γι’ αυτό και ούτε το διανοήθηκαν ποτέ να ξεριζώσουν την θρησκεία τους από τις καρδιές των ανθρώπων τους. Ποτέ!

Τρίτον, είναι εγκληματικό! Όταν βίαια ξεριζώνεις ένα κομμάτι της ιστορικής συνείδησης ενός λαού, προκαλείς και βαθύ τραύμα και δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό. Το τραύμα αυτό κινδυνεύει να «μολυνθεί» και το κενό αυτό θα καταληφθεί από θανατηφόρους ιούς ακραίων ιδεολογιών και από νεοπλασίες ακραίων κοινωνικών φαινομένων μίσους και βίας.

Η «απόξεση» της θρησκευτικότητας από την εθνική συνείδηση ανοίγει το δρόμο για «νεοναζί» από τη μία πλευρά ή «τζιχαντιστές» από την άλλη. Ή πάσης φύσεως «ταλιμπάν». Ως κακοήθης αντίδραση των κοινωνιών, στο βίαιο ακρωτηριασμό της ταυτότητάς τους.

Τέταρτον, είναι και αντισυνταγματικό εδώ! Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει πως η Εκπαίδευση προάγει την Εθνική και Θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων! Όπου το ίδιο το Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι «επικρατούσα Θρησκεία» είναι η Ορθοδοξία!

Απερίφραστα λέει πως η δημόσια Εκπαίδευση οφείλει να προάγει την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, όπου κυριαρχεί η Ορθοδοξία!

Τι δεν καταλαβαίνουν;

«Ανεξιθρησκία» σημαίνει ανοχή προς τον διαφορετικό. Πράγματι…

Δηλαδή ανοχή προς τις θρησκευτικές μειοψηφίες.

Όχι «απαλλοτρίωση» της πλειονότητας των Ελλήνων!

Ούτε αλλοτρίωση της ιστορικής ταύτισης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.

Σε λίγο θα ζητήσουν και καταργήσουμε το σταυρό από τη σημαία μας για να μην προσβάλλονται οι «αλλόθρησκοι»!

Να το άκουγαν αυτό οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Νορβηγοί, οι Δανοί και οι Ελβετοί - χώρες εξαιρετικά προοδευμένες, εξαιρετικά ευημερούσες και υποδειγματικά δημοκρατικές - που έχουν όλες του το σταυρό στη σημαία τους, θα ανέβαιναν στα «κάγκελα»!

Ένας σύγχρονος πολιτικός με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οφείλει να τα λέει αυτά. Όχι να τα κάνει γαργάρα…

Στο Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, τα περισσότερα και ισχυρότερα κόμματα ονομάζονται Χριστιανοδημοκρατικά! Αναρωτήθηκε κανείς, γιατί άραγε;

Γιατί η Χριστιανοδημοκρατία είναι σήμερα κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία στην Ευρώπη. Και καλώς είναι…

Όταν φτιάχτηκε το Σύνταγμα της Ενωμένης Ευρώπης, πλειοψήφησε αρχικά η πρόταση να προβλέπεται στο προοίμιο ως «βάση του κοινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού» η αναφορά σε τρία πράγματα: στην αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, και στη Χριστιανική πολιτιστική ταυτότητα.

Η άποψη αυτή δεν πέρασε τελικά, γιατί άσκησε βέτο τότε η Γαλλία! Το θεώρησε αυτό «αναντίστοιχο» με το δικό της ιδιότυπο καθεστώς το elatlaique, του «κοσμικού», δηλαδή «θρησκευτικά ουδέτερου» κράτους.

Τελικά το Σύνταγμα τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς το προοίμιό του, και – παρ’ όλα αυτά απορρίφθηκεκαι από τη Γαλλία και από την Ολλανδία! Και στη αντικαταστάθηκε από ένα σύνολο θεσμικών ρυθμίσεων και κανονιστικών διατάξεων, που δεν εμπνέει κανένα και βαθμιαία παραβιάζεται από όλο και περισσότερους…

Το etatlaique στη Γαλλία αποτελεί μιαν «εξαίρεση», όχι τον «κανόνα»! Εγκαθιδρύθηκε από τα τραύματα που προκάλεσε η υπόθεση σε βάρος του γαλλοεβραίου αξιωματικού Ντρεϋφους, στις αρχές του 20ου αιώνα και οι ακρότητες των τότε παρεμβάσεων της καθολικής Εκκλησίας στην δεύτερη γαλλική Δημοκρατία. Πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ (εβραϊκής καταγωγής κι αυτός, συμπτωματικά) δήλωσε πως το etatlaic είναι μάλλον «αναχρονισμός».

Στην Τουρκία, ο Κεμαλισμός ήταν μορφήetatlaic, «ουδέτερου» κοσμικού κράτους. Που ο Ερντογάν ανέτρεψε! Στην αρχή σταδιακά και τώρα πια βίαια.

Ο Ερντογάν μπορεί να αποδεικνύεται σήμερα τύραννος.

Αλλά και οι Κεμαλιστές δεν ήταν και πολύ…«δημοκράτες»! Έτσι;

Τα Μπααθικά καθεστώτα σε Συρία και Ιράκ ήταν κι αυτά μορφές etatlaic στον αραβικό κόσμο. Κατέρρευσαν ως τυραννικά και φιλοπόλεμα καθεστώτα!

Για να μη μιλήσουμε για τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, που κι αυτά στην αρχή καταδίωξαν τη θρησκευτικότητα! Στη συνέχεια την ανέχθηκαν, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως κομμάτι της κοινωνικής ζωής ή ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας των λαών τους (ως το τέλος, στα κομμουνιστικά καθεστώτα, απαγορευόταν από τα στελέχη του κράτους ή του κόμματος να θρησκεύονται).

Αυτά νοσταλγεί ο ΣΥΤΡΙΖΑ! Αυτά θαυμάζει! Σε αυτά τα πρότυπα θέλει να σύρει την Ελλάδα. Δεν θα τα καταφέρει!

Στο σύγχρονο κόσμο, τα «αθεϊκά» ή αντικληρικαλιστικά καθεστώτα καταρρέουν ή έχουν εξαφανιστεί!

Δεν είναι συνώνυμα της «προόδου», αλλά του Αυταρχισμού!

Κανείς δεν είναι υπέρ της θεοκρατίας.

Αλλά η θρησκευτικότητα δεν αφορά τη θεοκρατία.

Θεοκρατία είναι η κυριαρχία της θρησκείας στην Πολιτική.

Η θρησκευτικότητα αφορά τη μεταφυσική αγωνία στις καρδιές των ανθρώπων.

Μπορείς να βγάλεις τη θεοκρατία από την Πολιτική (στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα έτσι κι αλλιώς). Αλλά δεν μπορείς να ξεριζώσεις τη Ορθοδοξία από τις ψυχές των Ελλήνων.

Ορθοδοξία δεν είναι τα… «σταυρουδάκια» και «οι βίοι των αγίων», που μοιράζουν παραθρησκευτικές ομάδες. Ορθοδοξία είναι φιλοσοφία (ολόκληρη η νεοπλατωνική σύνθεση που λειτούργησε ως υπόστρωμα), είναι υμνογραφία, είναι αρχιτεκτονική, είναι εικαστικά, είναι δραματουργία, είναι η θυσία του Σαμουήλ είναι το Αρκάδι. Είναι Πολιτιστικό αποτύπωμα τεράστιο και ανεξίτηλο.

Ποιος έχει το θράσος να προσπαθεί να το σβήσει;

Δεν μπορεί να λένε κάποιοι πως το Ισλάμ «δεν ταυτίζεται με τους τζιχντιστές», και οι ίδιοι να ταυτίζουν την Ορθοδοξία με το… σκοταδισμό των «ζηλωτών»! Για όνομα πια…

Ο αντικληρικαλισμός είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντικληρικαλισμός είναι αυτό που πάει να περάσει στην δημόσια Εκπαίδευση!

Ο αντικληρικαλισμός ή αντιθρησκευτική προπαγάνδα είναι αυτό που κρύβεται πίσω από της ανοησίες περί «θρησκευτικής ουδετερότητας».

Κι αυτό πρέπει να απαντηθεί, να χτυπηθεί και να εμποδιστεί, όπως και ο ολοκληρωτισμός της Αριστεράς, όπως και ο κρατισμός της Αριστεράς, όπως και ο λαϊκισμός της Αριστεράς (και όχι μόνο της Αριστεράς, βεβαίως), όπως και οι λοιπές ακρότητες της (οι συμπάθειές για «συλλογικότητες» των Εξαρχείων, για κουκουλοφόρους και μη, ένοπλους και μη).

Όλα αυτά είναι διαφορετικές πλευρές του ίδιου πράγματος!

Η Αριστερά είναι μια εκτρωματική θρησκεία χωρίς Θεό!

Είναι μια «μοναδική αλήθεια» που δεν σηκώνει και δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αντίρρηση.

Που καλλιεργεί το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία (προς όσους την αμφισβητούν).

Μια εκτρωματική «θρησκεία» που απαγορεύει τις άλλες, τις κανονικές θρησκείες, χλευάζει τις ηθικές αναστολές (κι ας διεκδικεί η ίδια το… «ηθικό πλεονέκτημα»), που μισεί την Ιστορία (γιατί τη διαψεύδει πανηγυρικά), που προσπαθεί να εκριζώσει κάθε συλλογική ταυτότητα (εθνική ή θρησκευτική) που δεν χωράει στις «ταξικές» της μονομέρειες, στα δογματικά της «κουτάκια» ή στα κομματικά της «στεγανά».

Είναι ό,τι έχει χρεοκοπήσει διεθνώς, παντού – και στην Ελλάδα πλέον!

Ο αντικληρικαλισμός της Αριστεράς, όπως και ο λαϊκισμός της, ο αυταρχισμός της, και ο ολοκληρωτισμός της και ο κρατισμός της, είναι εκφάνσεις μιας «μοναδικής» αλήθειας που αποκαλύφθηκε πια – και αποκαλύφθηκε πανηγυρικά - ως κραυγαλέο και εφιαλτικό ψέμα.

Οι φιλελεύθεροι είναι υποχρεωμένοινα τα χτυπάνε όλα αυτά.

Και να τα πολεμάνε όλα αυτά.

Δεν είναι υποχρεωτικό ένα φιλελεύθερος να είναι και θρήσκος…

Αλλά είναι υποχρεωτικό ένας φιλελεύθερος να πολεμά και τον αντικληρικαλισμό της αριστεράς!

Όπως είναι υποχρεωτικό να πολεμά τον και τον κρατισμό της, και το λαϊκισμό της και τον αυταρχισμό της.

Οι κομμουνιστές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι αντικληρικαλιστές.

Οι φιλελεύθεροι έχουν υποχρέωσηνα τους χτυπάνε.

(Κι όχι να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα…).