Πανηγύρια στα Σκόπια για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ – Ο Ζάεφ φίλησε το στιλό!
13/07/2018 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανηγύρια στα Σκόπια για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ – Ο Ζάεφ φίλησε το στιλό!

Με την πρόσκληση του ΝΑΤΟ ανά χείρας επιστρέφει στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ, πανηγυρίζοντας για την επίτευξη των στόχων του, στους οποίους συνέβαλε κυρίως η Ελλάδα.

Αμέσως μετά την παράδοση της επίσημης πρόσκλησης από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ζόραν Ζάεφ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε περιχαρής ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας», αδιαφορώντας για τη διεθνή ονομασία FYROM – την οποία, ωστόσο, τηρούσε με ευλάβεια ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αγκάλιασε τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και φίλησε το στιλό με το οποίο μπήκε η πολυπόθητη υπογραφή της πρόσκλησης της Συμμαχίας. Η επιστολή των Συμμάχων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ παραδόθηκε από τον Στόλτενμπεργκ στον Ζάεφ σε ειδική τελετή, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση ένταξης, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών. Μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, που βοήθησαν στο όραμα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ έδωσε ραντεβού με τους πολίτες της χώρας του σε μεγάλο πανηγύρι που θα γίνει αύριο Σάββατο σε 15 πόλεις των Σκοπίων για την «ιστορική» απόφαση της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ είπε: «Η Μακεδονία από σήμερα πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν το big bang. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε σύμμαχοι των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Πετύχαμε τους κοινούς στόχους μας, τα όνειρα και τις ελπίδες μας».

Ενόχληση

«Τα Σκόπια μπαίνουν με το ζόρι στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που σχολιάζει αρνητικά την πρόσκληση της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ. Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «τέτοιες κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ (από το ΝΑΤΟ) επιβεβαιώνει πως η πολιτική των ανοιχτών θυρών έχει γίνει εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή».

Πηγή:eleftherostypos.gr