Όταν πέθανε ο Εθνάρχης, πέθανε και ο καραμανλισμός
23/12/2015 18:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν πέθανε ο Εθνάρχης, πέθανε και ο καραμανλισμός

Τα υπόλοιπα είναι απλά «κινεζικές απομιμήσεις»

«Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμα μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον.

Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος «βουτάει» μέσα στη χύτρα με τους καραμανλικούς ψήφους και γίνεται στην ουσία ο «αυτοφωράκιας» του πρώην πρωθυπουργού, για να θυμηθούμε μια δική του φράση.

Ο Βαγγέλας έγινε καραμανλικός και μάλιστα πολύ σκληρός, όμως, ποιος θα ξεχάσει ότι έχει πολύ ιστορία στη ΝΔ για να τη διαγράφει έτσι απλά. Ποιος θα ξεχάσει άραγε ότι από τα νιάτα του στο μητσοτακικό περιβάλλον μεγάλωσε και ανδρώθηκε πολιτικά. Μην τρελαθούμε τελείως δηλαδή που τώρα καμώνεται ότι υπηρετεί τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμαμανλή. Αξίες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση βεβαίως με αυτές του ανιψιού του και των όψιμων καραμανλικών. Γιατί αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια; Όταν πέθανε ο Εθνάρχης πέθανε και ο καραμανλισμός, τα υπόλοιπα είναι απλά «κινεζικές απομιμήσεις».

Να θυμίσουμε ένα περιστατικό που θέλει να ξεχάσει ο κ. Μεϊμαράκης. Τι θυμάται άραγε από την περίφημη «Κίνηση της Βόλβης»; Ήταν το μακρινό 1979 στο συνέδριο της ΝΔ στη Χαλκιδική όπου είχε αμφισβητηθεί ο Κ. Καραμανλής από τους νεολαίους της εποχής. Ήταν τότε που με πρωτεργάτη τον Βαγγέλα έγραφαν προκηρύξεις και τις μοίραζαν πόρτα – πόρτα στα δωμάτια των συνέδρων. Ήταν τότε που ζητούσαν να δημιουργηθεί ένα κόμμα αρχών και αξιών.

Η ιστορία είχε ξεκινήσει το 1976 όταν κι έγινε μια συγκέντρωση στελεχών, κυρίως της ΟΝΝΕΔ, σε μια ταβέρνα στην περιοχή της λίμνης της Βόλβης και δημιουργήθηκε η ομώνυμη κίνηση. Οι "συνωμότες" ήθελαν να φέρουν δημοκρατία και αξιοκρατία μέσα στο κόμμα. Δεν στρέφονταν ευθέως εναντίον του Κ. Καραμανλή, γιατί δεν τολμούσαν, αλλά έθιγαν όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν μέχρι σήμερα το κόμμα της ΝΔ. Πρωτεργάτες ο Σούρλας, ο Μοσχονάς και βεβαίως ακολούθησε ο... σημερινός καραμανλικός Μεϊμαράκης.

Ας θυμηθούμε τι λέει η ιστορία:

«Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Ν.Δ., και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1979 πραγματοποιείται στη Χαλκιδική το 1ο συνέδριο του κόμματος. Στο περιθώριό του εκδηλώνεται η πρώτη ουσιαστικά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυκλοφορεί προκήρυξη που φέρει την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης», με την οποία ζητείται η μετατροπή του κόμματος από αρχηγικό σε κόμμα αρχών. Πίσω από την «Κίνηση» βρίσκονται κάποια στελέχη που δεν είχαν, τότε, δυνατότητα πρόσβασης στο συνέδριο, τα οποία, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι 200 σύνεδροι είναι διορισμένοι.

Στο συνέδριο αυτό προσδιορίζεται ως ιδεολογία της Ν.Δ. ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Δίνεται μάχη για τη διεύρυνση του κόμματος με πέραν της Ν.Δ. δυνάμεις. Μια διεύρυνση με την οποία διαφωνούν κάποια κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αλλά επιθυμεί -σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα της εποχής και μεταγενέστερα- ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκειμένου να εξασφαλίσει, όταν θα έρθει η ώρα, περίπου ένα χρόνο μετά, ψήφους για να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δύο χρόνια πριν, το '77, έχει πραγματοποιηθεί προσυνέδριο του κόμματος, και πάλι στη Χαλκιδική, όπου συζητιούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος τα τελευταία 12 χρόνια του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, θυμάται κάτι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από την εποχή εκείνη: «Μετά το συνέδριο μάς φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: "Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση".

Βεβαίως τότε ειπώθηκε ότι ο πάντα ευγενής Καραμανλής άρχισε τα «γαλλικά», σαν κι αυτά που λέει ο Βαγγέλας σήμερα.

Δείτε στο video την ιστορική ομιλία του Κ. Καραμανλή. Έτσι για να θυμόμαστε κάποια πράγματα κι όχι να βλέπουμε τώρα τον Μεϊμαράκη να υπερασπίζεται τις... αρχές του Εθνάρχη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 23/12/2015 19:35:03

  Καλό είναι να θυμόμαστε ποιος ακριβώς είναι ο Μεϊμαράκης και ποια είναι η μη-σχέση του με τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο και τον καραμανλισμό, όμως δεν συμφωνώ με την εξύψωση του ίδιου του Καραμανλή του πρεσβύτερου και του καραμανλισμού, έστω του δικού του καραμανλισμού.

  Φρονώ ότι αυτό που βιώνουμε με τον Καραμανλή τον νεώτερο να προσεγγίζει και να στηρίζει όλο και περισσότερο τον Τσίπρα και στην ουσία να τους βλέπεις να ενώνονται εις σάρκα μίαν, δια Παυλόπουλου, δια Παπαγγελόπουλου, δια Αντώναρου, δια Στυλιανίδη, Λαζόπουλου και Ιωαννίδη και τέλος δια ΜεΪμαράκη, είναι η έσχατη εξέλιξη του καραμανλικού καρκινώματος εντός της δεξιάς παρατάξεως.

  Ο οργανισμός αντιστάθηκε, λίγο με Αβέρωφ, λίγο με τον "σώγαμπρο" Μητσοτάκη, λίγο με Σαμαρά τώρα προς το τέλος, πήγαμε να δούμε μήπως καταφέρουμε τίποτε και με τον Άδωνι, αλλά μπαααα....

  Τώρα πάμε για καρκίνο τετάρτου σταδίου και σύντομα η παράταξη αυτή θα είναι νεκρή.

  Ας ελπίσουμε από τις στάχτες της να αναγεννηθεί το καινούργιο που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

  Μέχρι τότε, θα μετράμε τους πολιτικούς νεκρούς του παλιού μαζεμένους όλους μαζί στο μαντρί που τους έβαλε ο νεαρός Τσίπρας και ο φίλος του ο Παππάς. Με τελευταίο πολιτικό νεκρό του παλιού τον ίδιο τον Τσίπρα, που θα έχει θάψει έως τότε όλους τους άλλους μαζί, στον ίδιο τάφο όπου θα μπει στο τέλος τελευταίος και ο ίδιος...

  Αυτή είναι η νομοτελειακή μοίρα του καραμανλισμού και των ιδεολογικών και λοιπών δεινών που έφερε στη ΝΔ.

 2. Νικ avatar
  Νικ 23/12/2015 19:55:22

  Σήμερα μεγάλος ηγέτης είναι ο Αντώνης Κων.Σαμαράς.

  Οι εποχές άλλαξαν...

  Ο ηγέτης Σαμαράς που άλλαξε τη χώρα στα πάντα διέσωσε, κράτησε την αξιοπρέπεια του Έλληνα ψηλά!

  Σήμερα ήρθαν οι μετριότητες....

  Είναι ώρα και πάλι Σαμαρά η χώρα κινδυνεύει ήδη οι διεθνείς εκθέσεις προβλέπουν ισχυρό κίνδυνο για στάση πληρωμών το 2016!

  Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί....να αλλάξει τα πάντα!

 3. Δημήτρης Ζ avatar
  Δημήτρης Ζ 23/12/2015 20:04:00

  Συμφωνώ απολύτως με τον "Διογένη". Με μια ένσταση όμως. Ο Καραμανλής κατ' εμέ δεν ήταν "Εθνάρχης". Το 1974 έκανε τρία καίρια σφάλματα: πρώτον νομιμοποίησε το ΚΚΕ (μη μου πει κανείς για Ευρώπη, γιατί στην Γερμανία το ΚΚ είναι από το 1956 εκτός νόμου), Δεύτερον έβαλε την αριστερά στο "παιχνίδι", με αποτέλεσμα να αρπάξει την ευκαιρία (όχι θα της ξέφευγε) για να επιβάλει την περίφημη κοινωνικο-ιδεολογική ηγεμονία της. Και τρίτον, με την στάση του στο Δημοψήφισμα του 1974, έδιωξε το "Παλάτι". Ο θρόνος παρά τα όποια σφάλματά του -τα οποία ήταν πολιτικής φύσεως-, δεν ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα. Εξάλλου μόνο την δεκαετία του 1960 με αποκορύφωμα το έτος 1966 πήγαιναν καλά τα δημόσια οικονομικά (δεν υπήρχε δημόσιο έλλειμα). Αν δεν έδιωχνε το "Παλάτι" είναι πολύ αμφίβολο αν το ΠΑΣΟΚ ερχόταν ποτέ στην Κυβέρνηση. Και κάτι ακόμη: ένα ολέθριο σφάλμα που προσάπτω στον Καραμανλή είναι ότι άρχισε το 1975 τις κρατικοποιήσεις. Πολλοί και όχι άδικα τον κατηγόρησαν για Διαβάστε λίγο το άρθρο 106 του Συντάγματος (απο το 1975 δεν έχει αναθεωρηθεί ποτέ), που λίγο ούτε πολύ επιτρέπει την κρατικοποίηση οποιασδήποτε επιχείρησης ! Η λύση; Δεξιό κόμμα τώρα !

 4. Δρόμος avatar
  Δρόμος 23/12/2015 21:51:01

  Aυτό το ...εθνάρχης... για τον γέρο Καραμανλή οταν το ακούω τρελλαίνομαι, όπως και το ...ηγέτης... για τον Α.Παπανδρέου.

 5. Η.Η. avatar
  Η.Η. 24/12/2015 02:55:30

  "Εθνάρχης" (!) ο Ανταλκίδας του Νεωτέρου Ελληνισμού; Ο νεκροθάπτης του Κυπριακού Ελληνισμού; Ο υπογράψας τις επαίσχυντες Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου; Ο κύριος "Η Κύπρος κείται μακράν";

 6. George N avatar
  George N 24/12/2015 12:35:55

  Εθνάρχη να πουν οι Τούρκοι τον Κεμάλ κατανοητό. Αλλά οι Ελληνες τον Καραμανλή? Μοιάζει με κολακεία. Στα θετικά η ένταξη στην τότε ΕΟΚ, η αποχουντοποίηση και η λύση του πολιτειακού. Νοικοκύρης μεν στα δημοσιονομικά αλλά στα οικονομικά δεν το είχε. Ξεκίνησε την πορεία που οδήγησε στην πτώχευση. Πολύ μικρή επαφή και με το τι γινότανε γύρω του διεθνώς που τον οδήγησε στο να θεωρήσει λύση....το πρόβλημα. Ενα "ριζοσπαστικά φιλελεύθερο" κόμμα (που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα εκτός από το ότι ο Εθνάρχης είχε κόλλημα με αυτή την λέξη και την έβαζε παντού) με οικονομική ατζέντα βαριά σοσιαλιστική, ήταν η αρχή του σουρεαλιστικής οικονομίας που προέκυψε. Στο να χτίσει θεσμούς,πλήρης αποτυχία. "Ηξερε" τι ήταν καλό για την Ελλάδα και τους Ελληνες, Μόνο αυτός, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πρωθυπουργικό συγκεντρωτικό κράτος που εξελίχτηκε σε failed state. Εθνάρχης δεν είναι λοιπόν αλλά ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης είναι. Το ότι αυτόν τον τίτλο τον έχει ένας σχετικά μέτριος δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Το ότι κάποιοι διεκδικούν το 2015! την συνέχεια του είναι απλά διασκεδαστικό.

 7. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 24/12/2015 15:29:13

  Σύμφωνα με αυτά που έλεγε ο Καραμανλής (ο Α') σαφώς και η ΝΔ έχει Κεντρώο χαρακτήρα και ξεφεύγει από τα όρια της Δεξιάς και ιδίως της Λαικής Δεξιάς! Ειδικώτερα όταν ο Κραμανλής λέει ότι "ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός κινείται μεταξύ ακραίου Φιλελευθερισμού (νεοφιλελευθερισμού) και Δημοκρατικού Σοσιαλισμού", τότε προσδιορίζει τη ΝΔ ως ένα κόμμα που βρίσκεται ιδεολογικά μεταξύ Νεοφιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών. Αρα η Λαική Δεξιάείναι έξω από τα όρια που προσδιόριζε ο Κ.Καραμανλής! Ουσιαστικά με την ομιλία που άκουσα, ο Κ.Καραμανλής προσδιόριζε τη ΝΔ ισεολογικά στα επίπεδα του "Ποταμιού" σήμερα!
  ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/12/2015 15:54:46

  Δεν υπήρχε ο όρος "Λαική Δεξιά" τότε.Να μας πείτε τι εννοείτε για να το μάθουμε και εμείς.
  Την περίοδο 1974-80 η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% ετησίως ενώ η ανεργία ήταν ανύπαρκτη,στην πράξη υπήρχαν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.Αντιμετώπισε δύο πετρελαϊκές κρίσεις που οδήγησαν χώρες σαν την Πορτογαλία,την Τουρκία,ακόμη και τη Μ.Βρεταννία στο ΔΝΤ που ήταν άγνωστη λέξη στην Ελλάδα.Το δημόσιο χρέος έμεινε σταθερό ως ποσοστό του ΑΕΠ και παραδόθηκε στο 25% του ΑΕΠ 2,5 φορές κάτω από το μετέπειτα καθορισθέν όριο Μάαστριχτ 60%.
  Φυσικά όλα αυτά δεν μετρούσαν για όσους περίμεναν "να έλθει ο Ανδρέας να φάει ο κόσμος κρέας" καθώς και τον "σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας".
  Ο ελληνικός λαός πήρε αυτό που ήθελε και του άξιζε.Με αυτή την έννοια όντως ο Καραμανλής δεν είναι εθνάρχης γιατί είχε πολύ περισσότερο μυαλό από το έθνος του.Πραγματικός εθνάρχης του έθνους των ψεκασμένων ζητιάνων της Βαλκανικής ήταν ο επόμενος,ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 9. DENTSIN avatar
  DENTSIN 26/12/2015 13:32:30

  Το 1980 το χρέος της Ελλάδας ήταν στο 22,5% του ΑΕΠ, η ανεργία κάτω από το 4%, και σε περιβάλλον παγκόσμιας ύφεσης, η χώρα εμφάνισε ανάπτυξη 0,7%. Επιδόσεις που από τότε δεν ξαναείδε η χώρα μας, και πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί. Να γιατί ο Κ.Κ. χαρακτηρίζεται Εθνάρχης.

 10. Λουκας avatar
  Λουκας 26/12/2015 23:17:23

  Aκριβως, στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει πουθενα ως ορος το "ριζοσπαστικος φιλελευθερισμος".

  Στη διεθνη πολιτικη επιστημη, ο ορος για αυτο που προσπαθουσε να περιγραψει ο Καρ. ειναι το "σοσιαλφιλελευθερισμος" (social liberalism) και οπως πολυ ευστοχα εγραψες ειναι ακριβως εκει που κινειται το ποταμι

  δλδ απο ιδρυσεως της, η νδ κινειται στο κεντρο

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/12/2015 10:41:35

  Ούτε και πουθενά αλλού στον κόσμο υπήρξε εθνοριζοσπαστισμός αλλά στην Ελλάδα ο ΚΑΚ ίδρυσε την ΕΡΕ (Εθνικη Ριζοσπαστική Ένωση) που δεν ήταν καθόλου σοσιαλφιλελεύθερη.Αφου του άρεσε η λέξη "ριζοσπαστικός" με την οποία εννοούσε ότι δεν έχει κολλήματα ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά τι να κάνουμε;
  Oι επίγονοι αντί να κολλάνε με τον όρο και να τον επαναλαμβάνουν θα έπρεπε να καταλάβουν ότι το αληθινά ριζοσπαστικό θα ήταν να κάνουν κάτι νέο.Αυτό άλλωστε θα έκανε και ο ίδιος.

 12. Λουκας avatar
  Λουκας 27/12/2015 15:47:52

  ψυχραιμια, οχι σαν ιδεολογια δεν υπηρχε, αλλα σαν ονομασια το "εθνικος ριζοσπαστικος" υπηρχε σε φασιστικες οργανωσεις, μπορεις να τις βρεις στην αγγλικη βικι

  κ αυτη την ονομασια την τιμησε ο Καρ., στα χρονα της πρωτης πρωθυπουργιας του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.