Opinion Poll: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ στις 15 μονάδες
16/01/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Opinion Poll: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ στις 15 μονάδες

Διεύρυνση της δημοσκοπικής απόστασης που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Opinion Poll. Η ψαλίδα έχει ανοίξει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου, και πλέον βρίσκεται στις 15 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5% έναντι μόλις 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση με 4,3% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ακολουθεί με 4,1% το ΚΚΕ και πέμπτο έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 3,8%.

Opinionpoll

Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή), τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ στο 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ:14,6%, ΧΑ 3,8%, ΚΚΕ 3,6% και ΚΙΝΑΛ 3,4%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 34,8% θεωρείται προτιμότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 23,3%. Στη δε παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό του 59,6% έναντι 17,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη, υπεύθυνο ερευνών της Opinion Poll, από τα ευρήματα της έρευνας υπάρχουν τα εξής κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:

1.Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το 70% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάεύθυνση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το κοινωνικό μέρισμα, ούτε το σύνολο των δεσμεύσεων/υποσχέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτυπώνεται ασφαλώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλου του τελευταίου διαστήματος.

2.Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να σημειώνεται μια πολιτική κινητικότητα που ευνοεί την μικρή ή μεγάλη ενίσχυση εξωκοινοβουλευτικών σήμερα σχημάτων.

3.Η Ν.Δ καταφέρνει να αυξάνει τις δυνάμεις της και την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν ορισμένα σημεία που δημιουργούν προβληματισμούς για την τακτική και την επικοινωνιακή πολιτική της. Ενώ η πρόθεση ψήφου μετά την αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα, αποχή είναι 31.5%, μόνο το 24.9% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Επίσης ο Κ.Μητσοτάκης προηγείται έντεκα μονάδες του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, όμως πρώτη επιλογή σ΄αυτό το ερώτημα είναι ο κανένας. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση της κυβέρνησης και ένας πεσιμισμός για το μέλλον της χώρας που τροφοδοτεί καθαρά το αίτημα για αλλαγή στην Διακυβέρνηση του τόπου και την ανάγκη ελπίδας που βοηθάει την Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Opinion Poll, πραγματοποιήθηκε 10-14 Ιανουαρίου (στις 13 του μήνα αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.202 νοικοκυριών.

Πηγή:capital.gr