Ονοματολογικό, Τουρκία και Προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας-Μέρκελ
23/02/2018 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ονοματολογικό, Τουρκία και Προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας-Μέρκελ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κα. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της παρεμπόδισης της γεώτρησης της ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, τίθεται τόσο τις διμερείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τζεντιλόνι, όσο και του Νίκου Αναστασιάδη με τον οποίο συναντήθηκε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός.

Πέραν των συναντήσεών του με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ιταλό Πρωθυπουργό, στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται και οι επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζάν Κλοντ Γιούνκερ, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, καθώς και την υπεύθυνη της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι, με την ίδια ατζέντα: Τουρκία και εξελίξεις στο μέτωπο των διαβουλεύσεων Αθήνας- Σκοπίων.

Στήριξη για Προσφυγικό

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου, ο κ.Τσίπραςσυμμείχε σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία ΚαγκελάριοΆνγκελαΜέρκελ, τον πρόεδρο τηςΚομισιόνΖανΚλοντΓιούνκερκαι τον πρωθυπουργό της ΒουλγαρίαςΜπόικοΜπορίσοφ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική - γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κα. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Στήριξη Μογκερίνι σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε, εν τω μεταξύ, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κα. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κα. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η "χώρα-κλειδί" για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κα. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κα. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

capital.gr