Ονοματολογικό: Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις Νίμιτς στην πΓΔΜ
01/02/2018 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ονοματολογικό: Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις Νίμιτς στην πΓΔΜ

Συνεχίζονται σήμερα οι διεργασίες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, με το βλέμμα να στρέφεται στα Σκόπια, όπου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο Μάθιου Νίμιτς που έφθασε χθες στα Σκόπια, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Σε δημοψήφισμα επιμένει ο Ζάεφ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς, είχε επαναλάβει ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

"Η θέση του SDSM είναι να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα. Δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο. Το δημοψήφισμα οργανώνεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες και αν σταθούμε όλοι, κυρίως οι πολιτικοί και ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, θα βοηθήσουμε τον λαό να βγει και να πει τη δική του θέση. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα", είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, εν όψει της συνάντησής του με τον Νίμιτς.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της πΓΔΜ από την επίσκεψη του Νίμιτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σημείωσε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της πΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Ποια ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι

Όσον αφορά στα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, με την ελληνική πλευρά να έχει απορρίψει, πάντως, τη μία από τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς και έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος: Αυτήν που αναφέρεται σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr, στο τραπέζι παραμένουν τόσο οι προτάσεις με γεωγραφικό ("Gorna", "Severna", "Vardarska") όσο και με χρονικό προσδιορισμό ("Nova Makedonija"), διατυπωμένες στα σλαβομακεδονικά και χωρίς μετάφραση.

Τα λεπτά σημεία είναι πολλά, καθώς κάποιοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί (π.χ. Severna=Βόρεια) ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Βουλγαρία ως καλύπτοντες και δικά της εδάφη, ενώ ανελαστική είναι και η στάση του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ, που δεν επιθυμεί εμφανώς σλαβικούς όρους ως αποκλειστικό προσδιορισμό - εξ ού και ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για όρο "στην ή στις γλώσσες της γειτονικής χώρας".

Από την άλλη πλευρά, το Nova Makedonija, όνομα το οποίο συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και θεωρείται συχνά στην Ελλάδα ως περισσότερο επιδεκτικό "αλυτρωτικής" ερμηνείας, αποκαλύπτεται - από την αρθρογραφία τόσο Σλαβομακεδόνων, όσο και Αλβανών διανοουμένων στα μέσα της πΓΔΜ - ότι εν τέλει συναντά αντιστάσεις, διότι μοιάζει να "διαγράφει την ιστορία της χώρας".

Ετοιμάζεται τοσυλλαλητήριο της Κυριακής

Αυτά, λίγο πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, το οποίο μάλιστα θα λάβει χώρα με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, δια του αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους διοργανωτές.

capital.gr