Όμοφωνη αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή
22/12/2015 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όμοφωνη αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή

Ομόφωνα εγκρίθηκε από όλες της πτέρυγες της Βουλής και παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε τον κ. Μαχμούντ Αμπάς με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.

Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Αμπάς: Μεγαλειώδες βήμα η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βουλή

Έκκληση, προκειμένου να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη για το παλαιστινιακό ζήτημα σε θρησκευτική, γιατί αυτό, όπως είπε, θα δώσει έδαφος σε εξτρεμιστές, απηύθυνε κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικύνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

«Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας», συνέχισε ο παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για το «μεγαλειώδες» -όπως το χαρακτήρισε- «βήμα της ελληνικής βουλής, που συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης».

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Αμπάς και κατέληξε:

«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποδεχθούμε σύντομα τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 22/12/2015 18:04:38

  Πόσο μας κόστισε και πόσο θα μας κοστίσει ακόμα η υποστήριξη προς τους Άραβες που στην ανάγκη πάντα συμπαρατάσσονται με τους ομόδοξους Τούρκους ;

 2. λαέρτης avatar
  λαέρτης 22/12/2015 19:04:04

  Αυτός ο λαός γουστάρει παλαιστίνη κι όταν έρθουν τα δύσκολα παρακαλάει Ισραήλ !
  Ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και καταψηφίζει Γεωργιάδη!
  Διώχνει Σαμαρά και φέρνει τσιπρα!
  Διώχνει ΝΔ και φέρνει ΓΑΠ !
  Αποθεώνει αριστερά και επαιτεί από την Δύση!
  Θέλει μισθούς στο δημόσιο και σκοτώνει το ελεύθερο επάγγελμα!
  Ποιος είπαμε ότι ποντάρει πως θα επιβιώσει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.