Όλα γίνονται για το πότε θα κάνει εκλογές
06/04/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα γίνονται για το πότε θα κάνει εκλογές

Στις 2 το μεσημέρι απειλεί τους δανειστές ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής για να τους… τρίξει τα δόντια και να υποχωρήσουν. Και στις 9 το βράδυ στο ΣΕΤΕ λέει ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί Σύνοδος, υπονοώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για έναν πρωθυπουργό που την ώρα της μάχης βρίσκεται σε τρικυμία εν κρανίω. Ή που επιλέγει να παίξει τις… πολιτικές κουμπάρες μόνο και μόνο για να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό.

Όπως έβαλε ο Τσίπρας στοίχημα με τον Ανδρεάδη του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό έτσι βάζουμε κι εμείς στοίχημα ότι την συμφωνία την έχει κλείσει και μένουν οι λεπτομέρειες που βεβαίως κρύβουν και τον διάβολο. Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ προκαλεί τις συνεχείς εμπλοκές. Δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για πλεόνασμα το 2018 και ζητά εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. Κάπου στη μέση θα τα βρούνε και την Παρασκευή θα υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί είτε σε έκτακτο Eurogroup αλλά πιο πιθανά τον Μάιο. Η ουσία είναι ότι μας κάνουν να συζητάμε για το αν θα κλείσει η συμφωνία, αν ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει τον Τσίπρα και να φέρει τον Μητσοτάκη ή αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 ή το 2020. Και δεν κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα. Ότι δηλαδή έρχονται νέες μειώσεις στους απόμαχους της ζωής κι ότι εκατομμύρια Έλληνες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, θα χάσουν έως και ένα μισθό μέσα στο χρόνο.

Ούτε συζητάμε για το ξεπούλημα της ΔΕΗ κοψοχρονιά γιατί έτσι που το κατάντησε το μαγαζί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνει μία, αντιθέτως κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Δεν ασχολούμαστε δηλαδή με το νέο μνημόνιο της αριστεράς που είναι και χωρίς χρηματοδότηση, δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι.

Όλη αυτή η πλάκα που κάνει ο Τσίπρας, το σκηνικό έντασης που στήνει, το σκηνικό του 2015 που στη συνέχεια το ακυρώνει, γίνεται για έναν λόγο. Για να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ την ημερομηνία που θα κάνει εκλογές. Γι’ αυτό γίνονται όλα.

Όπως δείχνει η κατάσταση και που το πάει ο Αλέξης, με το κλείσιμο της συμφωνίας μπαίνουμε σε έναν πιο χαλαρό κύκλο, μέχρι το φθινόπωρο και την επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει και για το χρέος. Μέχρι τότε ο Σόιμπλε θα μας αφήσει ήσυχους, άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο να στεναχωρήσει το… αγαπημένο παιδί της τρόικας.

Η κυβέρνηση θα πάει με την εξής ρητορική από εδώ και στο εξής: «Νικήσαμε, δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο το 2017 και το 2018 και μετά βλέπουμε με το πλεόνασμα τι θα γίνει. Κερδάμε αδέρφια».

Θα ποντάρει στην ανάταση της οικονομίας που έχει πιάσει πάτο, σε αλλαγή κλίματος με ένταξη στο QE και από το 2018 σε έξοδο στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά. Ενδιάμεσα θα υπάρξει μια συζήτηση για το χρέος ώστε να μπορεί να πουλήσει κάτι στους… χαχόλους. Έτσι, θα φάει το χρόνο του και θα πάει στο καλοκαίρι του 2018 όπου τελειώνει το μνημόνιο. Στη χειρότερη περίπτωση να πάρει μια παράταση αλλά έχοντας στα χέρια του ο Τσίπρας την αλλαγή κλίματος, θα προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Αφού δώσει 13η, 14η, μπορεί και … 15η σύνταξη.

Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές, το ποσοστό του παζαρεύει για την επόμενη ημέρα. Αν πάρει ποσοστό κοντά στο 20% θα μπορεί να ελπίζει στη δεύτερη ευκαιρία. Μην ξεχνάμε ότι πετάει το μπαλάκι στον Κυριάκο ο οποίος θα πρέπει να κόψει συντάξεις με το που θα αναλάβει. Πόσο μπορεί η ΝΔ να αντέξει εφαρμόζοντας μέτρα που άλλος συμφώνησε κι έχοντας σύσσωμη την αριστερά απέναντι να τον βρίζουν και να βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο;

Και μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική, οπότε δεν αποκλείεται μέσα στο 2019 να ζήσουμε το απόλυτο πολιτικό μπάχαλο και την παράνοια. Τον Κυριάκο να είναι ο… μνημονιακός, τον Τσίπρα να είναι ξανά ο επαναστάτης και τον κόσμο να παρουσιάζει σχιζοφρενικές τάσεις.

Στην υγειά μας. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη, εκτός αν… ισχύει το διαβατήριο και πάμε… Μποτσουάνα.