Οι τελευταίοι σπασμοί του καθεστώτος
12/03/2018 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τελευταίοι σπασμοί του καθεστώτος

Και ξαφνικά, μας προέκυψε κλειδί των πολιτικών εξελίξεων ο Θεοδωράκης. Ποιος; Ο Σταύρος που ξαφνικά θυμήθηκε ότι έχει πολλά κοινά με τον Τσίπρα και είπε να πάει να τον συναντήσει για να τα πούνε.

Κι έκτοτε οργιάζουν οι φήμες για κυβερνητική συνεργασία προκειμένου να διώξουν τον Καμμένο και μαζί με κάποιους ανεξάρτητους να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή.

Αν και πολύ αμφιβάλλουμε για το σενάριο αυτό, όπως και το να εγκαταλείψει ο Καμμένος τα κόκκινα χαλιά.

Αλλά για σκεφτείτε το και σαν ιδέα και μόνο. Ο Σταύρος που όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει ένα… εντυπωσιακό ποσοστό μεταξύ 0,5% και 1,5% να παραγοντίζει; Ποιος αυτός που του έχουν φύγει όλοι οι βουλευτές κι όσοι μένουν σκέφτονται από πιο παράθυρο να πηδήξουν και πώς να βγουν από το Ποτάμι χωρίς να βραχούν. Ο Αμυράς πάει προς ΝΔ, ο Δανέλλης προς ΣΥΡΙΖΑ, ο Ψαριανός πνίγει αλλού τον πόνο του, ο Μαυρωτάς είναι πολύ σοβαρό παιδί για να κάτσει με τον Θεοδωράκη μέχρι τέλους να αερίζει το παλτό του Αλέξη, ο δε Λυκούδης ψάχνει να βρει το επόμενο κόμμα που θα πάει.

Κι έμεινε ο Σταύρος με τον εκπρόσωπό του Τσιόδρα να νομίζουν ότι έχει σημασία η γνώμη τους. Και γιατί να ασχολούμαστε με το ραντεβού της Δευτέρας; Τι παραπάνω θα προσφέρει στον τόπο η συνάντησή τους; Απορούμε και που το συζητάμε. Ίσως ο μόνος λόγος είναι για να δείξουνε το βάρος της γνώμης και της τιμής που έχει ο Θεοδωράκης. Μόλις πριν από τρεις μήνες ήταν υποψήφιος για την ενιαία κεντροαριστερά. Έφαγε τα μούτρα του γιατί ο κόσμος τον πήρε χαμπάρι, αλλά εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να είναι μια συνιστώσα στο Κίνημα Αλλαγής. Είχε δώσει το λόγο του, είχε υπογράψει την κοινή διακήρυξη. Τώρα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν πάει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, όχι τυχαία, αλλά προφανώς γιατί τα έχουν βρει σε κάτι. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα ένα εισιτήριο διάσωσης του Σταύρου.

Οι φήμες λένε ότι θα ζητήσει θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, άλλες ότι θα ζητήσει επίσημη στήριξη της αριστεράς για να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων. Ουσιαστικά, τώρα που είναι πολιτικά ανύπαρκτος απλά νταραβερίζεται το μέλλον του. Ξέχασε τους τσακωμούς με τον Τσίπρα, ξέχασε την ξεφτίλα της τελευταίας τριετίας και είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την ενιαία κεντροαριστερά για να πάει να γίνει το γιουσουφάκι του Αλέξη.

Ας το κάνει, μια χαρά για όλους. Άλλωστε, μόνος του θα πάει, μόνος του θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει. Μαζί του δεν πρόκειται να πάνε παραπάνω από 100 ψηφοφόροι, γιατί το Ποτάμι έτσι κι αλλιώς έχει αδειάσει. Ψάρεψαν όσο ψάρεψαν στα θολά νερά της πολιτικής, είπαν πέντε – έξι βλακείες δήθεν προοδευτικές, τσίμπησαν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, αλλά χωρίς σοβαρό αρχηγό σιγά μην έμενε για πολύ καιρό και σοβαρό κόμμα το Ποτάμι.

Ας μην ασχολείται, λοιπόν, κανείς με το τι θα κάνει ο Θεοδωράκης, αν θα υπάρξουν νέες κυβερνητικές συμμαχίες, αν ο Καμμένος μας το παίζει πατριώτης για να δείξει ότι διαφοροποιείται από τη θολή αριστερά. Όλα αυτά είναι οι τελευταίοι σπασμοί του καθεστώτος. Θέλουν δε θέλουν κάποια στιγμή θα τους ξεβράσει το… ποτάμι που οι ίδιοι γέμισαν με ανοησίες, ψέματα, απάτες και αυταπάτες.

Αλέξης και Σταύρος. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.