Οι προτάσεις Αναστασιάδη στη διάσκεψη για το Κυπριακό
06/07/2017 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προτάσεις Αναστασιάδη στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατέθεσε την Πέμπτη στην Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Ελβετία, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη του δείπνου με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, είχε επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε, με δηλώσεις του, ψυχραιμία και υπομονή. "Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλά ένα θέλω να πω: Χρειάζεται ψυχραιμία και χρειάζεται υπομονή. Επαναλαμβάνω ότι γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι. Συνεπώς, μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η άλλη πλευρά έχει δώσει προτάσεις, τόνισε: "Δεν θέλω να πω περισσότερα. Να αρκεστούμε μέχρι εδώ και εν συνεχεία όταν και εφόσον λήξουν (οι διαβουλεύσεις) είτε επιτυχώς, είτε ατυχώς, τότε θα ενημερωθείτε"

Η πρόταση της Λευκωσίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Όσον αφορά τοεδαφικό:

-Πρέπει να υπάρξει επιστροφή της Μόρφου
-Ο χάρτης που αφορά το ποσοστό εδάφους των πολιτειών που εισηγήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα επιτρέπει στο 60% των εκτοπισμένων να επιστρέψουν, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών:

-Διατυπώνεται ετοιμότητα να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία, με κοινό ψηφοδέλτιο, διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο
-Θητεία 2:1, με πρώτο τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο
-Ετοιμότητα να μελετηθεί μηχανισμός σε συγκεκριμένους θεσμούς, για να λειτουργήσει το σύστημα για λήψη αποφάσεων με μια τουλάχιστον ψήφο από κάθε πλευρά.
-Ετοιμότητα να συζητηθεί η σύνθεση 2 προς 1, σε διάφορα όργανα.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις:

-Να τερματιστεί το υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας και να υπάρξει νέο
-Να καταργηθεί η συνθήκη Εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα και η συνθήκη Συμμαχίας, από την πρώτη ημέρα της λύσης.

Όσον αφορά την πολυεθνική δύναμη:

-Να αριθμεί περί τις 2.000 άνδρες. Ο διοικητής να προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα και κατά το 1/3, τουλάχιστον, τα μέλη να προέρχονται από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη μεταβατική αστυνομική δύναμη να υπάρχουν και Τούρκοι αστυνομικοί.
-Τα αποσπάσματα, με βάση τις συμφωνίες του ’60, να αποχωρήσουν σε 18 μήνες.
-Να υπάρχει ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνοκυπριακή πρόταση στηρίζεται σε αρκετά σημεία σε ευρωπαϊκές συνθήκες και στο κεκτημένο, προτάσσει πως μπορεί να δώσουν την ασφάλεια που επιζητείται.
-Γίνεται εισήγηση για να τεθεί η συμφωνία για την πτυχή της ασφάλειας υπό το κεφάλαιο 7 του κατ. Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει κυρώσεις για μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Όσον αφορά τα στρατεύματα:

-Να υπάρξει ραγδαία μείωση των στρατευμάτων, την πρώτη μέρα της λύσης
-Να αποχωρήσουν σταδιακώς όσοι στρατιώτες απομείνουν με ελαφρύ οπλισμό.
-Να αποχωρήσουν σε συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και τα αποσπάσματα του ’60.
-Να υπάρξει σταθερό σύστημα ασφαλείας, που θα κάνει και τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να νοιώθουν ασφάλεια.
-Οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορεί να επιβλέπουν τον εαυτό τους ή να υλοποιούν

Ν. Κοτζιάς: Τρεις φορές σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση

"Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση", "την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης.

"Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση" εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι "η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος".

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: "Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr