Οι νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα
22/12/2015 21:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα

Τα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ με την αδυναμία επί δύο ημέρες να δώσουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών περιγράφονται σε έναν τίτλο εφημερίδας: «Στο Βιλαμπάχο ακόμη μετράνε».

Για ακόμη μια φορά το κόμμα κατάφερε να εξευτελιστεί και ο Γιάννης Τραγάκης πήρε τον τίτλο του «faxoβοσκού». Κυνηγά τα fax δύο ημέρες από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες.

Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, η ιλαροτραγωδία με τις εκλογές είναι το λιγότερο που συμβαίνει. Θα πρέπει να απασχολήσουν πολλά περισσότερα την παράταξη στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο.

Για παράδειγμα τι θα ψηφίσουν οι... Τζιτζικωστικοί; Οι βουλευτές που πήγαν μαζί του και τον στήριξαν ποιον θα επιλέξουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι είναι... Σαμαρικοί, ενώ η σύγκρουση με τον Μεϊμαράκη ήταν πολύ σκληρή τις προηγούμενες ημέρες;

Το μεγάλο δίλημμα είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί και ποιον θα στηρίξουν. Είναι δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα εκδηλώσει την προτίμησή του διατηρώντας την ουδετερότητα που κράτησε από την αρχή.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Γεωργιάδης έχει πει ότι θα στηρίξει Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι παρά τις διαφωνίες που έχει μαζί του, μπορεί να ανανεώσει την παράταξη, καλύτερα από τον Βαγγέλα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μεγάλος Στοχαστής της Ραφήνας θα ξαναστηρίξει το... «πουλέν» του γιατί έτσι μπορεί να ελέγχει την ιδιοκτησία του και να κάνει παιχνίδια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να αποφασίσει που θα αφήσει τις τύχες του κόμματος. Είναι η κρίσιμη μάχη που θα δώσει τη νίκη στον Μεϊμαράκη ή τον Μητσοτάκη, δεδομένο ότι οι 8 -10 μονάδες διαφορά είναι αναστρέψιμες και μπορεί ο δεύτερος να γίνει πρώτος.

Εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής: Ο Μεϊμαράκης είχε στον πρώτο γύρο όλο το κόμμα μαζί του. Τους μηχανισμούς, τις οργανώσεις, την Ντόρα και βεβαίως τον «ιδιοκτήτη» του κόμματος Κώστα Καραμανλή ο οποίος έχει υψηλή δημοφιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βόρεια Ελλάδα ο Μεϊμαράκης σάρωσε γιατί ήταν η θέληση του... μεγάλου Χατμάνου της παράταξης.

Επομένως, το 40% που πήρε ο Βαγγέλας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό με αυτά τα δεδομένα. Όταν όλοι είναι μαζί σου, όταν είσαι ήδη ο πρόεδρος του κόμματος κι όταν παίζεις στα δάχτυλα τα οργανωτικά, μάλλον αποτυχημένος θα πρέπει να αισθάνεσαι.

Κι ούτε τον καθιστά πανίσχυρο στο β΄ γύρο. Αντιθέτως το 30% που πήρε ο Μητσοτάκης και κυρίως τα ποσοστά των δύο τελευταίων είναι αυτά που θα κρίνουν τον νικητή.

Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των νεοδημοκρατών, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ιδεολογική συγγένεια με τον Μεϊμαράκη και τον Μητσοτάκη είναι μεγάλο. Όμως, πέραν της ψήφου συνείδησης των ψηφοφόρων οι οποίοι θα κρίνουν το... μη χείρον βέλτιστον, πρέπει να καταλάβουν όλοι τι θα σημάνει για τη ΝΔ η μία ή η άλλη επιλογή. Αν θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης θα ανανεώσει τη ΝΔ ας τον ψηφίσουν, αν εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης θα δώσει νέα πνοή ας τον κάνουν αρχηγό. Η θέση του Antinews είναι ότι το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός «βοσκού» και οι νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα. Πρέπει να ψηφίσουν αυτόν που πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει την «άνοιξη» στη ΝΔ κι όχι το τέλμα, τον συμβιβασμό και την ισοπέδωση.

Η ΝΔ είναι ένα δεξιό κόμμα, με διακριτές γραμμές, με θέσεις και με ιδεολογία διαφορετική από τους άλλους. Δεν μπορεί κάποιοι να το καταντήσουν ένα κόμμα «νερουλό», ένας πολιτικός «χυλός» που δεν θα ξέρει τι θέλει. Που θα άγεται και θα φέρεται από τα νομοσχέδια του Τσίπρα τύπου «σύμφωνο συμβίωσης» και δεν θα έχει μια σταθερή γραμμή.

Καλή η συναίνεση. Καλός ο γόνιμος διάλογος και κατασίγαση των πολιτικών παθών. Όμως, δεν μπορεί να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 22/12/2015 22:06:16

  Αν πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές , πράγμα που απευχόμαστε σχεδόν όλοι , ποιος θα κάνει αντιπολίτευση ; ΚΚΕ & ΧΑ ;
  Πάντως θα ήθελα εδώ να αναφέρω ένα περιστατικό που μου έκανε αλγεινή εντύπωση στο τμήμα που ψήφισα: μια κυρία με εμφάνιση Δ. Διαμαντίδου στα Κόκκινα Φανάρια , καθόταν σε μια πολυθρόνα παραπλεύρως της ουράς .Στη αρχή νόμισα ότι δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και μέχρι να έρθει η σειρά της καθόταν στη πολυθρόνα .Όμως η ώρα περνούσε και εκείνη δεν έλεγε να σηκωθεί .Εβλεπα κάτι να ψιθυρίζει αλλά νόμιζα οτι μονολογούσε. Οταν η ουρά προχώρησε και έφθασα στο ύψος της κυρίας διαπίστωσα ότι σε έναν έναν που περνούσε από μπροστά της έλεγε χαμηλόφωνα: Μεϊμαράκη μωρέ παιδιά ψηφίστε !!. Για εμένα η όλη διαδικασία διήρκεσε 3 ώρες .Την κυρία την βρήκα εκεί και εκεί την άφησα. Με δική της πρωτοβουλία έκανε ότι έκανε ; Είχε κάποιο όφελος ;Ηταν σε διατεταγμένη υπηρεσία;
  Το ανέφερα το περιστατικό με αφορμή τον τίτλο του άρθρου Οι Νδημοκράτες δεν είναι πρόβατα

 2. λαέρτης avatar
  λαέρτης 22/12/2015 23:39:33

  Αν ο ΚΜ μπορεί να διαχειριστεί το βάρος των ψηφοφόρων του ΑΓ (κάτι που θα φανεί από την καμπάνια του στο πρόσωπο του ΑΓ) , αν η πολιτική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμική κι όχι πολιτική χλαπάτσας μπορεί να ελπίζει σε πολλές ψήφους των ψηφοφόρων του ΑΓ. Διαφορετικά οι περισσότεροι θα μείνουν σπίτια τους.
  Για τους ψηφοφόρους του ΑΤ τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί δεν είναι μπετόν μιας και δεν έχουν πολιτικό στίγμα. Ένα κομμάτι είναι ήδη χαμένο γιατί και που ψήφισε μια φορά πολύ ήταν κι άλλωστε ούτε με πολιτικά κριτήρια ψήφισε. Ένα άλλο κομμάτι είναι αντισαμαρικοί, άλλο είναι φιλοσαμαρικοί, άλλο φιλοκαραμανλικοί, άλλο δεν ξέρουν τι είναι κι άλλο σκέτο τζιτζικώστα-περιφέρεια. Πραγματική σούπα που κανείς δεν έχει δυνατότητα να της βάλει χέρι. Δε νομίζω δηλαδή ότι κλείνουν προς τα κάπου κι ούτε ο ίδιος ο ΑΤ μπορει να τους διαχειριστεί.
  Άρα ΑΓ + ΚΜ = ΒΜ
  τι νομίζετε ότι θα μετρήσει παραπάνω από τον ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, την δεξιά δυναμική απέναντι στη γελοιότητα ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα συνέπειας και προοπτικής για την επόμενη μέρα;
  Προσωπικά θεωρώ πως τίποτα

 3. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 23/12/2015 01:03:47

  Κύριοι, τελειώσαμε σαν κόμμα....

 4. Vassilis avatar
  Vassilis 23/12/2015 01:37:06

  Σιγουρα δεν ειμαστε προβατα...ασχετος αν μερικοι νομιζουν οτι ειμαστε ΓΙΔΙΑ.

 5. Νικ avatar
  Νικ 23/12/2015 02:23:57

  Σίγουρα το 40% και οι 400.000 ψηφοφόροι της ΝΔ δεν είναι σίγουρα εντυπωσιακό ποσοστό για τον Μεϊμαράκη....αφού είχε το κόμμα στο πλευρό του και τα τζάκια!

  Το θέμα είναι τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών!

  Αν βγει ο Κυριάκος μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς τον έκανε υπουργό της κυβέρνησής του!

  Το θέμα όμως είναι να επανέλθει ο Σαμαράς αφού οι εκλογές έδωσαν τα πρώτα μηνύματα δεν ψήφισαν κανέναν 480.000 νεοδημοκράτες σας λέει κάτι αυτό;

  Επί Σαμαρά ψήφισαν 880.000 νεοδημοκράτες!

  Ο Σαμαράς πρέπει να επανέλθει!

  Το πώς μόνο ο ίδιος ξέρει...

  Εμείς θα περιμένουμε!

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 23/12/2015 08:45:31

  Μην είστε τόσο σίγουροι .. Τόσοι τσομπαναραίοι και τσελιγκάδες υπάρχουν, τι κάνουν όλοι αυτοί χωρίς γιδοπρόβατα?

  Το μαντρί αυτό μόνο παλιοπροβατίνες έχει...Ούτε αρνιά ,ούτε γαλάρια...ούτε καν γίδια δεν έχει που είναι και λίγο πιο ατίθασα.
  Δεν παράγει, δεν έχει μέλλον η στάνη της νουδού. Αυτό δείχνει η κατάσταση.

  Εκτός απροόπτου, ένα γερασμένο κόμμα, με ανίκανους διαχειριστές θα προσπαθήσει να βρεί το δρόμο για το μέλλον με μια βουτιά, με κλειστά μάτια, στο μακρυνό παρελθόν...Στα φάξ, στα τηλέτυπα και στις διατρητικές μηχανές των υπολογιστών που μερικοί θεωρούν αιχμή του δόρατος και τεχνολογική επανάσταση.

  Είναι για γέλια. Αν δεν συνασπισθούν οι ψηφοφόροι των χαμένων και επιβάλουν αυτοί την αλλαγή ύφους και φαίνεσθαι τουλάχιστον στο απολίθωμα αυτό, τότε η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει θα είναι η αντικατάσταση του δαυλού στο σήμα με μια κλίτσα.

 7. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 23/12/2015 10:12:26

  Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός αποδεικνύεται με τις διαχρονικές του επιλογές ένα εύκολα διαχειρίσιμο και άνετα κατευθυνόμενο, αφελές κοπάδι οπαδών-πελατών-ψηφοφόρων...
  Οι νεοδημοκράτες θα εξαιρεθούν; Σιγά τώρα.
  Δεν υπάρχει χώρος ούτε για την έκπληξη, ούτε για την ανατροπή. Η πλειοψηφία των ασυνάρτητων χύμα Νεοελλήνων, αποδέχτηκε εδώ και πέντε χρόνια πλήρως και συνυπέγραψε παθητικά και επανειλημμένα τη δουλεία της, ενώ βοηθά παντίοις τρόποις στην αργή και προσχεδιασμένη καταστροφή της κοινωνίας και της χώρας.
  Άντε, Καλή μας Ανάσταση. Μπορεί να υπάρξει κάποια μέρα και ζωή, πριν απ΄το θάνατο. Ποιός ξέρει;

 8. Γιώργος avatar
  Γιώργος 23/12/2015 12:53:16

  Όχι, οι Νεοδημοκράτες δεν είναι πρόβατα. Γι'αυτό και από τα 3.500.000 ψήφων και το 45% του Καραμανλή το 2004 τώρα πήγαν να ψηφίσουν γύρω στις 150.000 παππούδες που η μονταζιέρα της Συγγρού (=ο δρομος με τα τραβεστί) ανέβασε στις 400.000 για να δώσει φανταστική ώθηση στον Κούλη.

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 24/12/2015 20:54:29

  ΟΙ Νεοδημομοκρατες ειναι χειροτεροι απο προβατα . Υα θελαμε μια αποψη γιατι σαν Προεδρο της ΝΔ δεν προταθηκε ο Κων Μιχαλοςανθρωπος της αγορας οχι πολιτκα τζακια κλπ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡ ΕΝΩΣΗΣ ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ Η ΝΔ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ-ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΗ ΝΔ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ-Ο Καραμανλης μπαχαλο τα εκανε με τα ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΑ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –αφηνεις ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ κλπ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ? ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ...ΠΑΡΟΥΜΕ.

 10. Nικήτας avatar
  Nικήτας 24/12/2015 22:25:44

  A ρε Γιώργο αθώε ... Αγόρι μου υπάρχει επετηρίδα , ποιός Μίχαλος και πράσινα αλόγα ; Που ζείς αδερφε ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.