Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «επίκεντρο» της συνάντησης Κοτζιά-Τίλερσον
13/03/2017 20:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «επίκεντρο» της συνάντησης Κοτζιά-Τίλερσον

Με βασική στόχο την επαναβεβαίωση πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποδίδει την ίδια γεωπολιτική βαρύτητα στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το πρώτο κρίσιμο και αναγνωριστικό τετ α τετ που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογο του το πρωί της Δευτέρας.

Τουρκική Νευρικότητα

«Αναφέρθηκα στην Τουρκική προκλητικότητα και χρησιμοποίησα τον γνωστό μου όρο περί Τουρκικής νευρικότητας» είπε ο κ. Κοτζίας, σημειώνοντας πως ο Αμερικάνος υπουργός άκουγε με «μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αντιπαράθεση της Τουρκίας με μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, ο υπουργός είπε πως «νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητα της σε τρίτες χώρες».

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον

«Δεν έκανα μια ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Πιο πολύ ήθελε να ακούσει την ανάλυση μας για την περιοχή και την γνώμη μας για το πως μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια» ανάφερε ο κ. Κοτζιάς.

Η συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη επαφή κυβερνητικού στελέχους με υπουργό της κυβέρνησης Τραμπ, έδωσε στον Έλληνα υπουργό μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκτιμήσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και την ευρύτερη οπτική για την Ευρώπη που πλέον θα καθορίσει και τον ρόλο που οι ΗΠΑ θα αποδίδουν στην Ελλάδα.

Οικονομία

Δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της οικονομίας, ενώ ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν «επαφές και συζητήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς».

Ποιοι Είναι οι Ταραξίες στα Βαλκάνια

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν αναφορές για το θέμα της ευρύτερης ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, χωρίς όμως να υπάρξουν ειδικές αναφορές στο Μακεδονικό ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Τίλερσον ζήτησε να ακούσει την γνώμη του Έλληνα υπουργού για το ποιες είναι οι δυνάμεις που διαδραματίζουν έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόγραμμα

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αύριο (Τρίτη) προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μακ Μάστερ, ενώ αναμένεται πως θα συζητήσει και με τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Ντόναλντ Τραμπ Ρέινς Πρίμπους. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (HALC, AHI, AHEPA, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής,) καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα. Επιφυλάχτηκε, όμως, να το συζητήσει στην προγραμματισμένη αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μακ Μάστερ.

eleftherostypos.gr