Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί στην ατζέντα Τσίπρα- Ερντογάν
12/07/2018 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί στην ατζέντα Τσίπρα- Ερντογάν

Το Μαξίμου είχε προϊδεάσει ήδη πριν από τη μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι θα καταστεί κυρίαρχο θέμα στην ελληνική ατζέντα η ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται πλέον τέσσερις μήνες στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες.

Στον συμψηφισμό των δύο στρατιωτικών με τους "οκτώ" πραξικοπηματίες που συστηματικά επιχειρεί η Άγκυρα , η απάντηση Τσίπρα και κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Πρόκειται για ασύμμετρα ζητήματα και εντελώς ανόμοιες υποθέσεις, γεγονός που αναμένεται να τονίσει και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος 15.30) σε κατ ιδίαν συζήτηση, χωρίς τη συμμετοχή υπουργών καμίας πλευράς.

"Πληγή" οι έλληνες στρατιωτικοί

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια "περικύκλωσης" του τούρκου Προέδρου για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, έθεσε το ζήτημα και στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης θα συναντηθεί σήμερα με τον τούρκο Πρόεδρο ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ:

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Α. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως:

"Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία "να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών".

Θα τραβήξει το ΝΑΤΟ το αυτί Ερντογάν;

Η εκτίμηση των ίδιων πηγών, είναι ότι ναι μεν στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εφόσον μέλος είναι και η Τουρκία, αλλά εν προκειμένω, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διπλωματικά "απομονωμένος".

Το κατά πόσο βέβαια η "διπλωματική" απομόνωση Ερντογάν ( εφόσον καθοιονδήποτε τρόπο δε συνοδεύεται από κυρώσεις, θα κάνει τον τούρκο πρόεδρο να ...ορρωδήσει προ αυτής, θα φανεί προσεχώς.

Γεγονός πάντως είναι ότι το ΝΑΤΟ απασχολεί στρατηγικά την Άγκυρα πολύ περισσότερο από την Ε.Ε με την οποία δεν διστάζει να έρθει σε κόντρα συχνά- πυκνά ( εφόσον την "κρατάει" άλλωσε στο θέμα του Προσφυγικού).

Καθώς όμως και για το ΝΑΤΟ , όπως έχει ξεκαθαριστεί από τον γενικό γραμματέα του, η Τουρκία είναι μείζων εταίρος, θα είναι μάλλον έκπληξη να αποφασίσει να "τραβήξει" στα σοβαρά το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή:capital.gr