Ο "χάρτης" της Συνόδου Κορυφής από το Politico
17/02/2016 22:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "χάρτης" της Συνόδου Κορυφής από το Politico

Ο "χάρτης" της Συνόδου Κορυφής από το Politico 207567 photo

Ο Αλέξης Τσίπρας, μόνος, στη γωνία, έχει κάψει όλα τα χαρτιά του στη διάσωση…

H επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα δοκιμάσει το θάρρος των ηγετών (και την υπομονή τους) σε δύο ζητήματα που απειλούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: το Brexit και την μεταναστευτική κρίση. Ο Ryan Heath σχεδίασε έναν χάρτη που αποτυπώνει τις δυνάμεις των συμμετεχόντων στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όλοι θέλουν έναν νικητή και όλοι θέλουν να είναι ο νικητής. Στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όμως, δεν βγαίνουν όλοι νικητές. Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς. Κάποιων η τοποθέτηση είναι προφανής, άλλων οι επιλογές είναι πιο αμφιλεγόμενες. Έχοντας καταφέρει να μεταφέρει τον εσωτερικό διαχωρισμό των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος του σε όλους στην Ευρώπη, ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι σαφώς ο πιο ισχυρός παίκτης όσον αφορά την πολυσυζητημένη συμφωνία. Χωρίς αυτόν, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ήταν τώρα πάνω στο τραπέζι και χωρίς την υποστήριξή του δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, συνηθισμένη στην υπεροχή της, πρέπει να μοιραστεί την "εξουσία" της σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει τη θέση της, αλλά θα είναι περισσότερο διστακτική από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και των συνόδων για το Grexit.

Ο Ματέο Ρέντσι από την άλλη έχει τοποθετηθεί στο κέντρο και των δύο συζητήσεων, τόσο για το Brexit όσο και για το θέμα της μετανάστευσης, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας του, αλλά και της προσοχής που επιδιώκει. Αντίθετα, ο Φρανσουά Ολάντ εκφράζει πολύ καθυστερημένα τις ανησυχίες του για το θέμα της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνει πολύ διστακτικός στο να αναλάβει δράση για τη μετανάστευση, δεδομένου του φόβου που του προκαλεί η Μαρίν Λεπέν.

Φυσικά, αν αυτή η Σύνοδος Κορυφής αφορούσε την κλιματική αλλαγή, τον ευρωπαϊκό στρατό ή την Ευρωζώνη, ο Ολάντ θα επιδίωκε μια πιο σημαντική θέση στον "χάρτη", αλλά όπως και ο αδύναμος πλέον Μαριάνο Ραχόι, με μόνο την κάρτα του Γιβραλτάρ στα χέρια του, ο Ολάντ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αντίθετα, η Πολωνή Μπεάτα Σζίντλο εμφανίζεται ισχυροποιημένη και ως ηγέτης του ανατολικού μετώπου, και ως ηγέτης μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει. Τα πάει καλά και στα δύο θέματα, σε αντίθεση με τον Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει λάβει μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώσει τη ζώνη Σένγκεν, αλλά έχει κάψει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να διαθέσει στο έπος της ελληνικής διάσωσης.

Ο Μαρκ Ρούτε και ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν είναι ακόμα δυο που διεκδικούν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους. Ο Ρούτε έχει πολλαπλούς ρόλους: είναι κάτοχος της προεδρίας της ΕΕ, φίλος της Βρετανίας και γεφυροποιός με την Γερμανία. Είναι επίσης σκληροπυρηνικός στο θέμα της μετανάστευσης, πρόθυμος να καινοτομήσει με τη συμμετοχή της χώρας του στον "πυρήνα της Ευρώπης" και να πυροδοτήσει μια συζήτηση για τη δημιουργία μιας "μίνι-Σένγκεν". Η Δανία, πιστή στην ιστορία της ως μια χώρας "εξαιρέσεων", στηρίζει αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θέτει τον ρυθμό των βόρειων κρατών όσον αφορά την σκληρή αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όσο για την ίδια την ηγεσία της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ μπορεί να καυχιέται για την επίτευξη της συμφωνίας στο θέμα του Brexit, ενώ o ρόλος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ φαίνεται να έχει τελειώσει στη σύνοδο, καθώς ο Κάμερον δεν τον εμπιστεύεται και ο ίδιος έχει θέσει τον εαυτό του στο περιθώριο των συζητήσεων για το μεταναστευτικό, με το να πιέζει τα κράτη να δεχθούν όσα δεν επιθυμούν. Ο Μάρτιν Σουλτς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάφερε να συμμετέχει ατύπως στο τραπέζι των συζητήσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της απροθυμίας του Κάμερον να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο και της αναγνώρισης ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει την όποια συμφωνία, αλλά δεν θα συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μεταναστευτικό.

Άλλοι που πρέπει να υπολογίζουμε σε αυτήν την Σύνοδο είναι ο παραδοσιακός σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας, η Πορτογαλία, και οι αξιοπρόσεκτες ανησυχίες της για "διακριτική μεταχείριση" της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ - ποτέ δεν είναι ωραίο να μην σε υποστηρίζει ο πιο παλιός σου σύμμαχος, το οποίο δίνει επίσης μια ώθηση προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Παρομοίως, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, ο Έντα Κένι της Ιρλανδίας αναγνώρισε τον σοβαρό κίνδυνο ενός Brexit για την ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία και την εθνική οικονομία της. Ο Κένι δεν θα μείνει σιωπηλός –θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να επιτύχει μια επωφελή για αυτόν συμφωνία, για να διασφαλίσει τις προοπτικές επανεκλογής του και το μέλλον της χώρας του γενικότερα.

Χώρες που χαίρουν ηθικής υποστήριξης και συμπάθειας, λόγω του ρόλου τους στην μεταναστευτική κρίση, είναι η Σουηδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Μάλτα. Τα "περίεργα" μέλη της ομάδας Βίσεγκραντ που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίκο και ο Τσέχος Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είχαν ακόμη πιο δυνατή φωνή σε αυτές τις συζητήσεις, εάν δεν περιορίζονταν από τα ειδικά δικαιώματα σχετικά με τις διαδικασίες επιτήρησης της μετανάστευσης και της διαφθοράς. Μέχρι να αλλάξει αυτό, θα παραμένουν στο κάτω αριστερό τεταρτημόριο.

Ο Λετονός Μάρις Κουσίνσκις βρίσκεται πολύ χαμηλά στον χάρτη εξουσίας, τόσο γιατί το κόμμα του δεν είναι ευθυγραμμισμένο σε ένα μεγαλύτερο μπλοκ, όσο και για το γεγονός ότι αυτή θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που μετέχει. Ο Ξαβιέ Μπετέλ βρίσκεται επίσης στο περιθώριο. Έχει την ατυχία να είναι ο δεύτερος πιο δογματικός εκ Λουξεμβούργου μέσα στην αίθουσα (μετά τον Γιούνκερ), μέχρι πρόσφατα είχε τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του εξαιτίας της Προεδρίας της ΕΕ από το Λουξεμβούργο, προέρχεται από μια πολύ μικρή χώρα, και ενώ η χώρα του μπορεί να επωφεληθεί από τις εταιρείες που θα μεταφέρουν την έδρα τους από τη Βρετανία στο Δουκάτο του σε περίπτωση Brexit, δεν τολμά να το πει φωναχτά.

http://www.politico.eu/interactive/playbook-power-matrix-brexit-david-cameron-eu-summit-migration-brexit-referendum/