O Tσαβούσογλου τινάζει τη διάσκεψη για το Κυπριακό στον αέρα
04/07/2017 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Tσαβούσογλου τινάζει τη διάσκεψη για το Κυπριακό στον αέρα

"Mηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα, είναι ένα όνειρο" (η κατάργηση και απόσυρσή τους), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα άνευ προηγουμένου εθνικιστικό παραλήρημα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε:

"Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρυσμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας".

Η θέση του για "μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις είναι ένα όνειρο", στην ουσία τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις και δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα για τη συνέχισή τους.

Είπε: "Αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ να ληφθεί μια απόφαση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου απαίτησε την επιστροφή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Ελβετία, και όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας θα μπορούσε να έρθει στο Κραν Μοντάνα την Πέμπτη.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η άφιξη του κ. Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου. Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει παρών ο Γ.Γ. ΟΗΕ στην Ελβετία, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου που απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά: "Δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά", είπε. Ο Τούρκος υπουργός επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: "Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας", είπε στο παραλήρημά του ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: "Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα την συνολική πρόταση μας", είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συμφωνία με παραμέτρους του ΟΗΕ, με το έγγραφο που κατέθεσε.

Τσαβούσογλου: Θέλω στρατό στην Κύπρο, αν χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσω

Για "βόμβα" Τσαβούσογλου στη χθεσινή Διάσκεψη κάνει λόγο o Μιχάλης Ιγνατίουστην ιστοσελίδα του. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, ο Τούρκoς υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα... χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Επίσης χθες σε μια επίδειξη μονομέρειας ο κ. Άιντα στράφηκε προς την …ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, στη χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: "Θα τα χρησιμοποιήσετε;".

"Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε" απάντησε ο κ. Τσαβουσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα.

Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς ο κ. Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι "ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν .."

Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση στη διαδικασία καθώς ο Άιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη.

Και μάλιστα ενώπιον όλων είπε ότι πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Όταν μάλιστα είπε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου παρενέβη ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του κ. Άιντε καθώς, όπως είπε, δεν παρενέβη όταν η Τουρκία υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων που ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η τουρκική πρόταση είναι αυτή που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της Λύσης.

"Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε"

Μάλιστα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στο χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans-Montana σήμερα το πρωί και ερωτηθείς τι έχει να πει για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών απάντησε: Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους.

Γ. Κουμουτσάκος: Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία αντιπαρατάσσουμε ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης

Την αδιαλλαξία της Τουρκίας που φαίνεται να οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό, η οποία γίνεται στην Ελβετία καυτηριάζει, με δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Η εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη. Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας", τονίζει, σε δήλωσή του. Παράλληλα, σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα:

- Γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων;

- Σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει;

"Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι - σε Κύπρο και Ελλάδα - αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης", επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή:capital.gr