Ο TAP και η εμπάθεια Τσίπρα απέναντι στον Σαμαρά
21/05/2016 19:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο TAP και η εμπάθεια Τσίπρα απέναντι στον Σαμαρά

Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Αγορά», η οποία κατά τη γνώμη μας αποδεικνύει την εμπάθεια, για να μην πούμε το μίσος, που έχει ο Α. Τσίπρας για τον Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο του ΤΑΡ είχαν ζητήσει από το Μαξίμου να σταλεί πρόσκληση για να παραστούν στα εγκαίνια των εργασιών οι κ. Α. Σαμαράς, Γ. Στουρνάρας και ο τότε αρμόδιος υπουργός Μ. Παπαγεωργίου. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπήρξε «μεγάλος ντόρος αυτήν την εβδομάδα για το ποιος έχει την πατρότητα του αγωγού. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «τρόλαρε» από τον λογαριασμό του στο facebook την κυβέρνηση, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την υπογραφή του αγωγού επί των ημερών του, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά πως «δεν υπήρξε ποτέ αντίθετος με το έργο και δεν το καταψήφισε στη Βουλή, αλλά έθεσε ζητήματα σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη».

Όμως κι αυτή τη φόρα, ο πρωθυπουργός είπε ψέματα, καθώς με ανακοίνωση του ο άλλοτε αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά υπέγραφε τη συμφωνία για τον TAP τον πετροβολούσε... κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό κλπ.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύψαμε σε προηγούμενο άρθρο, τον Ιούνιο του 2013 μετά από την υπογραφή της συμφωνίας από την τότε κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια μακροσκελή ανακοίνωση για τον αγωγό TAP με την οποία επέκρινε τον Σαμαρά, ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να εξαπατήσουν τον λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Συμφωνία Κράτους Υποδοχής (Host government agreement) που υπογράφηκε πρόσφατα, κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Η συμφωνία περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "η μη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας και η αόριστη επίκληση γενικών και αόριστων ωφελειών, συνηγορεί για λεόντεια σύμβαση υπέρ των ξένων συμφερόντων".

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν ξέρει αν η τελευταία έγκριση του TAP θα είναι η οριστική και προσθέτει ότι "η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί, ενώ η κυβέρνηση, τηρώντας στάση παρατηρητή, προσανατολίζεται κάθε φορά προς τα κατά καιρούς επικρατούντα συμφέροντα". Αναφέρει, ωστόσο, ότι "η επιλογή του TAP από τις εταιρείες του Shah Deniz II δίνει ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο αγωγό".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, όπως οι αγωγοί. Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι οι αγωγοί θα έπρεπε να εξυπηρετούν και υλοποιούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Η συγκεκριμένη επιλογή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της χώρας μας, «αλλά καθαρά εσωτερική στάθμιση συμφερόντων από μέρους του κονσόρτσιουμ των εταιρειών του Shah Deniz ΙΙ και TAP και δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία, που η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει».

Η επιλογή του TAP, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέση με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, θ' αντιμετωπίσει τα θέματα των αγωγών με ευθύνη, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα ασκήσει πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, ενεργητική και όχι παθητική, όπως μέχρι σήμερα, που θα βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας και θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών".

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.

Το ελάχιστο, βέβαια, που θα μπορούσε να κάνει ο Α. Τσίπρας, ως πράξη μεταμέλειας για τα ψέματά του, ήταν να στείλει πρόσκληση για να παραστούν στα εγκαίνια των εργασιών, σε αυτούς που πραγματικά πίστεψαν και «έριξαν» τα θεμέλια για τον αγωγό.

Αλλά είπαμε... Το μίσος και η εμπάθεια τον έχουν «τυφλώσει»!