Ο Ρέγκλινγκ, η «ελπίδα» του Σαμαρά και η «μαυρίλα» του Τσίπρα
27/11/2016 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ρέγκλινγκ, η «ελπίδα» του Σαμαρά και η «μαυρίλα» του Τσίπρα

Σφοδρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα“Der Standard”, επί της ουσίας αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά βρισκόταν μια ανάσα για να βγει από τα μνημόνια και η καταστρεπτική πολιτική Τσίπρα – Βαρουφάκη το 2015 οδήγησε την χώρα σε νέο σκληρό μνημόνιο.

«Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ένας καινούργιος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προσπάθησε να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική και αυτό κόστισε πάρα πολλά στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα από οικονομικής άποψης γυρίζει στο 2014, τότε που υπήρξε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%.

Παράλληλα κάνει λόγο για πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις λόγω των πολιτικών Τσίπρα , που τελικά οδήγησαν τη χώρα εκ νέου σε ύφεση.

«Όλα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο», υπογραμμίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Επίσης, εκτιμάει, ότι η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση δεν γίνεται με τον απαιτούμενο ρυθμό λόγω των συχνών καθυστερήσεων.

Πάντως, σημειώνει, ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση, ενώ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν τους προϋπολογισμούς.

Αιχμές αφήνει και για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας, τον οποίο χαρακτηρίζει «αδύναμο».

Σε ερώτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζει, ότι η Ελλάδα το 2012 είχε λάβει την μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διέγραψε χρέος 100 δισ. ευρώ και προσθέτει ότι προς το παρόν η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Αν υπάρξουν ανάγκες με την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητά του» συμπληρώνει ο ίδιος.

Να θυμίσουμε ότι για το κούρεμα των 100 δις ευρώ, καθοριστικό ρόλο είχε παίξει και η στήριξη Σαμαρά στην τότε κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο του 2012 ο Σαμαράς είχε κόψει από το ελληνικό χρέος 20 δισεκατομμύρια με την «επαναγορά χρέους κάτω από το άρτιο». Έδωσε 10 δισεκατομμύρια και έσβησε (ξεπλήρωσε) 30 δισεκατομμύρια και πλέον!

Όσο κι αν στεναχωριέται ο Αλέξης, η πραγματικότητα είναι ότι ο Σαμαράς κούρεψε ΔΥΟ φορές το χρέος. Για τον Τσίπρα δεν προβλέπεται κούρεμα χρέους, αλλά κούρεμα... καρέκλας και ο νοών νοείτω.

Συνοψίζοντας, αυτό που θέλει να μας πει ο Ρέγκλινγκ, είναι ότι «μακάκες βρισκόσασταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, είχατε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, βιώσιμο χρέος και βγάλατε τα ματάκια σας ψηφίζοντας Τσίπρα που σας οδήγησε στη μαυρίλα και την ύφεση. Συγχαρητήρια!».

Αυτά... να μην τα ξεχάσουμε στις επόμενες εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι θα γίνουν σύντομα…

Έκτος κι αν γουστάρουμε να μας λένε… μακάκες.