Ο προβληματισμός Ιερώνυμου και η δέσμευση Γαβρόγλου για του Ιερείς
23/11/2018 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο προβληματισμός Ιερώνυμου και η δέσμευση Γαβρόγλου για του Ιερείς

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασικό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων»,ξεκαθάρισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου.


Οπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε από Αρχιεπισκόποο ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας

Σε ερώτηση για τον θα παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο ο υπουργός παιδείας τόνισε: « Όπως έχουμε ξαναπει περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε.Νομίζω πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα ερωτήματα που κάνατε, τις ανάγκες που έχουν οι ιερείς μας και μάλιστα στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση θα πρέπει να το μάθετε, να το πω να το υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Πιο απλά από αυτό δεν μπορεί κανείς να πει».

Σε ερώτηση για το αν αισθάνθηκε ότι αμφισβητήθηκε στην ιεραρχία ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Προβληματίζομαι, ναι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις. Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερο δύναμη σήμερα».

Ο κ. Γαβρόγλου θα έχει την Κυριακή (25/11) στο Υπουργείο παιδείας συνάντησημε αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που θα αποτελείται από Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο, ενω θα προγροαμματιστεί και συνάντηση με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: skai.gr