«Ο πρέσβης μας… κακομαθαίνει»
04/03/2018 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο πρέσβης μας… κακομαθαίνει»

Λίγες εβδομάδες πριν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ είχε πει σε συνέντευξη στον Σκάι ότι ανησυχεί για «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο επειδή είναι συγκεντρωμένες τόσες πολεμικές μηχανές εκεί, τόσα όπλα υπερσύγχρονα, εννοώντας πυραυλακάτους, φρεγάτες κ.λπ.

Δεν πέρασε παρά ελάχιστος καιρός και τουρκικό σκάφος επιχείρησε να βουλιάξει ελληνικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος, τη ναυαρχίδα του. Έκτοτε η ένταση στο Αιγαίο είναι μεγάλη, αν κι έχει μεταφερθεί προς τα κάτω και την κυπριακή ΑΟΖ. Όταν όμως οι Τούρκοι απειλούν συνεχώς ότι θα μπουκάρουν στα νησιά, ότι είναι πανίσχυροι κι όταν στήνουν φρούριο απέναντι από τα Ίμια, τότε ο συναγερμός είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Προχθές από τους Δελφούς ο ίδιος πρέσβης, ο οποίος μάλιστα θεωρείται μετριοπαθής αλλά «γατόνι» μιας κι έχει υπηρετήσει και στην Ουκρανία, προκάλεσε τρόμο με το νέο του φόβο ότι μπορεί να υπάρξει σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας. «Ανησυχώ για ατύχημα στο Αιγαίο», είπε. Λέτε να ξέρει κάτι; Λέτε να ακολουθεί όντως ένα ακόμη περιστατικό που μπορεί αυτή τη φορά να είναι πιο τραγικό; Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θρήνησε ήρωες στην κρίση των Ιμίων, θα άντεχε να φτιάξει κι άλλους ανδριάντες νεκρών παιδιών της;

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί παρά να πει πως όταν πρέπει να υπερασπιστούν οι στρατιώτες την πατρίδα, γνωρίζουν ότι μπορεί και να πέσουν νεκροί. Σε πόλεμο, όμως, όχι εν καιρώ ειρήνης κι όχι επειδή παίζουν κάποιοι γεωπολιτικά παιχνίδια.

Ξέρει κάτι, λοιπόν ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα; Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην ξέρει που πέφτει το Αιγαίο και να ασχολείται με τα μισοφόρια των συμβούλων, όμως, τα γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου και οι μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την περιοχή, γνωρίζουν πολύ καλά.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι όπου η ExxonMobil θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο. Η Άγκυρα, εκτός από το να αποδεικνύει ότι είναι στρατιωτικά ισχυρή, θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Θέλει να πάρει μέρος στη μοιρασιά των ενεργειακών αποθεμάτων και να γίνει κομμάτι της συμφωνίας που επιδιώκουν οι μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία). Και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει αυτό. Ακόμη και να δημιουργήσει επεισόδιο σοβαρών διαστάσεων.

Το επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι «χαμηλής έντασης» που όμως, μπορεί να πάρει διαστάσεις αν τη Δευτέρα τους φορτώσουν και κατηγορίες για κατασκοπεία. Άλλωστε, με την ελληνική κυβέρνηση να κοιμάται και ανίκανη να κυνηγήσει τους μπαχαλάκηδες πώς θα είναι ικανή να διαπραγματευτεί τη λύση της κρίσης; Τι θα πει στις οικογένειες των παιδιών αν οι Τούρκοι τους βάλουν βαθιά μέσα στις φυλακές ή αν τους μετατρέψουν σε πιόνια για να πετύχουν αυτό που άλλωστε και ο Τσίπρας τους υποσχέθηκε, δηλαδή την έκδοση των 8 αξιωματικών;

Αλλά και πάλι ξαναρωτάμε, μιας και ο… φόβος του αμερικανού πρέσβη μας προκαλεί εντύπωση: Είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα (όχι στρατιωτικά, αυτό είναι αυτονόητο) να αντιμετωπίσει μια πραγματική απειλή ή μια προβοκάτσια; Είναι έτοιμη π.χ. να χρησιμοποιήσει σιδηρά πυγμή όπου χρειάζεται και διπλωματική ικανότητα εκεί που πρέπει;

Αν κρίνουμε με τα προχθεσινά τότε μάλλον φοβούμαστε πολύ ότι θα έχουμε δραματικές εξελίξεις μέχρι το καλοκαίρι. Το είπε κι άλλωστε ο πρέσβης κι όπως λέει και η διαφήμιση «Ο πρέσβης μας… κακομαθαίνει».