«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
12/12/2015 15:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»

Μόνο πολιτικό χρόνο κατάφερε να κερδίσει η κυβέρνηση για τα μεγάλα αγκάθια και τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραπέμπονται για τον Ιανουάριο και τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία με τα 13 προαπαιτούμενα έκλεισε χτες το βράδυ και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη. Την Τετάρτη πιθανά να υπάρχει EWG και η εκταμίευση της δόσης με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό έχει τοποθετηθεί για το τέλος της εβδομάδας που έρχεται.

Οι «λεπτομέρειες» του ασφαλιστικού, του φορολογικού των αγροτών αλλά και το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά) ως προς το ποια θα μπορούν να αγοράζονται από τα «κοράκια των αγορών» funds θα παραμείνουν αντικείμενο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Κυρίως το θέμα αφορά τους κινδύνους που παραμένουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη έχει συμφωνηθεί ότι θα μπορούν να εκποιούνται τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αντικείμενο διαβούλευσης παραμένει μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το τι θα θεωρείται μικρομεσαία επιχείρηση καθώς τα ελληνικά δεδομένα για το μέγεθος αυτών των επιχειρήσεων διαφέρουν από τα ευρωπαϊκά.

Αλλά και το θέμα των στεγαστικών δανείων και το αν και πως θα εκποιούνται παραμένει ένα ανοιχτό προς διαπραγμάτευση ζήτημα που θα κριθεί το Φεβρουάριο.

Όλα λοιπόν τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που μπορούν να παράξουν πολιτικές εξελίξεις είναι μπροστά για την κυβέρνηση και απ’ ότι φαίνεται οι δύο πρώτοι μήνες του 2016 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Μάλιστα ο Τσίπρας έδωσε ένα στίγμα της κατάστασης που έρχεται μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιονομική προσαρμογή του 2016 είναι η δυσκολότερη είπε χαρακτηριστικά αλλά είναι η ηπιότερη πρόσθεσε.

Πάντως οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι «εμείς θα κληθούμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά» και η προσπάθειά του να πείσει ότι αριστερή πολιτική δεν είναι η εγκατάλειψη των κυβερνητικών ευθυνών δείχνει ότι υπάρχει βαρύ κλίμα μέσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έρχονται.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες ο Τσίπρας επαναφέρει τη ρητορική περί προστασίας των συνταξιούχων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων κάνοντας συγκρίσεις απερίγραπτες για να δικαιολογήσει την ήττα του στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τις περικοπές στις συντάξεις. Ακόμα και για τη φορολεηλασία που επίκειται στους αγρότες ο Τσίπρας προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι κάνοντας λόγο για την καταβολή 1,2 δις από χρωστούμενες καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες.

Το κυριότερο πάντως για να ξεπεράσει τον κάβο αυτό το Μαξίμου σε σχέση με τους βουλευτές του που εκφράζουν γκρίνια και δυσφορία για τις επόμενες ψηφοφορίες στη βουλή, είναι ότι με τη βοήθεια και διεθνών κέντρων όπως η WSJ επαναφέρει την ανάγκη ρύθμισης του χρέους και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μια δήθεν προοπτική και να δικαιολογήσει την οικονομική λεηλασία της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.