Ο Κυριάκος στη ΔΕΘ με το βλέμμα στο μέλλον
26/08/2018 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κυριάκος στη ΔΕΘ με το βλέμμα στο μέλλον

Με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στην «επόμενη μέρα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ύστερα από την αναλυτική παρουσίαση των δεσμεύσεων για μείωση της φορολογίας με ταυτόχρονη περικοπή δημόσιων δαπανών να εξειδικεύσει στη ΔΕΘ και το σχέδιο της Ν.Δ. για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής που επεξεργάζεται για το ασφαλιστικό σύστημα.

Με δεδομένη την προαναγγελία κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου από την επόμενη κυβέρνηση, η ηγεσία της Ν.Δ. θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο των τριών πυλώνων, που ο πρώτος θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο δεύτερος επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα και ο τρίτος ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις θα αφορούν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις σε 20% από 29% και του φόρου μερισμάτων για τους μικρομεσαίους στο 5% από 15%, σε φορολογικό συντελεστή 9% αντί του σημερινού 22% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% με στόχο να μειωθεί τελικά στο 11% σε όλο τον κλάδο του τουρισμού, σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και σε αύξηση από 10.000 στις 25.000 ευρώ του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ για τους μικρομεσαίους.

Καμία παροχολογία

Οι δεσμεύσεις είναι «ρεαλιστικές και αδιαπραγμάτευτες», επισημαίνουν συνεργάτες του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιδοθεί σε παροχολογία και δεν θα υποσχεθεί οτιδήποτε που δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιήσει. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα βασιστεί, αφενός, στις μειώσεις δημόσιων δαπανών και, αφετέρου, στο αναπτυξιακό σοκ που θα προκληθεί στην οικονομία με την εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου μεταρρυθμίσεων «που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει παράλληλα και τα έσοδα του Δημοσίου».
Στον αντίποδα η παροχολογία στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προκαλεί έντονη ανησυχία στην Πειραιώς λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Κάνει πολύ μεγάλο κακό η ασύστολη παροχολογία», σημειώνουν γαλάζια στελέχη, ενώ αυστηρές προειδοποιήσεις για το ζήτημα αυτό αναμένεται να απευθύνει στο δημόσιο λόγο του και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συχνά επισημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές μας παρακολουθούν στενά και οτιδήποτε εκληφθεί ως μήνυμα επιστροφής στο χθες θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και «θα το πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα».

«Εμείς λέμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους, αλλά θα μειώσουμε και τις δαπάνες. Αυτοί θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, αλλά λένε τώρα ότι θα μειώσουν και τους φόρους. Αυτό πώς θα γίνει;», διερωτώνται στην Πειραιώς με αφορμή το κλίμα που καλλιεργείται από κυβερνητικής πλευράς εν όψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Οι εσωκομματικές συσκέψεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ είναι εντατικές στη Ν.Δ. ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, στη συμπρωτεύουσα για να λάβει μέρος σε ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να ακούσει και τις δικές τους απόψεις.

Στην Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι θα μιλήσει μόνο για το μέλλον και σε καμία περίπτωση δεν θα παρακολουθήσει τη διχαστική ρητορική του πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί το χθες. Το διχαστικό του λόγο δεν το ακούει κανείς. Δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον και αναλώνεται σε διχαστικά κηρύγματα για το παρελθόν», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει, μάλιστα, και σε εσωκομματικό επίπεδο ότι δεν τον αφορούν συζητήσεις για «αντιδεξιό» ή για «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, καθώς θεωρεί ότι είναι παρωχημένες και δεν ενδιαφέρουν κανέναν. «Ανούσιες αντιπαραθέσεις με στόχο την επανασυσπείρωση όσων ψηφοφόρων έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, ενώ, σε σχέση με τον «ακροδεξιό» δημόσιο λόγο που καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., γαλάζιες πηγές σχολίαζαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «όποιος απαντά σε αυτό το επιχείρημα χάνει το χρόνο του».

Παράλληλα με τη ΔΕΘ συνεχίζεται στην Πειραιώς και η εκλογική προετοιμασία. Αφενός, σε επίπεδο ψηφοδελτίων, στα οποία είναι βέβαιο ότι θα αποτυπώνεται η υλοποίηση της δέσμευσης για ριζική ανανέωση και, αφετέρου, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές, όπου δεν θα υπάρξουν κομματικά χρίσματα, αλλά είναι πιθανό να ληφθούν αποφάσεις, ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ, για υποψηφιότητες που θα στηριχθούν από τη Ν.Δ.

Επόμενος σταθμός, Γρεβενά

Το πρόγραμμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, περιλαμβάνει και νέες περιοδείες, με επόμενο σταθμό, την ερχόμενη εβδομάδα, τα Γρεβενά.

Πηγή: eleftherostypos.gr