Ο γκαιμπελισμός της κυβέρνησης και το «πλεονέκτημα» του Τσίπρα
05/01/2016 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο γκαιμπελισμός της κυβέρνησης και το «πλεονέκτημα» του Τσίπρα

Η προπαγάνδα του Μαξίμου είναι για Όσκαρ διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η δήλωση της Γεροβασίλη είναι πολύ χαρακτηριστική. Εφαρμόζει την κλασική μέθοδο του υπεύθυνου προπαγάνδας του Χίτλερ πως όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει πιστευτό. Έτσι λοιπόν χωρίς καμία αιδώ από τη στιγμή που ο Κατρούγκαλος παρέδωσε το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, στην τρόικα και στα κόμματα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κλιμακώσει τη ρητορική τους πως δεν κόβεται καμία σύνταξη και ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα αυξηθούν κιόλας.

Τα πιστεύουν όλα αυτά; Προφανώς και ξέρουν ότι λένε ψέματα χοντρά. Γι’ αυτό και τα λένε ανερυθρίαστα. Όμως δεν έγκειται εδώ ακριβώς ο γκαιμπελισμός τους. Έγκειται σε ένα άλλο τρυκ που ωστόσο δεν αποτελεί εφεύρημα τωρινό για την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου. Το εφαρμόζει από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης και έγκειται στον πολύ απλό κανόνα όπου: η κυβέρνηση θα εμφανίζεται ως μαχόμενη για τα δίκια του λαού, που δήθεν καταθέτει προτάσεις στήριξης των πληττόμενων από την κρίση και την ίδια ώρα που οι προτάσεις αυτές είναι απόρροια του μνημονίου που οι δανειστές κατά τα δικά της λεγόμενα επέβαλαν εκβιαστικά, και πολλές φορές ακριβής αντιγραφή παλιότερων προτάσεων που είχαν αποκρουστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα ρίχνει το φταίξιμο στην αντιπολίτευση ότι δήθεν όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση παίρνει το μέρος των δανειστών.

Το έκανε με τα capital controls, το έκανε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου όπου το μόνο επιχείρημά της ήταν ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της ζητούσαν να φέρει συμφωνία πολύ πριν την παρέλευση του εξαμήνου.

Έτσι και τώρα λοιπόν ο Κατρούγκαλος έκανε κάτι απλό αλλά «σατανικό»: παρουσίασε την «αρχιτεκτονική» του νέου ασφαλιστικού, όπου παρά το γεγονός ότι πετσοκόβονται οι συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων, αποσύρεται όποιο κίνητρο για ένσημο και εισφορές καθώς στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης όλες οι συντάξεις –όσα χρόνια δουλειάς και αν έχει κάποιος- θα κυμαίνονται στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, και τέλος δια αυτού του δρόμου πριμοδοτείται, τόσο η εισφοροδιαφυγή και η ιδιωτική ασφάλιση καθώς με τα σημερινά δεδομένα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός κεφαλαιοποιητικού επί της ουσίας συστήματος δημόσιας ασφάλισης. Όλα αυτά τα σερβίρισε ως «διάσωση του συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη», παρουσιάζοντας μάλιστα ως δική του πρόταση τη δημιουργία ενός υπερταμείου κύριας ασφάλισης ενώ είναι πρόταση των δανειστών εδώ και πολύ καιρό. Και την ίδια ώρα τι παραλείπει να κάνει; Μα να βάλει στο τραπέζι τις μειώσεις για τις τωρινές συντάξεις, αλλά και τις προτάσεις τους για αύξηση εργοδοτικών εισφορών και φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Και το σχέδιο συνεχίζεται: Γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι το παρόν νομοσχέδιο έτσι όπως έχει κατατεθεί δεν αντιμετωπίζει άμεσα τις μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού τώρα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί ως έχει από τους δανειστές. Αυτό περίπου το προανήγγειλε ο Παπαδημούλης σήμερα.

Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί να κοπούν και σημερινές συντάξεις για να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά του συστήματος. Ωστόσο έχοντας ακολουθήσει αυτή την τακτική η κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης και αφού η αντιπολίτευση έχει διαφωνήσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου, χρεώνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης το δίλημμα «αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή μείωση των συντάξεων» προκειμένου να αποφύγει ή τουλάχιστον να μετριάσει το πικρό ποτήρι του πολιτικού κόστους για την ίδια την κυβέρνηση και να πει για ακόμα μια φορά το φαιδρό: Εγώ το πάλεψα αλλά να βλέπετε εκτός από την τρόικα που έχει εμμονή με τη λιτότητα και τις περικοπές έχουμε και την «τρόικα εσωτερικού» που παίρνει το μέρος των δανειστών και υπονομεύει τις όποιες διαπραγματευτικές μου προσπάθειες για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.

Αυτό πάνω κάτω είναι το παιχνίδι το κυβερνητικό και η γκαιμπελική μεθοδολογία που ακολουθεί ο Τσίπρας γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα κόψει συντάξεις. Στην απορία λοιπόν αν θα το περάσει αυτό το νομοσχέδιο και γιατί δεν έχει ήδη προκληθεί σεισμός ανυπολόγιστων ρίχτερ, που συνίσταται στο γεγονός γιατί δεν επαναστατεί ο κόσμος απέναντι στον Τσίπρα αφού με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση με την πρώτη ανακοίνωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα είχαν ξηλωθεί και τα πεζοδρόμια η απάντηση είναι απλή. Καταρχήν, μηδέ προ του τέλους μακάριζε και κατά δεύτερον και πιο σημαντικό είναι ότι ο Τσίπρας έχει απέναντι του μια αναξιόπιστη στο σύνολό της αντιπολίτευση σε όλες τις πτέρυγες όπου ο κόσμος την έχει ταυτίσει και αυτή με τα μνημόνια και ο θυμός όσο και αν είναι μεγάλος για τους τωρινούς άλλο τόσο είναι και για τους προηγούμενους και δεν θέλει να γυρίσει πίσω.

Αυτό το ήξερε καλά ο Τσίπρας και γι’ αυτό τους αλυσόδεσε το καλοκαίρι με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και κάνοντας γρήγορα εκλογές με το σύνθημα παλιό-νέο. Ασχέτως λοιπόν του ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι καταλαβαίνουν την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν διακρίνουν καμία εναλλακτική ουσιαστική λύση. Το πώς αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή η αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης απέναντι στον Τσίπρα όσο και αν αυτός έχει καταρρεύσει και ξεφτιλιστεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων του τον κάνει να φαίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού και να χαριεντίζεται με Λεβέντηδες και οικουμενικές ασχέτως αν διαψεύδεται επισήμως αυτό το φλερτ.

Σε κάθε περίπτωση και για τον Τσίπρα ισχύει το γνωστό ρητό στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Αυτό ακριβώς είναι και το πλεονέκτημά του στο παρόν πολιτικό σύστημα, το οποίο όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Ως γνωστόν επίσης όπως και η φύση έτσι και η πολιτική απεχθάνεται το κενό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 05/01/2016 19:27:21

  Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αντιθέτως, δεν υπάρχει χειρότερη εκτέλεση του Μνημονίου από τον Τσίπρα. Συντηρεί συνεχή αβεβαιότητα στο εσωτερικό και εχθρότητα έναντι της Ελλάδας στο εξωτερικό. Καμία ξεκάθαρη λύση. Για να μην φορτωθεί, τάχα, πολιτικό κόστος, κάνει σπασμωδικές κινήσεις με καταστροφικές κινήσεις. Η εναλλακτική λύση καταρχάς θα ήταν να μην είχε έρθει ποτέ ο Τσίπρας. Τώρα μας λέει "δεν υπάρχει εναλλακτική απέναντι στην καταστροφή που εγώ έφερα". Σοβαρά; Το θέμα είναι τώρα να μην έρθει και άλλη καταστροφή και με τις βλακείες που κάνεις θα έρθει κι άλλη. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να βγει και να πει "μάγκες, υπάρχει πρόβλημα, προς το παρόν έχουμε πρόβλημα, μέχρι να επανέλθουμε εκεί μου ήμασταν το Σεπτέμβριο του 2014, θα αναγκαστούμε να κόψουμε πενήντα κι εκατό ευρώ από τις συντάξεις. Λυπούμεθα, ελπίζουμε να είναι προσωρινό. Εισφορές δεν αυξάνουμε για να μην αυξήσουμε την ανεργία. Αν μεισώσουμε την ανεργία, θα σας δώσουμε πίσω αυτά που κόψαμε. Έτσι πάει και ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

  Αυτά όμως κανένας πολιτικός δεν έχει το θάρρος να τα πει, ούτε και ο πιο "νεοφιλελεύθερος", για να χρησιμοποιοήσουμε αριστερή ρητορική. Κι έτσι μένει ο κόσμος μέσα στο ψέμα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 06/01/2016 19:24:55

   Δεν θέλει να παραδεχθεί ο εγωϊστής Ελληναράς ότι ο Σαμαράς τον οδήγησε στο ξέφωτο και με τον Τσίπρα ξαναγύρισε στο μαύρο σκοτάδι και θα πέσει στο γκρεμό σε ανύποπτη στιγμή πλέον. Επομένως θα γίνει αυτό και μόνο τότε θα καταλάβουν. Το αν θα το παραδεχθούν φωναχτά ή θα το μουρμουράνε μόνο το "που είσαι Σαμαρά να αναλάβεις πάλι" είναι άλλο ζήτημα...

 2. Τζανής avatar
  Τζανής 05/01/2016 19:32:42

  Είτε ναζιστικό πεις το κόμμα του Τσίπρα, είτε σταλινικό είναι το ίδιο πράγμα.
  Έπρεπε, όψιμα, να περάσει και η Ελλάδα από τον ιδεολογικό βούρκο του μεσοπόλεμου.

 3. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 05/01/2016 20:20:17

  ο κοσμος θεωρει οτι δεν υπαρχει εναλλακτικη.

  οτι δεν του πολυ αρεσει ο ενας διοτι φωναζει

  ο αλλος διοτι δεν του πολυαρεσει διοτι ειναι νεοφιλελευθερος ( και ας δεν ξερουν τι ειναι αυτο)

  ο κοσμος οτιδηποτε διαφορετικο το χεζει και στο στελνει στο πυρ το εξωτερο.

  ο κοσμος ειναι αυτος που δεν δεχεται οτι υπαρχει εναλλακτικη.

  ας καταστραφουμε εντελως δεν αξιζουμε να υπαροχυμε σαν εθνος.

 4. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 06/01/2016 01:45:25

  Όσο το κράτος διογκώνεται τόσο θα αυξάνεται η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, γιατί κανείς εργοδότης δεν μπορεί να αντέξει τους επιρριπτόμενους φόρους και την αύξηση των εισφορών όπως και την αυτονόητη αύξηση του κόστους παραγωγής, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός, παραγωγικότητα, πλούτος και δυνατότητα απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο απαρχαιωμένος μηχανισμός της πελατειακής δημόσιας διοίκησης αποτελεί τον ογκόλιθο του προβλήματος, που όσο αυξάνεται τόσο και περισσότερη δυστυχία θα μας επισωρεύει. Ο συστηματικός προπαγανδιστικός μηχανισμός έχει τόσο αλλοιώσει στο κοινωνικό υποσυνείδητο την έννοια του επιχειρείν και του νεοφιλελευθερισμού και ενδυναμώσει την αριστερή κρατιστική ιδεολογία, που όλα με το περιτύλιγμα της αριστερίστικης χρυσόσκονης του τίποτα, φαίνονται αρεστά στους ανοικοκύρευτους, έτοιμους για κωλοτούμπες, αρκεί να μη χαθεί η καρέκλα. Και το καράβι της χώρας παραμένει ακυβέρνητο χωρίς πυξίδα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς μέθοδο χωρίς διέξοδο χωρίς ελπίδα. Σαν το γνωστό, λοιμός, λιμός, καταποντισμός που οσονούπω προβάλλει ευδιάκριτα, με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί τα ευχολόγια, που έγιναν τόσο πολλά πια δεν πιάνουν.

 5. λαέρτης avatar
  λαέρτης 06/01/2016 02:08:08

  Ναζισμός και κομμουνισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από το βάδισμα της πάπιας στις παρελάσεις ως την προπαγάνδα της επιβολής και της αντιλαϊκής πολιτικής καθώς μερικά γουρούνια είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα...
  Κι αυτό το ξέρουν οι κνίτες.
  Αφού η Ελλάδα επέλεξε να γίνει κομμουνιστική χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού καλά να πάθει.
  Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα όποιος μπορεί ας φύγει κι ας τους αφήσει όπως οι Κουβανοί να μας παρακάλανε να γυρίσουμε πίσω μετά 60 χρόνια.
  Αν βέβαια δεν έχουμε βγάλει ρίζες αλλού κι αν δεν υπάρχει το μίζερο καθεστώς τους ούτε ως ίχνος.

 6. Νικ avatar
  Νικ 06/01/2016 03:09:25

  Μπράβο στο Antinews αυτή είναι ακριβώς η αλήθεια για το ασφαλιστικό όπως την περιγράφεται παρακάτω:

  "Έτσι και τώρα λοιπόν ο Κατρούγκαλος έκανε κάτι απλό αλλά «σατανικό»: παρουσίασε την «αρχιτεκτονική» του νέου ασφαλιστικού, όπου παρά το γεγονός ότι πετσοκόβονται οι συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων, αποσύρεται όποιο κίνητρο για ένσημο και εισφορές καθώς στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης όλες οι συντάξεις –όσα χρόνια δουλειάς και αν έχει κάποιος- θα κυμαίνονται στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, και τέλος δια αυτού του δρόμου πριμοδοτείται, τόσο η εισφοροδιαφυγή και η ιδιωτική ασφάλιση καθώς με τα σημερινά δεδομένα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός κεφαλαιοποιητικού επί της ουσίας συστήματος δημόσιας ασφάλισης. Όλα αυτά τα σερβίρισε ως «διάσωση του συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη», παρουσιάζοντας μάλιστα ως δική του πρόταση τη δημιουργία ενός υπερταμείου κύριας ασφάλισης ενώ είναι πρόταση των δανειστών εδώ και πολύ καιρό. Και την ίδια ώρα τι παραλείπει να κάνει; Μα να βάλει στο τραπέζι τις μειώσεις για τις τωρινές συντάξεις, αλλά και τις προτάσεις τους για αύξηση εργοδοτικών εισφορών και φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές."

  Εγώ θα πώ φίλοι μου και κάτι παραπάνω ο αρχιτέκτονας του ψεύδους Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα πείσει κανέναν και έβαλε την Γεροβασίλη να μιλάει για αυξήσεις το 2018!

  Ποιους δουλεύουν;

  Τους εαυτούς τους....φυσικά!!!

  Έτσι χειρίστηκε ο Σαμαράς το ασφαλιστικό;

  Όχι βέβαια....

  Το κράτησε όρθιο τον συνταξιούχο και όχι ξαπλωτό!

  Η κοινωνία τώρα πια ξέρει ότι μόνο ο Σαμαράς έσωσε τις συντάξεις....

  Και τώρα τον αναζητά και πάλι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες!

 7. Eva avatar
  Eva 07/01/2016 20:51:48

  Αυτοι που σπαγανε τα μαρμαρα τωρα ειναι σε γραφεια κυριλε-ενδεχομενως και στο κοινοβουλιο.

  Η αντιπολιτευση μαλλον δεν διαθετει τετοια καλα παλληκαρια.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.