Νίμιτς: Οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να έχουν και τις δικές τους ιδέες
30/01/2018 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίμιτς: Οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να έχουν και τις δικές τους ιδέες

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί",τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Καθώςολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συνομιλιών με τον διεθνή μεσολαβητήο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρέθεσε γεύμα εργασίας στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.

"Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει "τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο".

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει "αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας". Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η "άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς", εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, "μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση".

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς τόνισε "όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα", υπογραμμίζοντας ότι "θέλει πολλή δουλειά". Διευκρίνισε ότι "εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή".

Αποσαφήνισε επίσης ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: "αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε", είπε και συμπλήρωσε: "Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019".

Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτςμετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι ειλικρινής στις προθέσεις της” και "έχει επανενεργοποιηθεί για την επίλυση του ζητήματος”.

"Έχω δώσει συγκεκριμένες ιδέες.Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες”, τόνισε ο ΜάθιουΝίμιτς για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή".

Ο κ. Νίμιτςανέφερε πως "σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση", αλλά σε κάθε περίπτωση διέκρινε ότι υπάρχει θέληση επίλυσης και στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε με δική του πρωτοβουλία συνάντηση με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο. Αύριο Τετάρτη, ο ΜάθιουΝίμιτς μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου την Πέμπτη θα έχει αντίστοιχες επαφές με την ηγεσία της πΓΔΜ.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ