Νέο Βατερλό στο... Βερολίνο
16/12/2016 21:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο Βατερλό στο... Βερολίνο

Νέο Βατερλό στο... Βερολίνο, φαίνεται ότι έχει πάθει ο Αλέξης Τσίπρας, όσο βγαίνουν στο φως λεπτομέρειες από τη δίωρη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ενημέρωσε το Μαξίμου με non paper: Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με απλά λόγια ο Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο με ατζέντα ΔΝΤ, να βρεθεί δηλαδή μια λύση ώστε είτε το Ταμείο να σηκωθεί και να φύγει, είτε να ηρεμήσει και να μην πιέζει. Το ενδιαφέρον είναι ότι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ζητά να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση (και χωρίς μέτρα) προτού έρθει ο Τραμπ και τότε διαταραχθούν οι σημερινές ισορροπίες. Αν δηλαδή το ΔΝΤ είναι σήμερα τόσο σκληρό, φοβούνται στην Αθήνα ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα επειδή εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν θα ασχοληθεί όπως ο Ομπάμα και δεν θα τραβά τα χαλινάρια.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικές πηγές, η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα ότι το ΔΝΤ όχι μόνο δεν μπορεί να φύγει αλλά πρέπει να μείνει και με ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή μόνον ως τεχνικός σύμβουλος.

Ουσιαστικά κάλυψε πλήρως και συντάχθηκε με τη γραμμή Σόιμπλε για το ΔΝΤ βάζοντας πάγο στις ελπίδες της Ελλάδας για μια καλύτερη λύση. Να σημειώσουμε ότι το Ταμείο ζητά μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ, κι αν μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως απαιτεί και η Μέρκελ, τότε θα έχουμε δύο πράγματα:

1Είτε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει σε συμφωνία για νέο μνημόνιο.

2Είτε θα ολοκληρώσει τη σύγκρουσή του και θα πάει σε εκλογές.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές από ημέρες ο Τσίπρας χαρακτήριζε ανόητους τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Πώς θα συνεργαστεί τώρα μαζί τους, αφού το Ταμείο δεν θα φύγει;

Μιλάμε για την απόλυτη αποτυχία του Τσίπρα που χειροτερεύει την κατάσταση της Ελλάδας.