Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλά  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
04/05/2018 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Nίμιτς στις 12 Μαϊου, στην Αθήνα

Το Σάββατο 12 Μαΐου θα βρεθεί στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν και στη σημερινή συνάντηση που είχαν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και αφού διαβεβαίωσε ότι θα το παλέψουν μέχρι το τέλος παρατήρησε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προκάνουν (κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη) τις ημερομηνίες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».

Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων "erga omnes" απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι. Δήλωσε μάλιστα πως σκοπεύει να κάνει πάρτι όταν συμβεί.

Ο κ. Κοτζιάς απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. «Εμείς είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις», σημείωσε.

«Νομίζω ότι σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε του πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα για μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση αν οι εναλλακτικές αφορούσαν την τελική ονομασία και την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Θα μπορούσαν να είναι αυτά, τα συμπεράσματα δικά σας».

Για την κριτική που δέχθηκε επειδή συμφώνησε να εξεταστούν τα ελληνικά σχολικά βιβλία για στοιχεία αλυτρωτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία και γι΄ αυτό δεν φοβάται αυτή την εξέταση, ενώ δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της φοβικής εξωτερικής πολιτικής.

Για το συμβάν στο Αιγαίο

Σχετικά με το πρωινό συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον απασχόλησε από τις 4.40 το πρωί, ήταν συνεχώς σε επικοινωνία, έδωσε εντολές και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «κοντεύουμε σε συμφωνία» στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες. Είπε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.

Βήματα στη συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Στη διάρκεια της Συνάντησης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών διευθυντών και ορισμένων διευθύνσεων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Επίσης, θα δημιουργηθεί δίκτυο των πιο μεγάλων πανεπιστημίων και θα διοργανωθούν συναντήσεις δημοσιογράφων με στόχο την κατανόηση μεταξύ των κρατών.

Στην ειδική συνεδρίαση όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για θέματα της αρμοδιότητας τού υπουργείου, καθώς και να υπάρξει προσφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, π.χ. σε ό,τι αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών.

Το όραμα τους είναι να μην αισθάνονται οι πολίτες των τεσσάρων χωρών ότι έχουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν η δημιουργία υδατοδρομίων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους.

Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη Συνάντηση (Οκτώβριος 2017). Όπως αποφασίστηκε, στη Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα θα εκπαιδευθούν αξιωματικοί Πυροσβεστικής από τις άλλες χώρες, ενώ θα διοργανωθούν σεμινάρια, θα ενισχυθούν οι επαφές σε επιχειρησιακό επίπεδο σε θέματα ασφάλειας και θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών.

Στη Θεσσαλονίκη και η επόμενη Συνάντηση

Η αναπτυξιακή οικονομία θα είναι το θέμα της επόμενης Υπουργικής Συνάντησης, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και στην οποία θα εξεταστούν και τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές την περίοδο του καλοκαιριού.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη παίρνει τη θέση που της αξίζει, ως το αυτονόητο κέντρο όλης αυτής της περιοχής, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση" για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

«Υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο (της Ευρώπης)», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση, έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το "ευρωπαϊκό τρένο" για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξαιρετικό οικοδεσπότη, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, είναι «σκληρός διαπραγματευτής», ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά. «Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Κοτζιά «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτίμησε ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» και πρόσθεσε: «Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

Είπε ακόμα πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, επισημαίνοντας πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς. «Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην "θυμώνετε" για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Για τη σημερινή τετραμερή συνάντηση, είπε ότι το πλαίσιο ήταν πολύ συγκεκριμένο και το κλίμα εγκάρδιο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή αλλά και το ευρωπαϊκό της μέλλον κι επισήμανε ότι συμφωνήθηκε στην επόμενη συνάντηση να συμμετάσχουν στις αντιπροσωπείες και οι υπουργοί Οικονομίας με συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ