Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούνται οι αρχηγοί
28/09/2016 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούνται οι αρχηγοί

Μεγάλη παραμένει η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του iefimerida.gr.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 30,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,5%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται στο 8% (πρόθεση ψήφου με αναγωγή) με υψηλά ποσοστά «γκρίζων» απαντήσεων (23%: Λευκό, Άκυρο, Αποχή, Αναποφάσιστοι, ΔΑ).

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούνται οι αρχηγοί

Από την έρευνα της Pulse, η οποία πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Σεπτεμβρίου. προκύπτει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η παρουσία και οι ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνήθως ωφελούν περισσότερο τον δεύτερο, αφού ο πρώτος κρίνεται κυρίως από τις πράξεις της κυβέρνησής του, ενώ ο δεύτερος από τους λόγους και τις προτάσεις του. Από αυτό τον κανόνα, δεν ξεφεύγει η πρώτη φθινοπωρινή έρευνα της Pulse RC που πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Σεπτεμβρίου και η οποία αποτυπώνει ευδιάκριτη υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη, με έως και διπλάσιες θετικές απόψεις σε σύγκριση με τον Αλ. Τσίπρα.

Ένας στους τέσσερις (25%) αξιολογεί θετικά την ομιλία του πρωθυπουργού και το κεντρικό μήνυμά του για «Δίκαιη Ανάπτυξη». Τέσσερις στους δέκα (40%) κρίνουν θετικά την παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το κεντρικό του σύνθημα για «Συμφωνία Αλήθειας»!

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούνται οι αρχηγοί

Τα τέσσερα συγκριτικά ερωτήματα («Αξιολογώντας την παρουσία και την ομιλία και των δύο αρχηγών στη Δ.Ε.Θ., ποιον θα χαρακτηρίζατε… πιο ειλικρινή;», «…πιο ουσιαστικό;», «…ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους;» και «…γενικά ποιος θα λέγατε ότι πήγε καλύτερα;») ρωτήθηκαν σε όλους όσοι παρακολούθησαν (ή ενημερώθηκαν για) και τις δύο παρουσίες/ομιλίες.

Περισσότεροι από δύο στους δέκα (21%) δεν παρακολούθησαν (ούτε ενημερώθηκαν για) την ομιλία ενός ή και των δύο πολιτικών και για αυτό δεν συμμετείχαν στα συγκριτικά ερωτήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται λίγο περισσότεροι πρ. ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (το 15% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015), έναντι πρ. ψηφοφόρων της ΝΔ (το 11% όσων ψήφισαν ΝΔ, τον Σεπτέμβριο 2015).

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούνται οι αρχηγοί

Η υψηλότερη αξιολόγηση για τον Αλ. Τσίπρα (21%) αφορά το κριτήριο «πιο ουσιαστικός» και η χαμηλότερη (17%) το «ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους». Η υψηλότερη αξιολόγηση για τον Κ. Μητσοτάκη (40%) αφορά το κριτήριο «πιο ειλικρινής» και η χαμηλότερη (34%) το «ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους». Στο γενικό ερώτημα «ποιος πήγε καλύτερα;» ο πρόεδρος της ΝΔ απέσπασε το 39%, έναντι 19% του πρωθυπουργού. Αξιόλογο ποσοστό (από 14% έως 17%, ανάλογα με το ερώτημα) απάντησε: «το ίδιο και οι δύο»!
Οι πολιτικοί δείκτες καταγράφουν διατήρηση των ποσοστών του Αλ. Τσίπρα, βελτίωση των ποσοστών του Κ. Μητσοτάκη, διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση/μικρή άνοδο της αντίστοιχης για τη Νέα Δημοκρατία.

Ένα πρώτο συμπέρασμα: οι παρουσίες των δύο πολιτικών αρχηγών στη Δ.Ε.Θ. ωφέλησαν μάλλον περισσότερο τους ίδιους και λιγότερο τα κόμματά τους, με τον Κ. Μητσοτάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις.

imerisia.gr