ΝΔ: ΤτΕ & Γεννηματά θετικοί στην πρόταση Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%
18/06/2016 17:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: ΤτΕ & Γεννηματά θετικοί στην πρόταση Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρετίζει την θετική αποδοχή της, τόσο από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει τα εξής:

"Μετά την θετική αποδοχή από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά.

Η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει. Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας".

ΠΑΣΟΚ: Γελάμε με αυτά που λέει η ΝΔ

Με ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη, απαντά στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας όπου ήθελε την κυρία Γεννηματά να βρίσκει θετική την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πλεονάσματα της τάξης του2%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

"Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;".

Μαξίμου: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Στουρνάρας, το βασίλειο της υποκρισίας

"Υποκρισία" καταλογίζει η κυβέρνηση στη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αναφορές τους, τώρα, για ανάγκη μιας νέας συμφωνίας και για μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018, υπογραμμίζοντας ότι "όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια".

Θέτει δε τα ερωτήματα εάν η "τόσο όψιμη ανακάλυψη" της ανάγκης για μικρότερα πλεονάσματα σχετίζεται με το ότι το ΔΝΤ τώρα προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα και εάν οι "μεταρρυθμίσεις που σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κ. Μητσοτάκης" είναι "η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ". "Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι", τονίζει και σημειώνει πως "σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα".

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι "η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας...". Επιπλέον, σημειώνεται ότι "όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια. Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα".

Κατόπιν αυτών, τονίζεται: "Γεννούνται όμως δύο ερωτήματα:

1)Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα τη ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα;. Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα ;

2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης ; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;".

"Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ν.Δ.: Απελπιστικά απομονωμένη η κυβέρνηση

"Η κυβέρνηση είναι απελπιστικά απομονωμένη στην πολιτική των υψηλών φόρων που η ίδια επέλεξε", επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο νωρίτερα έκανε λόγο για "βασίλειο της υποκρισίας", αναφερόμενο σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η Συγγρού χαρακτηρίζει "αδιέξοδη" την πολιτική της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι οδηγεί τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση.

Σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτική "δεν θα πετύχει καν τους στόχους της γιατί οδηγεί σε έξαρση τη φοροδιαφυγή".

Η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση "να μην ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα", καταλογίζοντάς της την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της πραγματική οικονομίας.

Πηγή:capital.gr