ΝΔ: Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο είναι η εμπλοκή της κυβέρνησης στην έρευνα της Δικαιοσύνης
06/02/2018 21:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο είναι η εμπλοκή της κυβέρνησης στην έρευνα της Δικαιοσύνης

Με τις ευθείες βολές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πρακτικές παρακράτους, να δομούν τη "γαλάζια" αντεπίθεση των τελευταίων ωρών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται για τη δικογραφία της "Novartis".

Την ώρα που οι περισσότεροι από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη δικογραφία, καταγγέλλουν τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική στοχοποίηση και επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης, πηγές της οδού Πειραιώς διατυπώνουν έξι παρατηρήσεις. Παρατηρήσεις, που ενέχουν και το χαρακτήρα των ερωτήσεων με αποδέκτη πρωτίστως την κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, όσο η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της "Novartis". Δεύτερον, ότι "το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της", όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

"Από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας -καθώς παραδόξως δεν επετράπη ακόμη στους βουλευτές που κατηγορούνται να λάβουν αντίγραφά της- δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας", σχολιάζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές:

-Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο). "Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο "ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς", σχολιάζουν.

-Από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους. "Όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι "άκουσαν”, "τους είπαν”, "υποθέτουν”, "εικάζουν”", αναφέρουν οι "γαλάζιες" πηγές.

-Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν. "Επιπλέον ο πρόεδρος της βουλής αρνήθηκε να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα, όπως αξίωσε η ΝΔ για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες το περιεχόμενό της. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο υπήρξαν (εμφανώς από την κυβέρνηση) ήδη από χθες το πρωί, δηλαδή πριν καν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή", τονίζουν.

-Προκαλεί εύλογες απορίες ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 σε δηλώσεις του στη βουλή ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επί λέξει ότι "καθοριστικός παράγοντας στο σκάνδαλο "Novartis" υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες” και ότι "μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε αυτές τις χώρες για τις εταιρείες”.

"Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο ότι το προφητικό αυτό επιχείρημα του πρωθυπουργού το επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ως βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εκ των υστέρων", σχολιάζουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

capital.gr