ΝΔ: Στη Δικαιοσύνη οι ευθύνες των υπουργών για τις προκηρύξεις των Γραμματέων
07/08/2018 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Στη Δικαιοσύνη οι ευθύνες των υπουργών για τις προκηρύξεις των Γραμματέων

Mηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατέθεσαν ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Ειδικότερα, μέσω της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται η διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης διαβίβασης σε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου. "Η κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο εργαλειοποίησε το ΑΣΕΠ και επιχειρεί να το υποκαταστήσει. Αρχικά οι φωτογραφικές προκηρύξεις για τους Γενικούς Γραμματείς και στη συνέχεια η αποστολή των στοιχείων όλων των φακέλων των υποψηφίων στους υπουργούς καθιστά τη διαδικασία μονόδρομο ως προς την ακύρωσή της. Οι ευθύνες πλέον δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές”, τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Γεωργαντάς. "Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο του ΑΣΕΠ, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή τη συστηματική συμπεριφορά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Για αυτό το λόγο προσήλθαμε σήμερα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών του Αρείου Πάγου να καταθέσουμε τη σχετική μηνυτήρια αναφορά και αναμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει τα νόμιμα προβλεπόμενα”, επεσήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη Νέα Δημοκρατία, παράλληλα, σημειώνουν ότι κανείς δε μπορεί ούτε να υποκαθιστά ούτε να εργαλειοποιεί το ΑΣΕΠ. Με κάθε τρόπο που προβλέπει ο νόμος θα επιδιωχθεί η απόδοση όλων των ευθυνών.

Όλγα Γεροβασίλη: "Η ΝΔ μηνύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία"

"Η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ... κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να θέσει διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες στη δημόσια διοίκηση" δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ και αρμόδιοι τομεάρχες Γιώργος Γεωργαντάς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και ζητούν τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

"Η ΝΔ, ο πολιτικός φορέας που διαχρονικά στη μεταπολίτευση χρησιμοποίησε το Δημόσιο ως φέουδό της για την τοποθέτηση κομματικών φίλων, ποινικοποιεί την πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης για αποκομματικοποίηση του κράτους, εισάγοντας νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου", αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η υπουργός και θυμίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απέλυσε καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και έθεσε χιλιάδες ανθρώπους του Δημοσίου στον προθάλαμο της απόλυσης μέσω της διαθεσιμότητας", ενώ "ενόψει των εκλογών του Γενάρη του 2015, άλλαξε σε μια νύχτα τους προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης χωρίς κρίσεις και με απολύτως κομματικά κριτήρια". Προσθέτει πως "ακόμα και σήμερα επιμένει στην εκχώρηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες", "αντιμετώπισε τους εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση σαν βολικά περισσεύματα στην προκρούστεια στρεβλή δημοσιονομική κλίνη", ενώ "πριν από πέντε μόλις μήνες ψήφισε "όχι" στην μονιμοποίηση 2.186 πυροσβεστών 5ετούς θητείας".

"Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η ΝΔ έχει χάσει κάθε επιχείρημα κατά της διοικητικής μεταρρύθμισης και απελπισμένα καταφεύγει στην ποινικοποίηση της. Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σήμερα η ΝΔ, δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης. Στρέφεται κατά της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που θεσμοθετήσαμε για την επιλογή θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, με το πλέγμα των διατάξεων του σχετικού νόμου, την συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, υπό τον ΑΣΕΠ και το αρμόδιο για τις κρίσεις συλλογικό όργανο (ΕΣΕΔ). Στρέφεται κατά του ΑΣΕΠ, Ανεξάρτητης Αρχής καταξιωμένης στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για την διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας", τονίζει καταλήγοντας η Όλγα Γεροβασίλη.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ