ΝΔ σε Τσίπρα: Δύο πόρτες ανοίγονται μπροστά σου. Εκλογές ή ψήφος εμπιστοσύνης
08/01/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ σε Τσίπρα: Δύο πόρτες ανοίγονται μπροστά σου. Εκλογές ή ψήφος εμπιστοσύνης

Ώρα με την ώρα, η Νέα Δημοκρατία σφίγγει τον κλοιό της γύρω από τον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, που δείχνει να οδεύει προς το πολιτικό διαζύγιο, τέσσερα χρόνια μετά τους σφιχτούς εναγκαλισμούς και τους πανηγυρισμούς του…γάμου.

Η έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε τερέν ελληνικό ανάβει το φυτίλι των ραγδαίων εξελίξεων στα ενδότερα της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει στον πρωθυπουργό να…ξεχάσει τα περί κυβέρνησης με ψήφο ανοχής και τα περί ισπανικού μοντέλου, καθώς στον ορίζοντά του μόνο δύο δρόμοι ανοίγονται, από τη στιγμή που ο μικρός εταίρος κάνει πράξη την εκπεφρασμένη θέση για αποχώρηση.

"Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει τελικά από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές. Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τον ίδιο, όσο και να επιθυμεί να παραμείνει για λίγο ακόμη στην καρέκλα του. Διότι κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα", είναι το μήνυμα που στέλνει στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου η οδός Πειραιώς.

Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουν ακράδαντα ότι μία πολιτικά απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, όπως αυτή που θα προκύψει μετά το…σπάσιμο της συμπόρευσης Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου, όχι μόνο δε μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας, αλλά δε μπορεί γενικότερα να παραμένει στο τιμόνι της εξουσίας.

"Ο μόνος λόγος ύπαρξης μίας κυβέρνησης ανοχής, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δε μπορεί μία τέτοια κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα καθ’ οιονδήποτε λόγο, ούτε σε ήσσονος πόσο μάλλον σε μείζονος σημασίας αποφάσεις. Στη σημερινή συγκυρία είναι αδιανόητο ο κ. Τσίπρας να εκβιάζει με κάθε τρόπο να μείνει στην εξουσία με μια κυβέρνηση "κουτσή πάπια”", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή κύκλων της οδού Πειραιώς.

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να επιστρατεύσει όλα τα πολιτικά και θεσμικά μέσα, με στόχο να μην πάρει…πράσινο φως η συμφωνία των Πρεσπών, με το αίτημα για άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν για όλα οι πολίτες να βρίσκεται πάντα στην κορωνίδα των "γαλάζιων" παρεμβάσεων.

"Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την -για πολλοστή φορά προαναγγελθείσα- αποχώρηση του κ. Καμμένου, και ενδεχομένως άλλων υπουργών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα είναι νομιμοποιημένη πολιτικά. Και επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Η μία είναι να πάει στη Βουλή και να αναζητήσει εκεί μία νέα πλειοψηφία και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αν τα καταφέρει. Η δεύτερη είναι να προσφύγει στις κάλπες. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση και πέρα δεν υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας", τόνισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. Το…όπλο της πρότασης μομφής βρίσκεται πάντα στη "γαλάζια" φαρέτρα, όπως εξακολουθητικά υπενθυμίζουν, με νόημα, τα στελέχη της οδού Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της χώρας (σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή) η παραμονή μίας κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία.

"Σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, για να μην επιτρέψουμε στη χώρα να ξανακυλήσει στο χάος και τα ερωτηματικά. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια σταθερή κυβέρνηση. Και αυτό γιατί όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις επιζήμιες επιλογές του στα εθνικά θέματα, αυξάνεται η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις και επιδεινώνεται το γενικότερο κλίμα στην οικονομία λόγω της αδυναμίας εξωτερικού δανεισμού. Με δυο λόγια, η χώρα εκπέμπει το μήνυμα ότι παραπαίει, καθώς όλοι πια καταλαβαίνουν ότι βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, λόγω της επιμονής των κυβερνώντων να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, ενώ όλοι πια τους ζητούν να φύγουν και να απαλλάξουν την Ελλάδα από την επιζήμια παρουσία τους", αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή:capital.gr