ΝΔ: Πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας παραδέχτηκε ο Τσακαλώτος
28/02/2017 19:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας παραδέχτηκε ο Τσακαλώτος

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στα όσα είπε στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε την ύπαρξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Άρα, πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας» σχολιάζουν συγκεκριμένα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσουν:

«1. Στις 23 Ιουνίου στο συνέδριο του Economist ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι απολύτως αδιανόητο να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, αν δεν θέλουμε να πλήξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Άρα, η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας.

2. Ο κ. Τσακαλώτος «άδειασε» το Μεγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας όσους έλεγαν για διάσταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας ότι «δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση».

3. Οι νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου φέρουν την σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου. Οι συνταξιούχοι, οι ασθενέστεροι και όλοι οι Έλληνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

4. Ο κ. Τσακαλώτος σήμερα μίλησε με δημιουργική ασάφεια, θυμίζοντας τον προκάτοχό του, κ. Βαρουφάκη. Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω, ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται, επιβεβαιώνοντας ότι χάθηκαν δύο έτη από την ελληνική οικονομία

5. Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων

6. Η κυβέρνηση δεν βάζει τέλος στην λιτότητα. Την επεκτείνει και την διευρύνει.

7. Συμπέρασμα: υποχωρήσεις, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας».

Τσακαλώτος: Ευεργετική η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, δεν ξέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας

Τα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην αρχική του τοποθέτηση αναφορικά με την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα είπε ότι δεν βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ήταν «ευεργετική» καθώς άλλαξε τη στάση του ΔΝΤ και των δανειστών απέναντι στο ελληνικό θέμα.

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών είπε:

«Η θέση μου δεν είναι πολύ εύκολη καθώς είναι δύσκολη η ενημέρωση όταν η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή. Νομίζω επίσης πως και ο πρωθυπουργός σας έδωσε πολλά στοιχεία με τη δική του ομιλία.

Θέλω αρχικά να ξεκαθαρίσουμε για το εάν η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαδικασίας. Είναι πολύ μεγάλη η αναντιστοιχία των όσων λέγονται εντός της χώρας από την αντιπολίτευση και τα όσα γίνονται και λέγονται στο εξωτερικό, την Ευρώπη και την Αμερική αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η βασική καθυστέρηση λοιπόν οφείλεται στις σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα σε Ταμείο και δανειστές. Το ΔΝΤ πριν από δύο μήνες ζητούσε 2% νέα καθαρά μέτρα, τι μας λέει η αντιπολίτευση; Ότι έπρεπε να κλείσει έτσι η αξιολόγηση; Με υφεσιακά μέτρα τέτοιου μεγέθους; Ο κ. Ντάισλεμπλουμ θυμάστε τι δήλωσε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα πηγαίνει από τα μέτρα στις μεταρρυθμίσεις. Πλέον έχετε αλλάξει τακτική και από την πτώση της κυβέρνησης σήμερα λέτε πως μόνο τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά μέτρα είναι στο αέρα αλλά ούτε και αυτό ισχύει. Από πού προκύπτει πως η συζήτηση έγινε χειρότερη από αυτή την καθυστέρηση; Από που επίσης προκύπτει πως για την καθυστέρηση ευθύνεται η ελληνική πλευρά; Μάλιστα από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση άλλαξαν στάση τόσο οι θεσμοί όσο και το Ταμείο κι αυτό γιατί είχαν μία πιο πλήρη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται σήμερα πως χρειαζόμαστε νέα μέτρα για να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα στη συμφωνία υπάρχουν δεσμεύσεις για μέτρα διαρθρωτικού τύπου με τα οποία πιθανότατα και να διαφωνούμε αλλά είναι ουδέτερα ως μέτρα. Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε, πάνω στις αρχές μας προσπαθήσαμε να κάνουμε την πιο ουσιαστική και καλή για τη χώρα διαπραγμάτευση. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιας σημασίας πακέτο για τη μείωση της ανεργίας. Βρισκόμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς για δανειοδότηση προκειμένου να βοηθηθούν οι άνεργοι με νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι βέβαιο πως μπροστά μας έχουμε υψηλούς στόχους και μεγάλα πρωτογενή.

Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και στο εξής. Οι θεσμοί θα καθίσουν 10 ημέρες και στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τότε να δοθεί το πράσινο φως για μία προσωρινή συμφωνία και αυτό είναι λογικό καθώς δεν θα συμφωνηθεί κάτι μεμονωμένα μέχρι να υπάρχει ολόκληρο το πλαίσιο των μέτρων και της συμφωνίας. Σήμερα είμαστε στο σημείο της συμφωνίας πακέτου του συνόλου. Θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα αντίμετρα και σε δεύτερο χρόνο ελέγχουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος.

Σήμερα δεν είναι δυνατό να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Λείπουν σημαντικά στοιχεία ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα».

Πηγή: eleftherostypos.gr