ΝΔ: Ο στόχος του "12 στα 13" για τις περιφέρειες της χώρας
31/05/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Ο στόχος του "12 στα 13" για τις περιφέρειες της χώρας

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στρέφουν την προσοχή τους στο "γαλάζιο" στρατόπεδο, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί ακόμα μία περιοδεία, με στόχο να σταλεί το μήνυμα της νίκης.

"Ο ρόλος των Περιφερειών είναι καθοριστικός στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας και για αυτό δίνω πολύ μεγάλη σημασία να εκλεγούν άνθρωποι που πιστεύουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας", έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης, που ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο των συναντήσεων με τους υποψήφιους περιφερειάρχες, οι οποίοι στηρίζονται από την οδό Πειραιώς και σήμερα θα βρεθεί σε Κορινθία, Αρκαδία και Αργολίδα, ενώ το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στην κεντρική ομιλία του κ. Νίκα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη, με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, πέντε περιφερειάρχες που στηρίζει η "γαλάζια" παράταξη έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, με ποσοστά άνω του 50%, τη στιγμή που σε επτά περιφέρειες, στις οποίες θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος, η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει το προβάδισμα στις έξι. Στόχος της οδού Πειραιώς είναι το "δώδεκα στα δεκατρία", προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. "Για εμάς έχει καθοριστική σημασία η συνεργασία με περιφερειάρχες που συμμερίζονται το σχέδιο για ισχυρή ανάπτυξη που θα προέλθει από τις νέες επενδύσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Γιατί οι περιφέρειες είναι ένας από τους κεντρικούς μοχλούς εφαρμογής του αναπτυξιακού μας σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες δουλειές", τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο του ηχηρού "όχι" που αναφώνησε η Νέα Δημοκρατία στις θεσμικές ακροβασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οδός Πειραιώς αναδεικνύει επαναλαμβανόμενα τις απόψεις που έχουν διατυπώσει διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, όπως οι κύριοι Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σταθόπουλος, Μποτόπουλος και Καραμπατζός. "Όλοι περιέγραψαν ως "προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του" τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί", σημειώνει το "γαλάζιο" στρατόπεδο. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο διορισμός της ηγεσίας της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη:

-Αντισυνταγματική γιατί μία κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνο σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών.

-Παράνομη γιατί ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.

"Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών, η κυβέρνηση έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε μήνες. Τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που μεθοδεύει η κυβέρνηση, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας", σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr