ΝΔ: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια
30/01/2018 11:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια

Σε τρεις άξονες κινείται το σχέδιο με το οποίο η Ν.Δ. φιλοδοξεί να αναθερμάνει, ως κυβέρνηση, την αγορά ακινήτων, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρώτος αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Οπως επισημαίνουν στην Πειραιώς «με αυτήν την αλλαγή η επιβάρυνση από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ».

Ο δεύτερος σχετίζεται με το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Συγκεκριμένα, το γαλάζιο σχέδιο προβλέπει ότι «σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά».
Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Ν.Δ. αφορά στη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και στην εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση» και εκτιμούν πως οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Ν.Δ. «θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από πλευράς Ν.Δ. και για την «τόνωση της ζήτησης ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών, είτε προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στον Νότο για το μεσογειακό κλίμα είτε προέρχονται από τρίτες χώρες μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος “golden visa”». Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται μάλιστα τα παραδείγματα της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, που -όπως τονίζουν- «δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αυτές τις πηγές».

Διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι «οι δεσμεύσεις της Ν.Δ. είναι κοστολογημένες, υλοποιήσιμες και εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και σε καμία περίπτωση δεν κινούνται στη λογική των εύκολων υποσχέσεων που δίνονταν από το νυν κυβερνών κόμμα όταν εκείνο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Η Ν.Δ. -σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.- δεν πρόκειται να δώσει ανεφάρμοστες και μαξιμαλιστικές υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν θα τηρήσει», υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τον διατήρησαν, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν, ενέτειναν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι».

eleftherostypos.gr