ΝΔ: Η κυβέρνηση μετατρέπει τις Ανεξάρτητες Αρχές σε όργανα υπουργών
29/01/2016 14:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Η κυβέρνηση μετατρέπει τις Ανεξάρτητες Αρχές σε όργανα υπουργών

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συστηματικά και προμελετημένα, εδώ και έναν χρόνο, επιχειρεί να πλήξει τις ανεξάρτητες Αρχές και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση απαίτησε τις παραιτήσεις μελών ανεξάρτητων Αρχών, στον νόμο Κατρούγκαλου 4325/2015 επιχείρησε να επιβάλει όριο ηλικίας στα εν ενεργεία μέλη όλων των ανεξαρτήτων Αρχών, στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες 4339/2015 κατέστησε την ΕΕΤΤ δεκανίκι του υπουργού Υποδομών και στον ίδιο νόμο απογύμνωσε το ΕΣΡ από ουσιαστικές αρμοδιότητές του, εκχωρώντας τις στον υπουργό Επικρατείας.

«Σήμερα, η προσπάθεια αυτή φτάνει σε νέα κορύφωση. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο της κυβέρνησης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα εν ενεργεία μέλη της» τονίζει η ΝΔ. Επ' αυτού, υπογραμμίζει ότι σε εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε, προβλέπεται:

- Άρση της ανεξαρτησίας της Αρχής καθώς, εισάγονται νέα, γενικά και αόριστα πειθαρχικά παραπτώματα, με προφανή στόχο τη χειραγώγηση της Αρχής και των μελών της. Μάλιστα, θα συνιστά, πλέον, πειθαρχικό παράπτωμα η μη συμμόρφωση με απόφαση ή πράξη του αρμόδιου υπουργού! Σημειώνεται, ότι η αρχική τροπολογία, που αποσύρθηκε, περιελάμβανε δυνατότητα παύσης μέλους της επιτροπής με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

- Προβλεπόταν η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να παύει μέλος της επιτροπής.

- Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο πρόεδρος της Αρχής, καθώς εισάγεται όριο ηλικίας για αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου τα 73 έτη, τη στιγμή που ο νυν πρόεδρος έχει, ήδη, αγγίξει το εν λόγω ηλικιακό όριο.

- Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο αντιπρόεδρος της Αρχής, με την πρόβλεψη νέου ασυμβίβαστου κωλύματος, όταν υφίσταται συζυγική σχέση με πρόσωπο που κατέχει το βουλευτικό αξίωμα (εν προκειμένω βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

- Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με τη σύντμηση της τετραετούς θητείας του εν ενεργεία γενικού διευθυντή, αλλά και των προϊσταμένων διευθύνσεων σε μόλις τρία έτη (η πρώτη πρόταση ήταν για δύο έτη), με στόχο να ελεγχθεί και η διοικητική ιεραρχία.

«Έως πού θα φτάσει η λυσσαλέα μανία της κυβέρνησης εναντίον της ανεξαρτησίας των Αρχών; Η στόχευση είναι πλέον ξεκάθαρη: Η χειραγώγηση κάθε νησίδας ανεξαρτησίας στη Δημόσια Διοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει» καταλήγει, στην ανακοίνωσή, της η ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.