ΝΔ: Για αυτό λέμε "όχι" στο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια κάνναβης
28/02/2018 19:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Για αυτό λέμε "όχι" στο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια κάνναβης

Επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης για όσους έχουν ανάγκη τα αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας με όρους επικοινωνίας, αποτυπώνοντας γιατί λέει "όχι" στο σχετικό νομοσχέδιο.

"Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει η κυβέρνηση αφορά θεωρητικά την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Στη πράξη, όμως, στοχεύει δια της πλαγίας οδού, να νομιμοποιήσει την κάνναβη γενικώς για κάθε χρήση. Δυστυχώς, αντί να μιμηθούμε πετυχημένες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό και να καρπωθούμε αναπτυξιακά οφέλη από μια τέτοια επένδυση, αυτό που θα συμβεί τελικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι η μαζική και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια κάνναβης για κάθε χρήση", τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι υπάρχει πλήθος προβλημάτων που μπορεί κανείς να εντοπίσει στο νομοσχέδιο, φέρνοντας ορισμένα παραδείγματα:

-Δεν διευκρινίζονται σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την χορήγηση και ανάκληση των σχετικών αδειών. Δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του και έχει 4 στρέμματα, να καλλιεργήσει κάνναβη. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι οι υποψήφιοι καλλιεργητές να μην έχουν καταδικασθεί, όχι για πλημμέλημα, αλλά για κακούργημα που να σχετίζεται με την εμπορία ναρκωτικών. Με απλά λόγια όλοι οι κάτοχοι 4 στρεμμάτων δυνάμει μπορούν να γίνουν καλλιεργητές κάνναβης.

-Δεν προηγήθηκε καμία έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης στην χώρα μας. Κι αν, όπως λέγεται, αυτές είναι πολύ περιορισμένες δεν αιτιολογείται καθοιονδήποτε τρόπο η ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών για την καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης στην χώρα μας.

-Αν πάλι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαγωγή ανάλογων προιόντων, αυτό και πάλι εξυπηρετείται καλύτερα με τη δημιουργία λίγων και μεγάλων μονάδων -ακόμη και συνεταιριστικών- οι οποίες θα λειτουργούν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και θα μπορούν παράλληλα να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα στη ζήτηση.

-Ζήτημα επίσης προκύπτει με την δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων έως και 5 χρόνια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ποσότητα της παραγωγής κάνναβης και κυρίως στο που και στο πώς θα διοχετεύεται αυτή, θα μπορούν να δημιουργηθούν τεράστια αποθέματα, κάτι το οποίο θα καταστήσει ανέφικτη την τήρηση των προϋποθέσεων φύλαξης και επιτήρησης της καλλιέργειας ή των σκευασμάτων που θα προκύπτουν από αυτήν. Πόσο μάλλον όταν με τη δυνατότητα που δίνει το ν/σ σε ιδιώτες να γίνουν καλλιεργητές κάνναβης είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν εκατοντάδες νόμιμες "μικροκαλλιέργειες" κάνναβης ανά τη χώρα οι οποίες κατ ουσίαν θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Είναι δε τουλάχιστον φαιδρό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ρόλο του ελέγχου όλων αυτών των "μονάδων" μπορεί να τον αναλάβουν σε όλη τη χώρα τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όταν ήδη είναι σε δεκάδες περιπτώσεις υποστελεχωμένα.

"Το ακόμη πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι για σωρεία κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την πώληση, τη διανομή, τη φύλαξη και την αποθήκευση της κάνναβης, το νομοσχέδιο αφήνει τα πάντα σε πλήρη ασάφεια, παραπέμποντας σε μελλοντικές διευθετήσεις που θα γίνουν με απλές υπουργικές αποφάσεις. Στην ουσία, για άλλη μία φορά, κανείς δεν ξέρει το πλαίσιο που θα ρυθμίσει την όλη διαδικασία. Ας τονισθεί ότι, παρότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποβλέπει να ρυθμίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για μια ακόμη φορά με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία προχωρά χωρίς ενημέρωση ούτε της κοινής γνώμης, ούτε ακόμη και των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι έξαλλου γνωστές οι απόψεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης της κάνναβης γενικώς. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Ξανθός είχε σε ανύποπτο χρόνο ταχθεί υπέρ της πώλησης του ανθού της κάνναβης. Εν ολίγοις αν είναι ειλικρινή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να περάσουν κρυφίως την επιθυμία τους να απελευθερώσουν την καλλιέργεια και χρήσης της κάνναβης, κρυβόμενοι πίσω από την φαρμακευτικά σκευάσματά της, ας φέρουν ένα νομοσχέδιο που να υποστηρίζει ξεκάθαρα αυτό το οποίο πιστεύουν για να κριθούν από κόμματα, φορείς και πολίτες", επισημαίνουν "γαλάζιες" πηγές.

capital.gr