ΝΔ: "Ένα ακόμα ψέμα του κ. Τσίπρα για το ΕΣΠΑ"
12/09/2017 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: "Ένα ακόμα ψέμα του κ. Τσίπρα για το ΕΣΠΑ"

Δυστυχώς οι αριθμοί διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Τσίπρα ο οποίος μιλώντας στη ΔΕΘ υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτη στην απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, όπως τονίζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας, παραθέτοντας τα σχετικά επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

Ειδικότερα ο κ. Δήμας αναφέρει:

"Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ενώ ωστόσο επιμένει σε μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της παράλληλης πραγματικότητας στην οικονομία - δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα - οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμίλητοι.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu/ αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει 4,158 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια η χώρα κατατάσσεται 6η από πλευράς εισροής Κοινοτικών Πόρων. Και αυτή οφειλόμενη στην υψηλότατη προχρηματοδότηση - υψηλότερη ανάμεσα σε όλα τα Κράτη - Μέλη. Το χειρότερο όμως είναι, πως σε όρους ενδιάμεσων πληρωμών (interim payments), δηλαδή σε χρήματα που πραγματικά έφτασαν στην πραγματική οικονομία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση.

Αντί, λοιπόν, στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακαλύπτουν "επιτυχίες” βασισμένες σε φαντασιακούς υπολογισμούς, ας αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, την πραγματικότητα. Μόλις 5 από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του 2017 έχουν προκηρυχθεί, άλλες 4 εκκρεμούν από το 2016 και εκατομμύρια αναπτυξιακών πόρων λιμνάζουν σε ενδιάμεσα ταμεία. Αν δεν μπορούν, τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να φύγουν".

capital.gr