ΝΔ: Εξόφθαλμο σκάνδαλο η υπόθεση πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
10/11/2017 13:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Εξόφθαλμο σκάνδαλο η υπόθεση πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Οκτώ καίρια ερωτήματα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, φέρνει στο προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την μείζονα υπόθεση πώλησης 300.000 βλημάτων, συνολικού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ευθέως λόγο για ένα εξόφθαλμο σκάνδαλο και χαρακτηρίζει την υπόθεση ως μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, η οδός Πειραιώς διαμηνύει πως το έγγραφο που παρουσίασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά άλλο οπλικό σύστημα. Δηλαδή, την πώληση βομβών και όχι σφαιρών.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως το έγγραφο Καμμένου αφορά μία εντελώς διαφορετική σύμβαση. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για αμερικανικές βόμβες ΜΚ82 του 1974 που ουδεμία σχέση έχουν με τα 300.000 βλήματα και τη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Παπαδόπουλο. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλύπτει ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Βασίλης Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πέρα από τη Σαουδική Αραβία και άλλη χώρα. Αυτή της Ιορδανίας.

"Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει εκπρόσωπος και της Ιορδανίας και επιχειρεί να αγοράσει από τον κ. Καμμένο το ίδιο ακριβώς υλικό. Όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του υπουργείου Αμύνης, στις 11 Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί, μέσω της εταιρείας "Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.", και το Βασίλειο της Ιορδανίας", τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα εξής ερωτήματα:

-Τελικά, ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος; Τη Σαουδική Αραβία. Την Ιορδανία ή κάποια άλλη; Και έναντι ποιου ακριβώς κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι προφανές πια ότι στενότερες σχέσεις είχε με τον υπουργό Άμυνας, παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;

-Έγινε ή όχι έρευνα για το εάν ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πράγματι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας;

-Έχει κάνει και άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο. Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση του υλικού ΜΚ82, δεδομένου ότι χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ για τη μεταπώλησή του;

-Έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο κι αν ναι ποιες; Το υπουργείο Εξωτερικών τι θέση έχει για το θέμα; "Σήμερα ο κ. Καμμένος απαξίωσε τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία με το επιχείρημα πως φωτογραφίζεται με καμήλες. Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι εκείνος συνομιλεί και εμπιστεύεται μόνο τον στρατιωτικό ακόλουθο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας", τονίζει η οδός Πειραιώς.

-Ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά για το θέμα; Δεν είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών από τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία ότι ο κ. Καμμένος δρομολογεί μία συμφωνία με άγνωστο στη Σαουδική Αραβία μεσάζοντα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο υπουργείο Εξωτερικών;

-Η ΝΔ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Δε θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;

-Η ΝΔ ήδη από την προηγούμενη Κυριακή ανέδειξε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του κ. Καμμένου. Γιατί ο κ. Τσίπρας σιωπά εδώ και πέντε ημέρες;

"Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το βασίλειο της Ιορδανίας προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα. Ρωτάμε ευθέως ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το βασίλειο της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τα ίδια όπλα;", σημείωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ανώτατη εισαγγελική αρχή να ερευνήσει σε βάθος της υπόθεσης αυτής όπως η στρατιωτική δικαιοσύνη ερευνά το στρατιωτικό σκέλος.

"Ρωτάμε για ποιο λόγο συνεχίζεται η κάλυψη σε αυτό το εξόφθαλμο σκάνδαλο. Αναμένουμε η Δικαιοσύνη να επιδείξει την ευαισθησία που απαιτεί η υπόθεση", τόνισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Τα έγγραφα που παρουσίασε η ΝΔ

ΠΙΝ

Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει καμία σκιά με την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία

Στη θέση του ότι δεν υπάρχει καμία σκιά με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και πως υπάρχουν τρεις επίσημες εξουσιοδοτήσεις του σαουδαραβικού κράτους σύμφωνα με τις οποίες ο Β. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπός τους για τη συγκεκριμένα, αγορά, επέμεινε σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και σχετικό έγγραφο του Σαουδαραβικού Υπουργείου Άμυνας που εστάλη μέσω της Ελληνικής πρεσβείας που χαρακτηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο εκπρόσωπό του στην διακρατική συμφωνία για την πώληση των βλημάτων. Όπως είπε, το έγγραφο με την υπογραφή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας έχει αναρτηθεί στο σάιτ του ΥΕΘΑ.

Είπε ακόμα ότι το υπουργείο Άμυνας εκπροσωπεί στην Σαουδική Αραβία ο στρατιωτικός μας ακόλουθος, και όχι ο πρόξενος, για τον οποίο ο υπουργός άφησε αιχμές.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, είναι ψευδές το σημερινό (Παρασκευή) πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας "Τα Νέα" σύμφωνα με το όποιο το υπουργείο Άμυνας αγνόησε τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ που ξεκαθάριζε ότι ο Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη για την αρνητική στάση της στην υπόθεση της αναβάθμισης των F-16.

Σε ό,τι αφορά τη 48ωρη άδεια που πήρε ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας, δήλωσε "πολιτικά αντίθετος" αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Πηγή:capital.gr