Ν. Παππάς: Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ - Ο νόμος δεν πέφτει
03/11/2016 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ν. Παππάς: Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ - Ο νόμος δεν πέφτει

Αν η Νέα Δημοκρατία μπλοκάρει μονάχη της τη συγκρότηση μίας ανεξάρτητης αρχής θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, εκτίμησε ο Ν. Παππάς, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στη διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να διεκδικεί να συγκυβερνήσει με θεσμικούς εκβιασμούς, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων, τόνισε ότι υπάρχουν πλέον τετελεσμένα, αφού «αυτό που λέγεται χρήση συχνοτήτων, τιμολογήθηκε από την αγορά».

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι υπάρχουν δύο θέματα: η αδειοδότηση αυτή καθ' αυτή και το τι θα γίνει από τώρα ως την αδειοδότηση. «Εάν βγει ΕΣΡ την ερχόμενη εβδομάδα και πει ότι σύντομα θα έχουμε τηλεοπτικές άδειες θα περιμένουμε. Εάν όμως μας πει ότι θα χρειαστούν δυο χρόνια θα πρέπει να αναλάβουμε ως κυβέρνηση της ευθύνες μας» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «οι Ανεξάρτητες Αρχές εφαρμόζουν τον νόμο» και δεν νομοθετούν, επισημαίνοντας ότι «δεν κατέπεσε ο νόμος, αλλά έχει προσβληθεί μόνο η μεταφορά αρμοδιοτήτων».

Εμείς έχουμε εφαρμόσει το Σύνταγμα σε όλη τη διαδικασία. Έχουμε ένα πρόσκαιρο φρένο, αλλά και μία δυναμική συναινέσεων, εκτίμησε ο κ. Παππάς. «Έχει διαμορφωθεί μία δυναμική συναινέσεων. Το καλωσορίζω αυτό» είπε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Επισήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος καχυποψίας και διαβεβαίωσε ότι «οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής (για την αδειοδότηση των καναλιών) θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ».

Ερωτηθείς για τη θέση του στην κυβέρνηση είπε ότι αυτό είναι επιλογή του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι ο κάθε υπουργός υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει η καρδιά της αριστερής παράταξης στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται αριστερή- προοδευτική διακυβέρνηση για να επουλωθούν οι πληγές λόγω των μνημονίων.

Αστεία, όσα γράφονται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει η καρδιά, ο κορμός της προοδευτικής αριστεράς και αυτό είναι μονόδρομος» υπογράμμισε ο υπουργός επικρατείας. Χαρακτήρισε αστεία, τα όσα γράφονται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη σκιά των μέτρων και του ΣτΕ, και έκλεισε τα σενάρια εκλογών, ενώ για τον ανασχηματισμό είπε ότι είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση του Αντώνη Κοτσακά, είπε ότι πρόκειται για έναν ακέραιο άνθρωπο, τον οποίο εκτιμά βαθύτατα και χαρακτήρισε ανήθικη τη «σπέκουλα» που δέχεται. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη διεύρυνση του κόμματος και είπε ότι η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συζητηθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Πολιτική Γραμματεία.

Για συντάξεις και ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων, έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προβλεπόταν από τη συμφωνία για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό. Υποστήριξε, πάντως, ότι εάν οι εκλογές είχαν φέρει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα (και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ) στη διακυβέρνηση, τότε θα είχαν εξαϋλωθεί οι επικουρικές.

Υπογράμμισε ότι δεν τίθεται εκ νέου θέμα για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου κλείσει η ψαλίδα των μεγάλων ανισοτήτων στις συντάξεις. Στην ερώτηση εάν το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας θα γίνει προς τα πάνω, απάντησε: αύξηση των συντάξεων, με την άνοδο της οικονομίας.

Ειδικά για το ασφαλιστικό και το πως θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως πόρο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, και αυτό, όπως τόνισε, είναι η ενέργεια. « Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αξιόπιστος κόμβος με υπερσύγχρονα δίκτυα ενέργειας» υποστήριξε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας πως μπορούν να βρεθούν οι νομικοί τρόποι, ένα μέρος από αυτά τα έσοδα να τα απορροφά το ασφαλιστικό.

Είπε ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα ήταν απολύτως αρνητική εξέλιξη, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υπογράμμισε ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο 2016. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και η Γερμανία δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους εταίρους προβλέπει τη ρύθμιση του χρέους εντός του έτους.

Για την πιθανότητα το ΔΝΤ να ζητήσει νέα μέτρα προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται στο πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες. «Εάν το ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα, ας αναλάβει να πάει στα κοινοβούλια των εταίρων και να ζητήσει νέο πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να μην παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ορισμένοι από τους εταίρους που επιχειρούν κάθε φορά να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται εντός των στόχων του προγράμματος, αλλά δεν μπορεί να παραμείνουν τόσο ψηλά οι στόχοι των πλεονασμάτων και αυτή είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Για τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σημείωσε ότι «ο αρχιεπίσκοπος μάς έχει συνηθίσει σε έναν λόγο αγάπης και κατανόησης, θέλουμε να συνεχίσει έτσι» και ζήτησε να μην κλιμακώνεται η ένταση εκκλησίας -κράτους.

Για το ταξίδι στην Βενεζουέλα

«Το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν γίνουμε κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Παππάς εξηγώντας ότι έγινε σε μια περίοδο που η Βενεζουέλα αναζητούσε σχέσεις με άλλες χώρες και η τότε ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή.

«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα.

Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σούπερ μάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε την προμήθεια των σούπερ μάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα. «Τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα...» είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε.

ΝΔ: «Ο κ. Παππάς παραμένει αμετανόητος»

Για «ψέματα», «προκλητική αλαζονεία» και «αυταρχισμό» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «ο υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος, παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση», πως «αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει τον νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός», ενώ «εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η κυβέρνηση».

Πηγή: imerisia.gr