Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ
24/02/2018 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σύμφωνα με τοert.gr.

Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Αιχμές κατά Ζάεφ για την αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το προσχέδιο Συμφώνου που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση, και έχει μεταβιβαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το στείλει στα Σκόπια πριν από την επίσκεψή του εκεί, τον Μάρτιο, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μετονομασίας του αεροδρομίου και ξηλώματος της οδικής σήμανσης από την εθνική οδό.

"Έχουμε σκεφθεί" είπε ο κ. Κοτζιάς "ότι θα ήταν καλό, κατά κάποιον τρόπο, να κάνουμε, όχι γιορτή, αλλά μια μικρή συμβολική εκδήλωση, που να υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι αντιστρέφεται η φορά των πραγμάτων. Αντί να έχουμε μια κλιμακούμενη "εθνικιστική επίθεση", συμβολισμών και αλυτρωτισμών έναντι της Ελλάδας, έχουμε έναν περιορισμό και μια αποδόμηση των αλυτρωτικών συμβόλων, που έχουν κατακλύσει τα Σκόπια. Έχουν αρχίσει να κατεβάζουν και διάφορα άλλα σύμβολα όπως είναι αγάλματα".

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του Συντάγματος και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι αφενός "το τι λέει η άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου η συμφωνία ή το τι λέμε εμείς" και αφετέρου ότι "οι κύριοι εκπρόσωποι του φιλικού, στο βορρά μας, κράτους, πρέπει να μη διατυπώνουν με τέτοιους κατηγορηματικούς τρόπους αντικείμενα της διαπραγμάτευσης".

Κατέστησε σαφές ότι "ο τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ονόματος που θα συμφωνηθεί είναι να περάσει μέσα από το Σύνταγμα", διότι "αν υπάρχει διάσταση ονομάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα προκαλεί επί έναν αιώνα τουλάχιστον καθημερινές δεκάδες τριβές, αν όχι συγκρούσεις. Κατά συνέπεια, καλό θα είναι να τις αποφύγουμε. Εμείς επιμένουμε ότι θέλουμε μια συμφωνία που να στέκει μέσα στο χρόνο, μια συμφωνία που να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούρια".

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Ο Ζάεφ έχει ένα δίκιο -πρέπει να το πω- που λέει, "μα δε μας ζήτησε ποτέ κανείς Σύνταγμα". Γιατί όλοι αυτοί που κουνάνε το χέρι στην κυβέρνηση και λένε, "χωρίς Σύνταγμα δεν στηρίζουμε μια συμφωνία", διαπραγματεύθηκαν επί 25 χρόνια το θέμα -και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, και κυβερνήσεις ΝΔ, και συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- και τέτοια θέματα και πολλά άλλα, που δεν θέλω να τα πω δημόσια, δεν τα έθεσαν ποτέ. Για αυτό, τους έχω διαμηνύσει ότι καλό είναι να είναι πιο σεμνοί. Και τους εκνευρίζει αυτό. Δεν μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει, διότι έχουν διαπραγματευθεί και υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και εκεί αποδεικνύεται τι πραγματικά ζήταγαν, όταν είχαν την κυβερνητική ευθύνη. Εμείς ζητάμε πολλά περισσότερα με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και μελέτη".

Καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών και προς την ΝΔ κάνοντας λόγο για "φέικ νιούς" και διαστρεβλώσεις γύρω από τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανύπαρκτα γεγονότα και το άτομό του, όπως είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αλβανία και τις κατηγορίες εναντίον του ότι έχει παραδώσει το Ιόνιο, ο κ. Κοτζιας τόνισε ότι "ενώ ακόμα υπάρχει μία θεσμική διαδικασία σε εξέλιξη στην Αλβανία σχετικά με τη διαπραγμάτευση ήδη κατηγορούμαι εγώ για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας που θα διαπραγματευτούμε για τις λεπτομέρειες της". Παράλληλα εξέφρασε την "ελπίδα" ότι από τη ΝΔ θα επιλέξουν κάποια στιγμή τι ακριβώς θέλουν να του προσάψουν, το γεγονός "ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το τι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες" ή "για το περιεχόμενο αυτών των διαδικασιών";

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ