Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κόψει το ΕΚΑΣ
20/04/2018 11:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κόψει το ΕΚΑΣ

Να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποχή και να εξεταστούν μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών της κοινωνίας, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Φίλης κράτησε αποστάσεις από κάθε είδους θριαμβολογία εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Είναι άλλο πράγμα να έχεις δυνατότητες και άλλο να θριαμβολογείς, είπε και έφερε ως παράδειγμα ότι με τα νέα μέτρα που έρχονται η μέση σύνταξη θα πέσει στα 450 ευρώ.

Ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ο οποίος θα φέρει νέες μειώσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες – όπως είπε – δεν πρέπει να έχουν τη μορφή επιδομάτων. Παράλληλα τόνισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί τρόπους ώστε να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Δεν μπορείς να το κόψεις από τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε εμφατικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωσή του.

Δεν έκρυψε την αντίθεσή του με τους υψηλούς στόχους των πλεονασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλεονάσματα της τάξης του 3,5% θα δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και θα αφαιρέσουν χρήματα από την ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Φίλης σχολίασε τα περί "κυβερνητικής διγλωσσίας” σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέροντας πως η πολιτικής της Κυβέρνησης εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε πως έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του, αλλά όχι να παράγει πρακτική πολιτική.

capital.gr