Μπράιζα: Θαυμάζω τον Αντώνη Σαμαρά
28/12/2015 22:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπράιζα: Θαυμάζω τον Αντώνη Σαμαρά

Το έργο του Αντώνη Σαμαρά για την σωτηρία της χώρας είναι πλέον αναγνωρισμένο τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός. Και είναι επίσης παραδεκτό και αδιαμφισβήτητο πως ένα χρόνο πριν, η πατρίδα είχε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και είχε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα την έβγαζε μια και καλή από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Αυτές είναι οι δυο παραδοχές που αποτελούν κοινό τόπο όχι μόνο για τους υποστηρικτές της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά, αλλά, κυρίως για τους «εχθρούς» του.

Ο πάλαι ποτέ τοποτηρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ευρώπη, Μάθιου Μπράιζα, είναι ένας από τους τελευταίους. Στο παρελθόν είχε αρκετές φορές συγκρουστεί με τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια σειρά από κρίσιμα εθνικά θέματα, με βασικό το ζήτημα της Μακεδονίας. Υπενθυμίζουμε πως το 2008 ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist είχε αναγκάσει τον Μπράιζα να παραδεχτεί πως η Ελλάδα έχει δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα, φέρνοντάς του ένα αντίστοιχο -αφοπλιστικό ομολογουμένως-παράδειγμα από την πατρίδα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί λοιπόν στο περιοδικό Επίκαιρα, ο πρώην αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υμνεί τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πως τον θαυμάζει, εξαίροντας το καθοριστικό του έργο, ενώ συγχρόνως καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο πρώην Πρωθυπουργός», επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την στρεβλή πορεία που έχει πάρει η χώρα, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θαυμάζω τον Αντώνη Σαμαρά και τον θεωρώ έναν από τους πιο γενναίους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης των τελευταίων ετών», υπογραμμίζει ο Μπράιζα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ο Σαμαράς πήρε δύσκολες αποφάσεις παρόλο που ήξερε ότι δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς, ήταν όμως αναγκαίες για το καλό της χώρας» .

Στη συνέχεια της συνέντευξής του αναδεικνύει την «ωριμότητα των αποφάσεων και την αυτοθυσία του Σαμαρά για το καλό της χώρας», καθώς όπως σημειώνει , «επεξεργάστηκε και εφάρμοσε ένα οδυνηρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να ξαναγίνει κανονική χώρα. Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τονίζει πως μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα «τα οικονομικά επιτεύγματα του Αντώνη Σαμαρά ακυρώθηκαν άσκοπα από άπειρους ιδεολόγους», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το χάος που επικράτησε στη χώρα από τότε που άλλαξε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, όταν ο πολύπειρος διπλωμάτης ερωτάται αν ισχύει και τώρα αυτό που είχε πει πριν από ένα χρόνο, πως δηλαδή «θα ήταν τιμή να δουλέψει ως σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού», δηλώνει εμφατικά: Θα ήταν τιμή μου.

Ο Μπράιζα μόνο τυχαίος δεν είναι. Ήταν για χρόνια το στόμα και το αφτί των ΗΠΑ για όσα συνέβαιναν στην Ευρώπη και κυρίως στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Και για ορισμένους είναι ακόμα.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Μάθιου Μπράιζα δε μας λέει τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός πως φέτος θα κάναμε καλά Χριστούγεννα, αν είχαμε αποφασίσει πιο συνετά, ώριμα και κυρίως Εθνικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 28/12/2015 16:04:57

  Ο κος Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον Ευρωπαϊκού βεληνεκούς πολιτικός. Θα αξιοποιηθεί στο μέλλον σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ. Για την "Ελληνική Νομαρχία" τις ιδέες του πλέον θα τις συνεχίσει ο κος Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μένει να δούμε τι καταλαβαίνουν ή τι θα καταλάβουν οι Πολίτες...

 2. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 28/12/2015 17:11:18

  Τό θέμα είναι πώς ένας δημόσιος άνδρας μπορεί να προκαλή δέος και ''φόβο'' στους συνομιλητές του αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι του χεριού τους να τον υπονομεύουν έως ότου τον ρίξουν από την θέση του.
  Αυτό συνέβη και με τον Αντώνη, τόσον από πολλούς εκ της εσπερίας συνομιλητές του όσο και από αρκετούς εκ του εσωτερικού διαπλεκομένους πολλαπλώς.
  Ο Ελληνικός λαός δεν εγνώριζε, και με ευθύνη του, τον υπόγειο πόλεμο εξωτερικού και εσωτερικού !
  Και ευκολότερα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ...
  Το πληρώνει με δισεκατομμύρια επιπλέον επαχθούς χρέους και με ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια !
  Ο Σαμαράς μπορεί να είναι εθνικά χρήσιμος γιατί είναι μπαρουτοκαπνισμένος και εργατικός.
  Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και προύποθέσεις για αυτό. Στην κρίσιμη στιγμή επειδή είναι πιστός στην αιώνια πρόκληση για τους Έλληνες ''ποτέ από το χρέος μη κινούντες...'' θα τον δούμε να αγωνίζεται να βγάζη τά κάστανα από την φωτιά. Αλλά αυτό να μην συμβή στην διάρκεια μίας νέας εθνικής καταστροφής...

 3. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 28/12/2015 17:34:19

  Τον θαυμάζει το σύμπαν, πλην ημών των ...έξυπνων!!!
  Όταν έρθει η ώρα -που πλησιάζει ταχύτατα- να τον παρακαλάμε γονυπετής να μας σώσει πάλι, φοβάμαι θα είναι απλώς αργά!
  Και θα αποδείξουμε περίτρανα σε όλη την υφήλιο, πόσο γίδια είμαστε και πολύ περισσότερο πόσο αυτοκαταστροφικός λαός!!!
  Ας προσέχαμε!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Igor Rasputin 29/12/2015 19:57:48

   Σωστός! Και η αυτοκαταστροφή είναι στο γονίδιό μας. Βλέπε από Πελοποννησιακούς πολέμους και μετά...

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 28/12/2015 18:23:44

  Λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου βρέθηκε σε παρέα πρώην νεοδημοκρατών. Με το που άρχισαν να λένε τα διάφορα για τη σφαλιάρα που θα φάει ο Σαμαράς στις εκλογές, εγώ άρχισα να φωνάζω, με κουβέντες του τύπου "ρε ηλίθιοι, ξέρετε αν θα έχετε να φάτε αύριο-μεθαύριο με τη βλακεία που σας δέρνει, που θέλετε να φύγει ο Σαμαράς για να έρθει ένα κόμμα που δεν ξέρουμε αν θα έχουμε να φάμε αύριο με δαυτούς;". Όπως αποδείχθηκε με την περιπέτεια των capital controls, αλλά και με όλη την Βαρουφακειάδα, το σενάριο της πείνας δεν ήταν καθόλου στη φαντασία του γνωστού προεκλογικού σποτ, ούτε το έχουμε ξεπεράσει ακόμη.

  Εκείνο που μου είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η κουβέντα ενός από εκείνους τους συνομιλητές "καλά, τέλος πάντων, να υποστηρίζεις τον Σαμαρά, άντε, πάει κι έρχεται, δικαίωμά σου, αλλά και να βρίζεις κιόλας εμάς επειδή δεν τον υποστηρίζουμε, αυτό είναι αδιανόητο, πρώτη φορά το βλέπω και δεν νομίζω να υπάρχει άλλος που να βρίζει όσους δεν ψηφίζουν Σαμαρά. Μάλλον βρίζονται αυτοί που ψηφίζουν Σαμαρά και ντρέπονται και να το πουν κιόλας, Όχι να βρίζουν αυτοί που θα ψηφίσουν Σαμαρά τους άλλους που δεν θα ψηφίσουν".

  Αυτή η κουβέντα που με έκπληξη και ήρεμα μου απηύθυνε εκείνος ο συνομιλητής συνοψίζει την ηλιθιότητα και την έλλειψη κατανότησης της πραγματικότητας εκ μέρους του ελληνικού λαού, που σε τόσο μεγάλο κοντράστ έρχεται με την αναγνώριση που δέχεται ο Σαμαράς από πραγματικούς statesmen, όπως ο Μπράιζα, ανθρώπους που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης.

  Δεν ξέρουμε πού θα έφτανε η Ελλάδα αν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τον εξαίρετο και μοναδικό χαρακτήρα των επιτευγμάτων του Σαμαρά. Εκείνο που φαίνεται να είναι πιθανό είναι, ο Σαμαράς να έσωζε τη χώρα για να επωφεληθούν τελικά πολιτικώς οι τσαρλατάνοι που δημιούργησαν την κινούμενη άμμο της μεταπολίτευσης. Να την έστρωνε δηλαδή, για να την ξαναπάρουν πάλι αυτοί.

  Από μια άποψη, η πολιτική αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του καραμανλισμού (υποπροϊόν του οποίου, αν το καλοσκεφθούμε, είναι και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι κάτι που οι ίδιοι επέλεξαν με όλη την αντεθνική ανοησία που τους χαρακτηρίζει, προκειμένου να υφαρπάξουν λίγη εξουσία παραπάνω εις βάρος του μέλλοντος της χώρας.

  Δικαιούμαστε να θρηνούμε όσοι εγκαίρως καταλάβαμε τι συνέβαινε; Δικαιούμαστε, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Αυτή ήταν η χώρα και το γνωρίζαμε το αργότερο από την 18η Οκτωβρίου 1981.

  Τα υπόλοιπα είναι "και διηγώντας τα να κλαις".

 5. λαέρτης avatar
  λαέρτης 28/12/2015 18:49:26

  @διογένης τα είπες όλα!
  Μετά 35 χρόνια η ηλιθιότητα συνεχίζει ακριβώς όπως τότε!
  Πρέπει εμείς να τα βρούμε κάπου στη μέση με αυτούς που συνεχίζουν έτσι και χειρότερα για να μην θεωρηθούμε ακραίοι και έχουμε και απώλειες! Και θεωρείται ο λεβέντης ... σοβαρός!!!
  Κύριοι σε τούρκικα παζάρια δεν θα συμμετέχω!
  Επειδή το ... Trend είναι να μην λες ότι η ομοφυλοφιλική σεξουαλική πράξη δεν είναι φυσιολογική δεν θα το διαπραγματευτώ κάπου στη μέση. Όπως δεν θα ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩ ότι η γη είναι στρόγγυλη, η ελεύθερη οικονομία είναι η μόνη βιώσιμη, ότι δεν ντρέπομαι να φωνάξω ότι είμαι Έλληνας ή ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υπήρξε επιτυχημένη σε αντίθεση με τις προηγούμενες ή τις επόμενες.
  Κύριοι είμαι της ριζοσπαστικής αλήθειας και φυσικά δεν θα την διαπραγματευτώ κάπου στη μέση!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ λαέρτης 29/12/2015 19:58:55

   Μαζί σου. Η αλήθεια είναι μαχαίρι που κόβει. Και λυτρώνει μαζί.

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/12/2015 18:59:15

  Αφού δεν έχουμε εξεγερθεί κατά της κυβέρνησης των εθνομηδενιστών συριζαίων και του θεομπαίχτη Καμμένου, ότι και να πάθουμε το αξίζουμε. Δεν δικαιολογείται τέτοια απάθεια από όσους υποτίθεται πως ψήφισαν για να φύγει ο κατά την ηλίθια γνώμη τους κακός Σαμαράς για να έρθει ο αγνός και ιδεολόγος Τσίπρας με τον περήφανο Καμμένο και τώρα που έχουν αποδειχθεί οι χειρότεροι που είδαμε ποτέ, να μην αντιδρούν. Άρα, όλο το θέμα ήταν ο δεξιός Σαμαράς που δεν άρεσε στους αριστερόστροφους Έλληνες (λόγω κολλήματος και μόνο) που τώρα απολαμβάνουν τη διακυβέρνηση των νεομπολσεβίκων και του κατακαημένου. Η παιδεία μας από το 1974 και μετά είναι αυτοκαταστροφική κατά παραγγελία του Κίσσινγκερ. Μόνο ένας Σαμαράς και ένας Γεωργιάδης με την αγάπη τους για την παρίδα θα άλλαζαν τον τόπο προς το καλύτερο. Οι υπόλοιποι εκτός ελαχίζτων εξαιρέσεων "μπάζουν"...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γεώργιος Τ. 29/12/2015 19:59:39

   Διόρθωση: Μόνο ένας Σαμαράς και ένας Γεωργιάδης με την αγάπη τους για την πατρίδα...

 7. Vassilis avatar
  Vassilis 28/12/2015 19:48:38

  @Διογενης

  Μπραβο Διογενη. ΜΠΡΑΒΟ.-

 8. λαέρτης avatar
  λαέρτης 28/12/2015 20:53:25

  Νομίζω ότι αρκετά με την αριστερή κατάντια! Θεωρώ ότι είναι ώρα να σηκωθεί ο Αντώνης Σαμαράς και να τελειώσει την αριστερή αηδία. Το παράδειγμα του μεγάλου μουγγού δε νομίζω ότι συμφέρει κανένα. Ούτε αυτόν.

 9. V avatar
  V 28/12/2015 21:44:02

  Eίμαστε λαός που δεν μπορεί να διακρίνει τους ικανούς από τους ανίκανους. Οι λαοπλάνοικαι και οι δημαγωγοί κυριαρχούν σ' αυτόν τον τόπο.

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/12/2015 21:44:23

  Δεν είναι θέμα Κίσσινγκερ Γεώργιε αλλά θέμα ελληνικής μαλακίας.Το βλέπεις και στο παρόν άρθρο Μπράιζα.Όλες τις καταστροφές στην Ελλάδα τις κάνουν Έλληνες που μετά κατηγορούν κάποιους ξένους,Άγγλους,Αμερικανούς,τώρα Γερμανούς για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

  @ Διογένης

  Ήλθε ο καιρός να γίνουμε αγενείς και να λέμε στον περιγυρό μας ότι εμείς που ψηφίσαμε Σαμαρά ξέραμε τι γίνεται και αυτοί που τον καταψήφισαν είναι βλάκες.ΒΛΑΚΕΣ.Αυτό δεν ισχύει τόσο για τους συριζαίους που στο κάτω κάτω ήθελαν να γίνουν κυβέρνηση αλλά τους δεξιούς που στήριξαν σύριζα.Είναι απλά βλάκες.Στο μυαλό έρχεται πάντα ο "στρατηγός άνεμος" που έφθασε στο σημείο να βγάλει βιβλίο τον Μάιο 2015 με τίτλο "Βιγλάτορας" με μεσαιωνικό ιππότη πάνω σε τείχος που πανηγύριζε για τη νίκη του σύριζα,το διώξιμο της τρόικας και το τέλος του μνημονίου.Πόσο βλάκας χρειάζεται να είσαι για να πανηγυρίζεις για το τέλος του μνημονίου ένα μήνα πριν τα capital controls;
  Δεν θέτω ζήτημα "προδοσίας" ,"αποστασίας", κτλ αλλά αγνής ανόθευτης βλακείας.Και αυτοί θέλουν πάλι να διοικήσουν.

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ ψυχραιμια 29/12/2015 03:55:02

   @Διογένης οι αρχηγοί μας είναι τόσο ανίκανοι που αν ήταν το σύριζα τώρα αντιπολίτευση θα μας είχαν ρίξει 10 φορές!! Βέβαια σ' αυτό παίζουμε κι εμείς μπάλα μια που δεν θέλαμε Σαμαρά και προτιμήσαμε Σανέλ , ΧΑ και ποτάμι και τώρα κλωσσάμε τα αυγά μας μη μας πουν ακραίους!!! Ένα απλό παράδειγμα του πόσο ΜΠΕ είμαστε κι εμείς!!!

 11. leukos avatar
  leukos 28/12/2015 23:54:25

  προεδρε ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ μαζι σου...

 12. Ηλιοποτης avatar
  Ηλιοποτης 29/12/2015 02:47:53

  "Ορθιοι και μόνοι , μεσ'στη φοβερή ερημία του πλήθους" !!! (Μανώλης Αναγνωστάκης)
  Λες και το'γραφε για τον Αντώνη και τον Αδωνι...
  Κάποτε , αυτο θα πει η ιστορία.

 13. Νικ avatar
  Νικ 29/12/2015 04:06:18

  Συμφωνώ μαζί σας φίλοι μου αγαπητοί του Antinews στα άριστα διατυπωμένα γραφόμενά σας.

  Για όσους ξέρουν και επιτρέψτε μου να ξέρω κάτι περισσότερο ο κ. Μάθιου Μπράιζα είναι αντικειμενικός σε ότι διατυπώνει ως άποψη όπως επισημαίνεται και εσείς σωστά.

  Να επισημάνω όμως και τα εξής:

  Ποιος μπορεί να ξεχάσει φίλοι μου ότι πέρσι με τον Αντώνη Σαμαρά θα βγαίναμε από το μνημόνιο με τους δανειστές να πιέζουν μόνο για μια προληπτική γραμμή στήριξης περίπου 1 δις ευρώ!

  Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι δεν θα είχαμε κανένα νέο μέτρο στις πλάτες μας!

  Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι θα βγαίναμε στις αγορές!

  Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πλεονάσματα;

  Ποιος,
  Ποιος, ποιός ;

  Κανένας μας!

  Κάποιο πίστεψαν τα άγρια για το λαό ψέματα του Τσίπρα - Καμμένου για σκίσιμο του μνημονίου , κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δωρεάν ΔΕΥ-ΕΥΔΑΠ και άλλα κουραφέξαλα και σήμερα ;

  Το απόλυτο ΧΑΟΣ!

  Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση αφού χρέωσε στον Έλληνα το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου με όλα τα προ απαιτούμενά του, αύξησε τραγικά τα ελλείματα, έκλεισε τις τράπεζες που λειτουργούν με όρια ανάληψης 420 ευρώ, κλείνει ασφαλιστικά ταμεία, παίρνει νέα μέτρα, επιβάλλει πλειστηριασμούς ακινήτων κα !

  ΚΑΤΑΝΤΙΑ....

  ΑΙΣΧΟΣ....

  Η χώρα τώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό!

  Νέα κυβέρνηση έτοιμη να κυβέρνηση εδώ και τώρα να σώσει ότι σώζετε πριν είναι αργά....

  Ποιος είναι ο κατάλληλος ;

  Μα φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς για να συνεχίσει από εκεί που άφησε την χώρα!

  Τι περιμένουμε φίλοι μου;

  Τι κάλεσμά του!

 14. Αλκίνοος avatar
  Αλκίνοος 29/12/2015 11:31:45

  For Ηλιοποτης
  Πόσο δίκιο έχεις!! Φαίνεται ο διανούμενος ο άνθρωπος.
  Ο δε Μανώλης Αναγνωστάκης, σίγουρα τον Άδωνη ειδικά θα είχε στο μυαλό του όταν έγραφε ποίηση.
  (Ηλιο) Πότης όνομα και πράγμα. Άντε, Καλή Χρονιά.

 15. Vassilis avatar
  Vassilis 29/12/2015 15:49:11

  Ορθιοι και μόνοι , μεσ'στη φοβερή ερημία του πλήθους ειναι 10.000.000 Ελληνες αλλα δεν τον εχουν καταλαβει ακομη.

  Καλη χρονια.

 16. Fotini avatar
  Fotini 29/12/2015 19:33:20

  After Samaras, darkness and chaos!

  Dum spiro spero, as long as he is well and alive.

  BEST WISHES FOR A PROSPEROUS, HEALTHY NEW YEAR!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.