Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου
17/09/2017 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει φέρει, με υπογραφή των Τσίπρα – Καμμένου, ήδη τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μετά το 2018, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αμφισβητώντας ταυτόχρονα το βασικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» στις αγορές.

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα» και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος θα επιδιώξει με αξιοπιστία και όπλο τις μεταρρυθμίσεις θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Για ποια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε όταν η χώρα έχει δεσμευθεί για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020; Η σχετική συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική. Αυτή η έξοδος θα είχε συμβεί το 2015 εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει και το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι να γίνουν εκλογές. Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου».

«Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών οργάνων. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε πανεπιστήμιο. Να επιτρέπονται και ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα, με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Πολλά από όσα είπα χθες μπορεί να ενόχλησαν κάποιους, να τάραξαν λιμνάζοντα ύδατα, αλλά γι’ αυτές μου τις απόψεις εξελέγην πρόεδρος της Ν.Δ. και θα συνεχίσω να τις υποστηρίζω με σθένος».

mitsotkia Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριακού Μητσοτάκη

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε απόκλιση. Θα δίνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, είτε είναι ξένες ή όχι. Έχω δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας. Θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να εξασφαλίσουμε σταθερότητα στο φορολογικό μήνυμα.

Θέλω να ενθαρρύνουμε τη δικαιοσύνη να δίνει προτεραιότητα σε αποφάσεις που αφορούν στις επενδύσεις.

Θέλουμε λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη «δεύτερη ευκαιρία»

Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις επενδύσεις. Εγώ δεν φοράω τη μια μέρα το κοστούμι του επενδυτή και την επόμενη το αμπέχωνο του διαδηλωτή.

Η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα από την έλλειψη αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Οι δανειστές δεν έχουν ξεχάσει. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα αυστηρό πλαίσιο πρωτογενών πλεονασμάτων. Εγώ λέω ότι θα διεκδικήσων και θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου

Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό πρόσημο, δεν έχει ταξικό πρόσημο. Προτεραιότητα είναι να βρουμε στους ανέργους δουλειές όχι να διαχειριζόμαστε ευρωπαϊκούς φόρους για να δίνουμε επιδόματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ψήφισε μείωση του αφορόγητου και περικοπές στις συντάξεις. Ανέχεται τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας είναι κοινωνικά ευαίσθητος απαντούν τα δεδομένα. Τη νύφη την πλήρωσαν τα κοινωνικά στρώματα.

Τι σημαίνει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο; Ό,τι μπορεί να καθορίζει τις προτεραιότητες της πολιτικής της. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε νέα μέτρα το ’18 και το ’19. Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόταν η έγκριση των δανειστών για να υλοποιηθούν τα όποια αντίμετρα που διαφημίζει ο Τσίπρας.

(Η καθαρή έξοδος) θα είναι συμβεί το ’15, θα είχε αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου αν δεν είχε έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν ξεχνά τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δυο Μνημόνια. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι είναι σε χειρότερη θέση.

Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Τόσο πιο γρήγορα θα μπουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα έρθουν επενδύσεις. Διαρκές το αίτημα για εκλογές. Δεν περιοριζόμαστε εκεί όμως, δεν αναλώνω κομμάτι του χρόνου μου για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση.

Μίλησα για το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα. Αυτό πιστεύω ότι περιμένουν οι πολίτες να ακούσουν από τη ΝΔ. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση όπως επιτάσσει ο συνταγματικός μας ρόλος. Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον.

Καμμία σοβαρή χώρα δεν θα άφηνε ανεκμετάλευτο το ορυκτό της πλούτο της στο όνομα της προστασίας τ περιβάλλοντος

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι παρατάξεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ συντηρούν τέτοιες πρακτικές (σ.σ. για το θέμα της αντιγραφής από στελέχη της ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο Πατρών). Η ΔΑΠ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν τους λίγους.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου φοιτητών, αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο. Η αίσθηση καλαισθησίας που έχει σήμερα το πανεπιστήμιο απέχει από αυτή που εγώ θέλω.

Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο,τιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαληλισμός. Η έμφασή μου όμως δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα και να ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα περάσει καιρός.

Οι νόμοι Μπαλτα – Φίλη – Γαβρόγλου θα αλλάξουν άμεσα.

Δεν χρειαζόμαστε κανένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα.

Δεν είμαι άνθρωπος που συντάσσεται και κυνηγάει τις δημοσκοπήσεις, ούτε διαμορφώνω τις απόψεις μου προκειμένου να είμαι αρεστός. Όσα είπα χθες μπορεί να ξένισαν, αλλά είναι οι απόψεις μου. Γι’ αυτές εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Όποιος διεκδικεί την πρωθυπουργία πρέπει να πείθει για τις απόψεις του.

SUNENTEUKSI-TYPOS-KIRIAKOU-1 Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Δεν έχω εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση πως δεν θα επιτρέψει στις παλιές πελατειακές σχέσεις. Αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση, όπου μπορεί και όπως μπορεί, έρχεται και επαναλαμβάνει τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης, την οποία κατηγορεί.

Γι΄αυτό δεν μπόρεσε να πετύχει μείωση των πλεονασμάτων. Εμείς δεν θα διορίσουμε κολλητούς και φίλους στο δημόσιο.

Στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και με τήρηση για ένα διάστημα 5 προς 1 (προσλήψεις απολύσεις) ώστε να συμπιέσουμε το κράτος.

Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διαβάσει την ομιλία του ή αρέσκεται στα fake news. Ο δικός μου στόχος είναι να ξεφύγω από τις δεσμεύσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά δεν θα γίνει με περήφανες διαπραγματεύσεις όπως το πρώτο εξάμηνο του ’15

Για το ναυάγιο στο Σαρωνικό: Δεν χρειάζεται να αφιερώσω πολύ χρόνο για να πείσω ότι η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας ήταν ανεπαρκέστατη.

Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του EMSA στις 13 Σεπτεμβρίου. Δεν μπορούσαν να σηκώσουν ένα τηλέφωνο να ζητήσουν βοήθεια;

Μόνο γι’ αυτό έπρεπε να φύγει ο υπουργός. Είτε δεν ήξερε, είτε δεν ήθελε είτε ήταν αλλού.

Κανείς δεν μίλησε με τους δημάρχους. Δεν υπήρχε συντονισμός. Ο καθένας ενεργεί μόνος του.

Θα πρέπει να ηρεμία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρύπανσης, να ξαναδούμε όλες τις διαδικασίες.

Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου θα υπήρχε μια λίστα για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας.

Δεν θέλω να πω ότι όλες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού οφείλονται στο πως ο Κουρουμπλής χειρίστηκε το θέμα. Αλλά υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει κάποιος να την αναλάβει.

Δεν είναι σοβαρά τα μπρος πίσω του Κουρουμπλή, παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι.

Για τις Σκουριές: Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι υπέρ της επένδυσης. Είναι λογικό να υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές. Αλλά η Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει. Κάποιοι επιμένουν στις δικές τους αγκυλώσεις.

Μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Σταθάκης έσπευσε μετά τη φασαρία να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα. Γιατί δεν το έκανε πιο πριν; Έπρεπε να διασυρθεί η χώρα στο εξωτερικό;

Εμείς τέτοια πράγματα δεν θα κάνουμε. Αν διαφωνούμε με μια επένδυση, θα το πουμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται ποτέ να παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων και να τους βάλουμε στο ζύγι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αυτό που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως μπορεί στα λόγια να λέει ότι θέλει επενδύσεις αλλά στην ουσία βάζει προσκόμματα. Το κάνει στο Ελληνικό κι αλλού. Δεν πείθομαι από τη μετάλλαξη του πρωθυπουργού. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να υλοποιήσει αυτή την πολιτική.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν λάθος που δέχτηκαν την πρόταση της ελλ. κυβ. να υπερφορολογήσει την μεσαία τάξη

Από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ υλοποιώ ανανέωση του κόμματος, σε ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα.

Πρέπει να προσεκλύσουμε αυτούς που πρέπει να πειστούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Θα δείτε νέα πρόσωπα. Αλλά πρέπει κι εσεις οι δημοσιογράφοι να καλείτε τα νέα πρόσωπα.

Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Θα ψάξω για ανθρώπους έντιμους και που θα πιστεύουν στην πολιτική που θέλω να υλοποιήσω. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Θα τα μάθετε όταν ανακοινωθεί η κυβέρνηση όχι νωρίτερα.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 κι αν μπορεί να επαληφθεί το σκηνικό του ’14: Θέλω να πω την άποψή μου για μη σύνθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής. Θα το προτείνουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πιστεύω θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020 που θα μας επιτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Θα κάνω ό,τι περνάει το χέρι μου για να το πετύχω.

Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να βρουμε 200 βουλευτές για να ισχύει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο δικός μας νόμος θα είναι καινοτόμος. Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα που δεν θα είναι απλή αναλογική, θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής.

Για τη συννενόηση με την κυβέρνηση: Εμείς δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Παράδειγμα οι επενδύσεις: Εμείς δεν λέμε στους επενδυτές θα σας πετάξουμε έξω, αλλά ελάτε να επενδύσετε. Έχουμε ψηφίσει σωστά μέτρα. Όπου διαφωνούμε να είμαστε απέναντι από την κυβέρνηση και θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση «καμένης γης».

Ο Τσίπρας καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν. Τι σχέση έχει αυτή η αντιπολίτευση με αυτή που ασκεί η ΝΔ. Όπου υπάρχει πεδίο συναίνεσης, θα υπάρχει. Εμείς δεν είμαστε ποτέ απέναντι στην επιλογή του διαλόγου.

Η κουβέντα που είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν από σχεδόν 30 χρόνια (σ.σ. το δίλημμα δεν είναι αριστερά ή δεξιά αλλά μπροστά ή πίσω), ισχύει και σήμερα. Δεν με νοιάζει τι ψήφισε ο καθένας. Μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι που θα ψηφίσουν ΝΔ για πρώτη φορά. Η μεγάλη εικόνα είναι απλή: ποιός μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά.

mitsottakis-deth-sunenteyksi-4 Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Ερώτηση για τον… ΠΑΟΚ (σ.σ. για το πέναλτι στον περσινό τελικό, την ατάκα για την ευρωπαϊκή πορεία και τη δήλωση Σαββίδη ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός): Δεν περίμενα ότι θα δεχτώ ποδοσφαιρική ερώτηση. Πράγματική έκανα λάθος, είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι. Ζητώ συγγνώμη από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, δεν είχα πρόθεση να τους θίξω.

Είμαι φίλαθλος, θέλω ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Σε αυτό που εγώ οραματίζομαι, κανείς επιχειρηματίας δεν πρέπει να νιώθει ότι τυγχάνει προστασίας. Δεν θέλουμε τέτοια επιχειρηματική δράση. Αν είναι νόμιμος κάτι, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αν είναι παράνομος, δεν θα κάνει τίποτα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που πολιτικόποίησε

Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ και καμία άλλη ομάδα. Είμαι φίλαθλος και απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Για την ατάκα Τσίπρα πως το κόμμα Καμμένου είναι η κεντροδεξιά: Σας φαίνομαι ακροδεξιός; Ο κ. Καμμένος κινείται δεξιά της ΝΔ. Με τον Τσίπρα τους ενώνει ο αχαλίνωτος εθνικολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Η ΝΔ καλύπτει όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς και θέλει να σπάσει τα ιδεολογικά φράγματα του παρελθόντος. Είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός.

Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξια παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Ειδικά από αυτούς που κυβερνούν με τον Καμμένο και συνέπραξαν με τη Χρυσή Αυγή για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2014 και ευχαρίστως χρησιμοποιούσαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Δεν μίλησα εγώ για κατώτατο μισθό 751 ευρώ και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Γιατί δεν θέλω να λαϊκίσω αλλά να δείξω έναν δρόμο εξόδου από την κρίση. Μητοστάκης ΔΕΘ

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και πιθανές συνεργασίες: Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του. Όταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το τοπίο που θα προκύπψει μετά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ποια κόμματα θα είναι στις εκλογές. Η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη, να επιδειώξει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συννενόηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα κόμματα στα οποία θέλω να συννενοηθώ την επόμενη μέρα.

Για το αν θα διατηρήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη: Με ενδιαφέρει η ουσία. Δεν το έχω σκεφτεί αν θα το διατηρήσω. Δεν χρειάζομαι κατ’ ανάγκη ένα γραφειο αν θέλω ως πρωθυπουργός να επισκεφτώ τη Θεσσαλονίκη.

Δεν πιστεύω ότι η πολιτική για τη βόρεια Ελλάδα εξυπηρετείται από ένα γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Θέλω τη Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης

Όταν εμείς μιλούσαμε για συναίνεση, κάποιοι μιλούσαν για σκίσιμο των μνημονίων.

Ερώτημα για το αν προτίθεται να αλλάξει τον Άδωνι Γεωργιάδη: Είναι δική μου επιλογή. Δεν πιστεύω ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και δεν εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί κάποιες φορές να έχει πει και μια κουβέντα παραπάνω, σε όλους συμβαίνει αυτό. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να δέχεται και άλλες απόψεις.

Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές αξιολογήσεις των στελεχών μας, ας βλέπουμε το περιεχόμενο των όσων λένε

Δεύτερη ευκαιρία δεν θα έχουν οι επιχειρηματίες που έχουν παρκάρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ασφαλίσουν τους εργαζόμενούς του γιατί χρωστάει στο δημόσιο

Για τις συνομιλίες Καμμένου – Γιαννουσάκη και τη συζήτηση στη Βουλή στις 25 Σεπτεμβρίου: Έχουμε κατ’ ομολογία του ίδιου του κ. Καμμένου σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών. Πρέπει να εξηγήσει ο κ. Καμμένος. Δεν υπάρχει ευνομούμενη χώρα που ο υπουργός μιλάει με ισοβίτη. Περιμένω να δώσει απαντήσεις στα θέματα που έχουμε θέσει. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Σε οκτώ μέρες θα ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση.

mitsottakis-deth-sunenteyksi-1 Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Για το ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν πάρει το χρίσμα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ:

Όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Δεν πιστεύω στα ηλικιακά όρια. Αλλά μην έχετε καμία αμφοβολία ότι θα υπάρξει σημαντικότατη ανανέωση. Προσπαθώ να πείσω άξιους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν. Τα ψηφοδέλτιά μας θα εκπλήξουν ευχάριστα.

Για τα λεγόμενα Τσίπρα ότι ο αρχηγός της ΝΔ ασκεί κριτική για ένα κόμμα που δεν υπάρχει:

Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις μεταλλάξεις του κόμματος του κυρίου Τσίπρα. Παρακολουθώ τις συνέπειες όμως της πολιτικής. Είναι μαζί μας οι επιπτώσεις της πολιτικής. Δεν ξέρω ποιο κόμμα υπάρχει. Κι αν δεν υπάρχει το κόμμα αυτό, με τι ατζέντα εκλέχτηκε το 2015 ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρω πού είναι το κόμμα του κ. Τσίπρα, αλλά οι συνέπειές του είναι μαζί μας.

Για το braind drain και το τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα:

Όλα όσα είπα χθες είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Ο καθένας κρίνει ποιος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έφυγαν είναι αν μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπιστία. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη για να γυρίσουν πίσω. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι αν καταφέρουμε να τους πείσουμε ότι οριστικά βγήκαμε από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας μας έβαλε πιο βαθιά στην κρίση, ενώ έλεγε το αντίθετο. Για μένα η αριστεία δεν είναι να παίρνεις 20 στο σχολείο. Είναι η γενικότερη προκοπή, η φωνή που μας λέει να γίνουμε καλύτεροι.

mitsottakis-deth-sunenteyksi-2 Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου

Για την Παιδεία και την πρόσληψη των εκπαιδευτικών:

Αν δείτε πώς είναι οργανωμένα τα εκπαιδευτικά συστήματα στο εξωτερικό, υπάρχει αυτονομία και στις προσλήψεις. Δεν είμαστε εκεί ακόμα αλλά θέλω να περιορίσω τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου στους εκπαιδευτικούς. Σχολεία πιο ελεύθερα, επαναξιολόγηση των βιβλίων μας, του προγράμματος. Πάντως όχι ένα σχολείο κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου που θα έπρεπε να δίνει αυτονομία στα σχολεία. Αντ’ αυτού τα πνίγει.

Για την πιθανότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ:

Όσο απλή είναι η ερώτηση, τόσο απλή είναι κι η απάντηση: Όχι.

Για το θέμα της ασφάλειας και για τα Εξάρχεια:

Οι πολίτες αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο ασφαλής από πριν. Επέλεξα χθες να αναφέρω ιστορίες πολιτών γιατί έχουμε πολιτική που δεν είναι στο κενό. Δεν αναφέρθηκα μόνο στα Εξάρχεια γιατί δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η ίδια η ασφάλεια αφορά κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Αυτοί αισθάνονται πιο ανασφαλείς. Στη δυτική Αθήνα οι συμπολίτες μας νιώθουν ανασφαλείς. Υπάρχουν συνοικίες γκέτο. Δεν δικαιολογείται στη δυτική Αθήνα η αστυνομική διεύθυνση να είναι υποστελεχωμένη κατά 50%. Έχουμε αρκετούς αστυνομικούς. Δεν ζητώ προσλήψεις αλλά καλύτερη διαχείριση.

Για την μη αντίδραση της κοινωνίας στα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το αν υπάρχει απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος:

Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε εκλογές επαγγελματικών φορέων. Δεν θα υπάρχει κεντρική ανάμειξη. Δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα μου. Η Ελλάδα είχε καεί στο παρελθόν και θα έλεγα ότι αυτές οι πρακτικές των πολύ βίαιων αντιδράσεων τις πληρώσαμε ακριβά, κάποιοι άνθρωποι και με την ζωή τους. Τα θύματα της MARFIN δεν έχουν δικαιωθεί. Εγώ δεν θα υποστηρίξω τέτοιες αντιδράσεις όσο κι αν διαφωνώ. Δεν υποκινούμε κινητοποιήσεις. Δυστυχώς όμως η κοινωνία είναι κουρασμένη και απογοητευμένη. Δεν βλεπουν φως. Έχω υποχρέωση να τους πείσω ότι δεν ισχύει αυτό.

Πηγή: eleftherostypos.gr